Anna Alcubierre - Espai e

EXPOSICIONS. Curadoria i Disseny

L’exposició és una intervenció en el temps present. Conflueixen al seu entorn xarxes de treball complexes que s’orienten a l’emergència de nous significats culturals i a la seva vehiculació amb l’esfera pública.

El Màster en Exposicions. Curadoria i Disseny proporciona les claus per fer que aquest enclavament basat en la col·laboració intensiva d’una àmplia varietat de perfils professionals (artistes, curadors, dissenyadors, escenògrafs, mediadors, coordinadors i productors) sigui un entorn fructífer per a la producció de valor social i cultural.

Descarrega la guia informativa ↧

Sol·licita una entrevista presencial o online

→ Del 13 de febrer de 2026 al 30 de gener de 2027
→ Divendres i dissabte, de 16h a 20h (online), intensiu presencial al juliol
→ Semipresencial - 60 ECTS
→ 9.180 €

Exposicions. Curadoria i Disseny és un màster de formació permanent que ofereix especialitzar-se en la curadoria, el disseny i la producció de nous formats i continguts expositius. Des d'una perspectiva contemporània aborda l’exposició temporal com un esdeveniment que és complex i multidimensional i que implica el treball creatiu, discursiu, la mediació així com la intersecció amb la política cultural. 

Aquest màster està format per dues diplomatures d'especialització que també es poden cursar de manera independent:

Pensar, crear i innovar en l'àmbit de les exposicions és cada vegada més una tasca de gestió de complexitats i confluència transdisciplinària: la curadoria, com a pràctica relativa a l’organització de continguts i la producció de discurs; el disseny i l'art compresos com a pràctiques creatives que generen i transformen els espais, i la mediació, com a pràctica implicada en la creació de relacions així com la configuració de nous públics. Són elements que cal interrelacionar per assolir plantejaments innovadors en la configuració, presentació i activació de propostes culturals.

Des d'aquesta perspectiva el programa es proposa com una plataforma d'acció fonamentada en la recerca, el diàleg, l'experimentació i el pensament crític, per incidir de manera pràctica en les noves tendències en el disseny d'exposicions i els espais d'ús temporal, l'experimentació interactiva, així com les configuracions híbrides que permeten transcendir l'àmbit expositiu més tradicional. Aquesta plataforma es nodreix de l'aprenentatge generat a partir de la convergència transversal entre professionals de la curadoria, de l'art, del disseny, de l'arquitectura, així com d’altres àmbits de les humanitats o les ciències que esdevenen inspiradors a l’hora de generar continguts i maneres diferents de comunicar-los.


Exposicions. Curadoria i Disseny  compta amb la col·laboració de diferents museus, galeries d’art i institucions culturals de Barcelona, com el (DHUB) Disseny Hub Barcelona, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Filmoteca de Catalunya, entre d'altres. 

EXPOSICIONS. Curadoria i Disseny


Alternança de classes online i presencialitat

El programa es desenvolupa en format online durant tot el curs per mitjà de classes en directe mitjançant la plataforma Microsoft Teams que es poden seguir des de qualsevol punt del món.

Cada mes de juliol es realitza de manera presencial a Barcelona una part del màster que té relació amb el desenvolupament de l’assignatura Estudis de Cas, amb què s’organitzen visites i activitats a diferents museus i centres d’art de la ciutat.

L’idioma vehicular del màster Exposicions. Curadoria i Disseny és el castellà.

EXPOSICIONS. Curadoria i Disseny


A qui va dirigit

El màster va dirigit a les persones amb formació universitària o experiència professional en àmbits creatius i culturals com ara el disseny, l’arquitectura, l’art, la història de l’art, les humanitats, l’antropologia, la sociologia, la comunicació i els mitjans o la gestió cultural. També hi poden optar, totes aquelles persones amb sensibilitat i interès que desitgin complementar els seus coneixements en la concepció d’espais, la creació de continguts o el disseny d'experiències i exposicions.

EXPOSICIONS. Curadoria i Disseny


Sortides professionals

  • Curadoria d'exposicions en museus i altres institucions culturals.
  • Disseny d'exposicions.
  • Projectes de curadoria en esdeveniments efímers com festivals, fires, seminaris o congressos.
  • Organització de programes públics de museus, activitats educatives i de mediació comunitària.
  • Assessoria en el desenvolupament d'espais expositius.
  • Assessoria en projectes de museïtzació del patrimoni.
  • Mediació en el desplegament d'activitats educatives i programes públics.

EXPOSICIONS. Curadoria i Disseny


Objectius

  • Introduir els principals corrents de pensament a l'entorn de la pràctica de curadoria i les seves aplicabilitats en els diferents àmbits de la cultura.
  • Proporcionar els elements conceptuals i tècnics per plantejar projectes d’exposició a partir d'una visió combinada entre la curadoria, el disseny, la comunicació i la producció.
  • Donar eines per a la investigació, creació, planificació, gestió, disseny i realització dels processos previs i posteriors a la materialització de propostes concretes.
  • Abordar la complexitat de portar a terme projectes en contextos reals.
  • Conèixer experiències innovadores en la creació d'exposicions i en la configuració de processos de producció i intermediació que incideixen en les seves configuracions en l’espai i alhora les transcendeixen.
  • Connectar els i les participants en els circuits de l'art, el disseny i l'arquitectura contemporània relacionada amb el fet expositiu.

EXPOSICIONS. Curadoria i Disseny


Programa

El màster Exposicions es divideix en dos diplomes d’especialització que es poden cursar en un o dos anys acadèmics: el diploma d’especialització en Curadoria i Mediació d’Exposicions i el diploma d’especialització en Disseny i Producció d’Exposicions. Els estudis, que tenen una durada d’un any, es realitzen de febrer a febrer i combinen el format online a través de plataformes digitals i el format presencial durant un mes intensiu a Barcelona.

En el seu conjunt el programa proporciona un espai de recerca fonamentat en la relació complementària entre teoria i pràctica i el seu desplegament en contextos reals, imaginaris o possibles. Aquest curs es planteja com un trajecte de creació i experimentació entre espais temporals, experiències expositives i configuració de continguts. Mitjançant estudis de cas el màster ofereix unes situacions a partir de les quals els participants poden obtenir experiència i pràctica en la curadoria, la reflexió crítica i el disseny. L’estructura modular del programa garanteix que s’actualitzi constantment i que sigui innovador.

Diploma d’especialització en Curadoria i Mediació d'Exposicions

Curadoria d’Exposicions (9 ECTS). Una introducció als principals aspectes de la curadoria i de la producció d’exposicions.

  • Tendències en la pràctica i els estudis de curadoria
  • Història i historiografia de la curadoria i les exposicions
  • El guió expositiu
  • Narrativitat
  • L’esfera pública
  • Formats d’exposició
  • Perspectives crítiques en la curadoria
  • La curadoria més enllà de l’exposició
  • L’exposició en l’ecosistema de la institució artística
  • L’artista-curador/a 

Professorat: Alejandro Alonso Díaz, Olga Fernández López, Oriol Fontdevila, Francisco Godoy, Carles Guerra, Beatriz Herráez, Alexandra Laudo, Àlex Mitrani, Isabel de Naveran i Laura Vallès Vílchez.

Curadoria i Mediació (6 ECTS). Una introducció a la dimensió relacional de la curadoria. En aquesta assignatura  s’examina la curadoria xrcccom un procés d’articulació de xarxes de col·laboració entre actors de diferent naturalesa. Es posa una especial atenció a la dimensió pública de l’exposició, a la política pública, al treball amb públics i a la intersecció entre la curadoria i l’educació en art.

  • La mediació, més enllà de la mediació cultural 
  • La investigació de curadoria 
  • Curadoria, institucionalitat i política cultural
  • Curadoria col·lectiva i col·laborativa
  • El gir educatiu en la curadoria
  • Educació de museus i programes públics 

Professorat: Aimar Arriola, Renata Cervetto, Oriol Fontdevila, Yaiza Hernández, Julia Morandeira, Aida Sánchez de Serdio i Leire Vergara (Bulegoa z/b).

Imaginació curatorial (6 ECTS). Aquesta assignatura es basa en converses amb professionals de la curadoria d’una àmplia trajectòria internacional. El programa de converses s’actualitza anualment per oferir un panorama de les tendències contemporànies en curadoria i mediació, així com per explorar algunes de les principals controvèrsies relacionades amb la producció d’exposicions i programes públics.

Les converses son conduïdes pel següent professorat: Manuel Cirauqui i Rosa Lleó.

El programa de curadors convidats canvia amb cada edició del màster en funció de les línies de treball que es configuren amb el programa.

Estudis de Cas en Curadoria (6 ECTS). Assignatura que es desenvolupa de manera presencial, el mes de juliol de cada edició del màster, amb què es prenen com a escenari diferents museus i centres d’art de l’àrea metropolitana de Barcelona. L’assignatura es basa en visites de camp a cada un dels equipaments. De la mà de diferents professionals s’entra en contacte amb els respectius processos institucionals, que s’indaguen a fons.

Professorat: Manuel Cirauqui, Oriol Fontdevila i Rosa Lleó.

Entre els equipaments que es visiten hi ha els col·laboradors permanents del màster: el Disseny Hub de Barcelona (DHUB), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Filmoteca de Catalunya. El programa també inclou la visita a equipaments que canvien anualment.

Treball final del diploma d’especialització en Curadoria i Mediació d'Exposicions (3 ECTS). Desenvolupament de projecte autònom en relació amb la curadoria i la mediació d’exposicions. El projecte compta amb el seguiment d’un equip de tutorització i amb l’organització de sessions de treball individuals i col·lectives.

Professorat: Anna Alcubierre i Oriol Fontdevila, amb la possibilitat de comptar amb la resta de professorat del postgrau per a la realització de tutories individuals.

Diploma d’especialització de Disseny i Producció d’Exposicions

Disseny d’Exposicions (9 ECTS). Assignatura amb què es despleguen coneixements conceptuals, tècnics i tecnològics específics relacionats amb el disseny d’exposicions en totes les seves vessants, com ara:

  • Disseny d’espai
  • Disseny i producció
  • Recursos museogràfics
  • Exposició i escenografia
  • Disseny gràfic
  • Disseny i comunicació
  • Publicacions
  • Disseny per a la diversitat
  • Disseny i curadoria

Professorat:  Anna Alcubierre, Javier Nieto, Emiliana (Emili Padrós i Anna Mir), Ignasi Cristià, Roseta Mus, Todojunto (Ricardo Duque i Tiago Pina), Pere Álvaro, Avanti Studio (Alex Dobaño) i Martí Guixé.

Il·luminació i Formats Digitals (6 ECTS). Una aproximació a les tecnologies audiovisuals, els recursos d’animació experimental i la il·luminació de les exposicions. Es proporciona una exploració de les possibilitats conceptuals i tècniques que l’entorn digital obre en el disseny d’exposicions.

  • Formats digitals
  • Il·luminació
  • Contingut i tècnica d’audiovisuals

Professorat: ESTAMPA (Daniel Pitarch i Marcel Pie), ILM (Jordi Moya), Burzon Comenge (Ester Comenge i Albert Burzon) i Anna Alcubierre.

Producció d’Exposicions (6 ECTS). Assignatura amb què s’ofereix un coneixement ampli en els àmbits relatius a la producció d’exposicions temporals:

  • Coordinació i gestió de continguts
  • Equips de treball
  • Producció i muntatge
  • Itineràncies
  • Registre i gestió d’obres d’art
  • Conservació preventiva
  • Organització d'esdeveniments culturals

Professorat: Carlota Broggi, Aida Mestres, Silvia Tena, Lavínia Mayer, Tatiana Tarragó, Begoña Sánchez i Ruth Bagan.

Estudis de Cas en Disseny d’Exposicions (6 ECTS). Assignatura que es desenvolupa de manera presencial, el mes de juliol de cada edició del màster, amb què es prenen com a escenari diferents museus i centres d’art de l’àrea metropolitana de Barcelona. L’assignatura es basa en visites de camp a cada un dels equipaments, on de la mà de diferents professionals s’entra en contacte amb els respectius processos institucionals.

Professorat: Anna Alcubierre i Oriol Fontdevila.

Entre els equipaments que es visiten hi ha els col·laboradors permanents del màster: el Disseny Hub de Barcelona (DHUB), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Filmoteca de Catalunya. El programa també inclou la visita a equipaments que canvien anualment.

Treball final de diploma d’especialització de Disseny i Producció d’Exposicions (3 ECTS). Desenvolupament de projecte autònom en relació amb el disseny i la producció d’exposicions. El projecte compta amb el seguiment d’un equip de tutorització i amb l’organització de sessions de treball individuals i col·lectives.

Professorat: Anna Alcubierre i Oriol Fontdevila, amb la possibilitat de comptar amb la resta de professorat del postgrau per a la realització de tutories individuals.

Màster de formació permanent en Exposicions. Curadoria i Disseny

Treball Final de Màster (6 ETCS). El treball final de màster consisteix en el desenvolupament d’un projecte de curadoria, disseny d’exposició o projecte de mediació que respongui a una motivació i a un treball autònom de l’estudiant. L’objectiu és realitzar un treball de fi de postgrau que l’estudiant haurà de portar a terme a partir de la segona part del curs amb l’acompanyament tutoritzat del personal docent que participa al mateix programa de formació. La presentació d’aquest treball es farà pública un cop finalitzat el màster.

L’obtenció de la titulació de màster de formació permanent en Exposicions. Curadoria i Disseny comporta cursar les assignatures de les dues diplomatures de postgrau: el diploma d’especialització en Curadoria i Mediació d'Exposicions i el diploma d’especialització de Disseny i Producció d’Exposicions. En el cas dels estudiants que cursin el màster, les assignatures del Treball Final del diploma d’especialització en Curadoria i Mediació d'Exposicions i del Treball Final del diploma d’especialització de Disseny i Producció d’Exposicions quedaran integrades en una sola assignatura: el Treball Final de Màster.

EXPOSICIONS. Curadoria i Disseny


Descomptes, taxes i opcions de pagament

5% de descompte per a:

  • Alumni  UAB

10% de descompte per a:

  • Alumnes i exalumnes d’Eina
  • Socis de l’Associació Catalana de Crítica d'Art (ACCA)
  • Socis de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC)
  • Socis de l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV)
  • Socis de l’Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya (APIC)

Consulta les taxes de tots els Estudis Propis (Màsters, Postgraus i cursos UAB)

Opció pagament únic:  

  • 100% en el moment de l'acceptació (per tal de garantir la reserva de plaça cal fer el pagament durant els 10 dies després de ser acceptat/da).    

Opció de pagament fraccionat:    

  • 50%: en el moment de l'acceptació (per tal de garantir la reserva de plaça cal fer el pagament durant els 10 dies després de ser acceptat/da)    
  • 50%: abans del 31 de juliol 

Més detall a l’apartat de secretaria.

Anna Alcubierre - Espai e Anna Alcubierre - Espai e
Uli Marchsteiner Uli Marchsteiner
Santi Vilanova - Playmodes Studio Santi Vilanova - Playmodes Studio
Espai e Espai e
Roseta y Oihana Roseta y Oihana
Javier Nieto, Fernando Marzá Javier Nieto, Fernando Marzá
Uli Marchsteiner Uli Marchsteiner
Anna Alcubierre - Espai e Anna Alcubierre - Espai e
Javier Nieto Javier Nieto
Santi Vilanova - Playmodes Studio Santi Vilanova - Playmodes Studio
Anna Alcubierre - Espai e Anna Alcubierre - Espai e
Roseta y Oihana Roseta y Oihana
Roseta y Oihana Roseta y Oihana
Javier Nieto Javier Nieto
Santi Vilanova - Playmodes Studio Santi Vilanova - Playmodes Studio
Anna Alcubierre - Espai e Anna Alcubierre - Espai e
Anna Dot Anna Dot
Anna Alcubierre - Espai e Anna Alcubierre - Espai e
Anna Alcubierre - Espai e Anna Alcubierre - Espai e
Santi Vilanova - Playmodes Studio Santi Vilanova - Playmodes Studio
Anna Alcubierre - Espai e Anna Alcubierre - Espai e
Espai e Espai e
Roseta y Oihana Roseta y Oihana
Javier Nieto, Fernando Marzá, Guillermo Zuaznabar Javier Nieto, Fernando Marzá, Guillermo Zuaznabar

Demana informació

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i Google Política de privacitat i Condicions del servei.