Isabel de Naverán Urrutia

Isabel de Naverán Urrutia

PhD a Art per la UPV/EHU.
Diploma d´Estudis Avançats en Imatge, Tecnologia i Cultura Contemporània, per la UPV/EHU.
Llicenciada en Belles Arts per la UPV/EHU.

Docència / Recerca

Investigadora integrant de l'equip de recerca ARTEA, a Madrid, als àmbits d'art, dansa i performance. Investigadora Associada a Azkuna Zentroa, a Bilbao, a l'àmbit de l'escriptura i les arts escèniques.

Activa també com a docent en diversos programes de postgrau en art i arts escèniques com el Màster en Investigació i Creació en Art, de la UPV/EHU; Màster en Pràctica Escènica i Cultura Visual, de la UCLM i el Museo Reina Sofia; Màster Articulacions, de la UV/UPV i l'IVAM; Màster en Arts i Ciències de l'Espectacle, de la UPV/EHU; coordinadora i docent del mòdul de recerca Arxius de l'efímer, al Màster Propi en Pràctica i Teoria en Arts i Cultura Contemporània a Azkuna Zentroa. Ha professat conferències com a investigadora convidada a universitats nacionals i internacionals d'art. Entre el 2008 i el 2011 va ser professora a l'Aula de dansa organitzat per Gestió Cultural de la UPV/EHU.

Participa a nombrosos projectes de recerca acadèmica. És avaluadora a diverses revistes científiques i és membre de comitès de valoració i jurat de beques de recerca a nivell nacional. Entre el 2004 i el 2010 va ser investigadora de l'Arxiu Virtual d'Arts Escèniques de la UCLM.

Ha desenvolupat programes educatius i de generació de comunitats d'aprenentatge a institucions independents com Bulegoa z/b i Azala.

Activitat professional

Curadora d'arts en viu del Departament d'Activitats Públiques del Museo Reina Sofía, Madrid, entre el 2017 i el 2023.

Curadora del cicle Elipsiak a Azkuna Zentroa, Bilbao, entre 2016 i 2018.

Curadora del cicle de performance Lanbroa al Museu Artium, Vitòria, entre 2011 i 2013.

El 2010 funda, juntament amb Beatriz Cavia, Miren Jaio i Leire Vergara, l'oficina d'art i coneixement Bulegoa z/b, a Bilbao, projecte al qual està vinculada fins al 2018.

La seva pràctica investigadora es materialitza en projectes de curadoria, edició i escriptura. L'acompanyament a processos artístics a través de la conversa i la producció textual conviu amb el desenvolupament de metodologies curatorials a la cruïlla entre l'art, la dansa i l'escriptura.

Premis

El 2021 va rebre, juntament amb l'arquitecta i artista visual, María García Ruiz, el Premi Fotonovembre del TEA, Tenerife Espai de les Arts.

Entre el 2004 i el 2008 gaudeix d'una beca de recerca predoctoral, del Programa de Formació d'Investigadors del Departament de Política Científica, Educació, Universitats i Investigació del Govern Basc.

El 2005 rep una beca de Creació Coreogràfica del Departament de Cultura del Govern Basc. El 2003, rep la beca de Creació Artística de la Fundació Bilbaoarte a Bilbao i el 2002 la beca d'arts plàstiques de la Diputació Foral de Biscaia.

Publicacions

Activa tant en articles de caràcter científic com en publicacions de transferència pràctica de coneixement. És editora dels llibres Cuerpo y cinematografía (juntamernt amb José A. Sánchez, ed. UAH 2008); Hacer Historia. Reflexiones desde la práctica de la danza (ed. Polígrafa 2010), Lecturas sobre danza y coreografía (ed. Artea, 2013).

Com a autora ha publicat els llibres Envoltura, historia y síncope (Caniche editorial, 2021) i Ritual de duelo (consonni, 2022).

 

Foto de la bio: © Lorea Alfaro, 2021

Ensenyament

Xarxes socials