Anna Alcubierre

Anna Alcubierre

Llicenciada en Art Dramàtic, especialitat d’escenografia, a l’Institut del Teatre de Barcelona per la UAB el 1998, i titulada en disseny, especialitat d’interiors a EINA el 1993. Amb una beca de postgrau de la Generalitat de Catalunya, ha realitzat un taller de Direcció d’Art a l’Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de París el 2002. Ha realitzat un Màster en Gestió Cultural de la UOC, l’UdG i l’UIB el 2012. És doctora per la UdG, amb la tesi “Sostenibilitat als centres culturals: exposicions d'art amb criteris ecològics”.

Docència / Recerca

És professora d’EINA des de l’any 2005, impartint actualment les assignatures d’Escenografia i Projectes 3 del Grau de Disseny; i participant com a docent al Màster Oficial Universitari de Recerca en Art i Disseny d’EINA i UAB i al Màster en Disseny d’Espais d’EINA. Forma part del Personal Docent Investigador, dins el grup de treball Processos de disseny. Pràctiques avançades en art i disseny que pretén desenvolupar, potenciar i recolzar iniciatives de recerca sobre pràctiques actuals de disseny i art.

També ha estat professora del Programa de Postgrau Arquitectura Efímera, Actes i Conceptes Escènics a la Fundació Politècnica de Catalunya del 2003 al 2007, al Màster de Creació de Projectes d’Exposició, Curadoria i Edició d'EINA l’any 2007, al Màster Universitari en Patrimoni de la UdG el 2018, i al Màster Oficial en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic de la UAB al MNAC el 2018 i 2019.

Activitat Professional

Està treballant com a professional del disseny d’exposicions a museus i centres culturals des de l’any 1998. Col·laborant així amb institucions com el MNAC, el Museu Picasso de Barcelona, el CCCB, la Sagrada Família, el Museu Marítim de Barcelona, el MUHBA, La Pedrera, CaixaForum, el Museo Nacional de Escultura entre d’altres.

Paral·lament des del 1997 que exerceix d’escenògrafa, ha treballat en produccions del Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors, la Sala Beckett, i el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, entre d’altres.

Dirigint en l’actualitat l’empresa pròpia Espai e, dedicada a aquest tipus d’activitat.

MÈRITS

  • Premi ACCA 2010 (Associació Catalana de Crítics d’Art) en la categoria d’exposicions d’art històric, per l’exposició "Imatges secretes. Picasso i l'estampa eròtica japonesa”
  • Premi Internacional Ramon Roca Boncompte d'estudis de gestió cultural 2013 amb el treball de recèrca 'Col·lecció permanentment en trànsit. Àlbum de viatge de Margot, l'obra picassiana'
  • Premi de l'Associació de Museòlegs de Catalunya 2014 en la modalitat de Projectes, exposicions, experiències i activitats, per l'exposició 'El museu explora. Obres d'art a examen'
  • Premi ACCA 2015 en la categoria d’exposicions d’art històric, per l’exposició "Xavier Gosé. Il·lustrador de la modernitat”
  • Finalista als Premios MAX de Artes Escénicas 2017, categoria de millor disseny d’espai escènic per l’escenografia de “Jane Eyre”.