Ignasi Cristià

Ignasi Cristià

Llicenciat en Art Dramàtic, especialitat d’escenografia (1993) i en dramatúrgia (1990) a l’Institut del Teatre de Barcelona per la UAB. Grau mitjà de Música, especialitat cant líric pel Conservatori Superior de Música del Liceu (1995).

Docència

Professor convidat des de l’any 2007 pel departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona on imparteix seminaris sobre museografia i disseny d’exposicions; des del 2021 a la Universitat Internacional de Catalunya en l’assignatura de Gestió i Comissariat d’exposicions Artístiques i Béns Patrimonials; al Kunsthal, Centro Superior de Diseño de Bilbao. Ha sigut convidat per diferents institucions, des del a fer xerrades i conferències sobre la relació del teatre i la museografia per diferents institucions de tot l’estat espanyol.

Activitat profesional

La seva primera obra en el camp de l'escenografia va ser el vestuari de La fille mal gardée, un ballet de Ferdinand Hérold i John Lanchbery representat a l'Òpera de Breslau, Polònia, l'any 1991 amb coreografia de Barbara Kasprowicz. En els anys següents, va dissenyar l'escenografia per a la producció hispano-colombiana Amores Difíciles al Festival Internacional de Teatre de Manizales, i per al concert El cor del temps de Maria del Mar Bonet al Palau Sant Jordi de Barcelona. També, el 1997, es va encarregar de l'escenografia de Romy and July, una versió del ballet Romeu i Julieta al Festival de Teatre Grec. Aquesta obra va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d'Arts Escèniques. Durant un temps va compaginar la seva activitat com escenògraf amb la de tenor líric formant part del grup d’òpera POLS, resident a la sala Luz de Gas de Barcelona i a l’Espai Barroc, també va participar com a solista en l’òpera Trouble in Tahiti de Leonard Bernstein i l’espectacle Una furtiva òpera entre d’altres. 

El 2023 va ser l'autor del pessebre de la Plaça Sant Jaume de Barcelona. En l'àmbit de la dramatúrgia, el 2022 va ser el director d'escena de la nova producció d'Un ballo in maschera al teatre d'òpera de Varna (Bulgària) i de la reposició del monodrama Medea d'Ambrosi Carrión i Joan Manén a l'Auditori de Barcelona. Ha concebut la museografia del Museu-Memorial de l’Exili a la Jonquera i del nou Museu del Port de Tarragona. Ha col·laborat amb institucions, museus i entitats com el Musée de Montmartre a Paris, Musée de la Résistence d’Isère a Grenoble, Palais Lumière a Evian, PQ Prague Quadriennal of Performance Design and Space, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu Nacional d'Escultura de Valladolid, Museu de Ciències Naturals de Barcelona, CaixaForum, CosmoCaixa o el Museu Arqueològic Nacional, entre d’altres.

És l’autor de la nova museografia de l’exposició Natura o cultura? al Martorell Centre d’Exposicions del Parc de la Ciutadella de Barcelona i de la museografia Els mons d’Alícia. Somiar el país de les meravelles, exposició temporal que ha començat la seva itinerància al CaixaForum de Barcelona.