L’activitat de Recerca és un dels objectius principals d’EINA, tal com s’explicita en els estatuts fundacionals de la Fundació EINA i es recull en els successius Plans Estratègics del centre, en consens amb les seves investigadores i investigadors.
La dedicació a la generació i difusió del coneixement en disseny i art ha esdevingut una constant al llarg de la història d’EINA, des dels seus orígens el 1967, i s’ha consolidat en col·laboració amb els àmbits de Recerca i Departaments de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La comunitat investigadora d’EINA està formada per el Personal Docent Investigador (PDI) del centre universitari, col·laboracions d’investigació, doctorandes i doctorands, estudiants i alumni del Màster Universitari de Recerca en art i disseny (MURAD), i per els Grups de Recerca i els Projectes competitius en els que participem.
EINA Recerca treballa en les següents àrees de desenvolupament:
Les investigadores i investigadors d’EINA treballen com a comunitat i es reuneixen mensualment en la xarxa de foment de coneixement Teixit de Recerca d’EINA. El Teixit de Recerca d’EINA és un Seminari permanent que promou i dona suport a les iniciatives de Recerca del col·lectiu, recolza les col·laboracions i estableix l’orientació estratègica de la Recerca a EINA.
La Comunitat de Recerca d’EINA pren com a model d’expertesa i tradició en investigació a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la qual està adscrita el centre. En línia amb aquest compromís, 12 investigadores d’EINA col·laboren com a Investigadors Vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona (IVU), en el Departament de Filosofia, el Departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual, i el Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal.
EINA Recerca compta amb dos Grups de Recerca reconeguts per el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.
Grup de Recerca Consolidat 2021SGR01381 GRETDA: Grup de Recerca en Estètica i Teoria del Disseny i l'Art.
Investigadores: Anna Alcubierre, Andreu Balius, Bárbara Bayarri, Daniela Callejas, Tània Costa (Coordinadora), Pol Capdevila, Sara Coscarelli, Alfonso Hoyos, Jèssica Jaques, Enric Mas, Oriol Pibernat, Octavi Rofes, Pau de Solà-Morales, Andrea Soto, Jaume Vidal, Gerard Vilar.
Grup de Recerca Emergent 2021SGR00559 DISBE: Grup de Recerca en Disseny per a la salut i el benestar.
Investigadores: Elena Bartomeu, Enric Garrido, Salvador Huertas, Raúl Oliva (Coordinador), Anna Pujadas, Dolors Soriano, David Steegman.
La comunitat investigadora d’EINA ha participat, també, en Grups i Centres de Recerca on col·labora amb altres Universitats:
- SGR 01014 ATLAS. Interseccions crítiques en educació (UAB)
- SGR 1312 GRETA. Grup de Recerca en Estètica i Teoria de les Arts (UAB)
- SGR 360 GRETA. Grup de Recerca en Estètica i Teoria de les Arts (UAB)
- SGR 1158 PatriARQ. Architectural Heritage (URV)
- SGR 00686 Esbrina. Subjectivitats, visualitats i entorns educatius contemporanis (UB)
- GIDC GINDOC-UB/087 Indaga-t (UB)
- GIDC GINDOC-UB/141 Adaptabit (UB)
- SGR 422Cultura i Continguts Digitals (UB)
Les investigadores i els investigadors d’EINA formen part de Projectes de recerca competitius d’EINA i d’altres Universitats nacionals i internacionals, seguint la consigna estratègica d’EINA Recerca que promou la col·laboració interuniversitària a fi de generar línies de coneixement amplies i diverses.
- K-Reporters. Reassembling politics across children's cultures to scale intersectional pedagogies. MARIE SKŁODOWSKA-CURIE ACTIONS. Staff Exchanges (HORIZON-MSCA-SE-2022)
- ARDES. Art, Design & Sustainability. Climate change. Erasmus +, 2021-1-ES01-KA220-HED-000032193 European Commission. MyDocumenta (Spain); European University Cyprus; Universidade Aberta (Portugal); EINA, centre Universitari de disseny i art (Spain); LABA Valencia (Spain).
- Open Up. Migrant Artists. 607376-CREA-1-2019-1-CY-CULT-COOP2 European Commission, Creative Europe. Pierides Foundation (Nicosia, Cyprus); Publics (Helsinki, Finland); Université de Picardie Jules Verne (Amiens, France); University of Thessaly (Volos, Greece); New Hand Lab (Covilhã, Portugal); Universitat Autònoma de Barcelona (Spain); Valand Academy of the Gothenburg University (Sweden)
- RESTAURA. Servicios Ecosistémicos Culturales, salud y bienestar en zonas urbanas y periurbanas con clústeres petroquímicos. PID2020-114363GB-I00 Ministerio de ciencia e innovación. Universitat Rovira i Virgili
- MOVER. Mobility Overflow: A Comparative Study of New Urban Mobilities. PID2019-107929RB-I00 Ministerio de Ciencia e Innovación. Universitat de Barcelona
- Investigación artística y pensamiento estético. Un punto de encuentro entre la filosofía, el arte y el diseño. MICU PGC2018-093502-B-100 Ministerio de Cultura. Universitat Autònoma de Barcelona
- La generación de conocimiento en la investigación artística: hacia una explicación alternativa: un punto de encuentro entre filosofía, arte y diseño. MINECO FFI2015-64138-P Ministerio de Economía y Empresa. Universitat Autònoma de Barcelona
- Projecte Intercluster de recerca d’entorns per fomentar la innovació en la creació d’espais per a col·lectivitats: cap a un Espai-Plataforma. BCD Barcelona Centre de Disseny; HABITAT Clúster Barcelona; Clúster MAV Materials Avançats de Catalunya. EINA, centre Universitari de disseny i art de Barcelona
- A novel home healthcare platform for chronic kidney disease CKDSens. EIT Health. Fundació Bosch i Gimpere. Universitat de Barcelona
- Do It Yourself in Education: Expanding Digital Competence to Foster Student Agency And Collaborative Learning. 543177-LLP-1-2013-1-ESKA3MP. European Commision. Education, Audiovisual and Culture Executive Agency. Universitat de Barcelona; Escola Virolai (Barcelona); Oulu University (Finland); Charles University i ZŠ Korunovační (Prague, Czech Republic)
- El paisaje como valor colectivo: análisis de su significado, usos y percepción social. CSO2017-82411-P. Ministerio de Economia i Competitivitat. Universitat Rovira i Virgili
- El menjar i l’espai públic urbà: Barcelona com a cas d’estudi. Recercaixa. Universitat Politècnica de Catalunya
- Parámetros analíticoevolutivos de las técnicas constructivas del noreste de la Tarraconense en época tardoantigua: homogenización, criterios de representación y calibración (PARTAR). HAR2015-64392-C4-2-P. Ministerio de Economia i Competitivitat. Universitat Rovira i Virgili
- Teoría y crítica de las artes en Cataluña, Valencia y Baleares entre 1800 i 1980. HAR2013-48050-P Ministerio de Economía y Competitividad. Universitat Pompeu Fabra
- Aplicació de Jocs Seriosos en entorns de col·laboració per a la transmissió del patrimony cultural de Catalunya, ARREL. Recercaixa. Universitat Rovira i Virgili
L’objectiu del MURAD és obrir un espai experimental d’estudi, treball i intercanvi en el que cada estudiant pugui desenvolupar el seu projecte de recerca de disseny i/o art. Durant el curs s’ofereixen i exerciten les habilitats i les eines metodològiques i conceptuals necessàries per dur-lo a terme en un nivell d’excel·lència, atenent les singularitats de cada estudiant. Es promouen les competències en argumentació, escriptura i publicació acadèmica a la vegada que els processos creatius de la investigació basada en la pràctica. Els enfocaments temàtics responen als àmbits de la Creació visual, la Cultura del projecte i l’Estètica aplicada a la investigació artística i de disseny.
El MURAD compta amb una publicació de recerca experimental conduïda per estudiants i docents del Màster: LAMURAD, Southern Journal of Research in Art and Design.
Amb la línia d'investigació en disseny i art, dins el Programa de doctorat del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, EINA ha estat el primer centre universitari de Disseny i Art de l'Estat Espanyol en desenvolupar tot el continu formatiu des del Grau fins al Doctorat, aspecte que el converteix en pioner al nostre país amb una formació acadèmica afí a la dels centres europeus de perfils formatius globals dedicats a la recerca artística i de disseny.
El Grup d’Estètica Aplicada en Recerca Artística i de Disseny, GEARAD, és un grup de lectura, dins els cursos de formació doctoral d’EINA i UAB, que es reuneix mensualment per debatre qüestions procedimentals i metodològiques de les tesis doctorals dels seus membres. Des de la seva fundació, el 2017, hi participen anualment al voltant de 25 doctorandes i doctorands.
Les tesis doctorals GEARAD abasten temàtiques diverses d’art i disseny, que es treballen en el seu vessant teòric així com en el seu desenvolupament pràctic. En aquest sentit, les 11 tesis ja presentades han fet aportacions rellevants al coneixement en l’àmbit dels estudis sobre: coreografies polítiques i dansa contemporània; performance i estètica gustatòria; disseny gràfic i visualitzacions; disseny acústic i art sonor; disseny i cinema; nous materialismes i art digital; disseny industrial i ètica. Durant el primer semestre de 2023 està prevista la defensa de 3 tesis més, on es desenvolupen temàtiques sobre investigació artística i curatorial, disseny d’interiors en restauració, i pensament post-colonial.
- Doctorat
El Dipòsit Digital EINA (DDE) és el repositori institucional que conté les publicacions en accés obert, derivades de l'activitat docent, investigadora i institucional del professorat, alumnes i la resta de membres de la comunitat EINA.
El repositori és una declaració de principis. EINA està compromesa amb la iniciativa internacional d'accés obert amb la voluntat de ser una universitat global que obre el seu coneixement a la comunitat d'arreu del món.
Objectius
El DDE té un doble objectiu. D'una banda, la preservació del material generat per la comunitat de professors, investigadors i alumnes d'EINA: articles, comunicacions i altres textos científics resultat de la recerca del personal docent i investigador, treballs de fi de grau, de màsters i postgraus, treballs d'assignatures que han assolit un nivell d'excel·lència, apunts i materials docents, publicacions institucionals, etc. De l'altra, la difusió i visibilitat màxima d'aquests materials i dels autors que els han produït. D'altra banda, el DDE afegeix valor a totes aquestes publicacions mitjançant citacions normalitzades, estadístiques d'ús, adreces URL permanents, i la posada a disposició a través d'una plataforma interoperable.
Accés
Els registres del DDE són d'accés lliure i es distribueixen sota diferents llicències Creative Commons. La seva consulta és pública i oberta a tothom.