
Laura Vallés Vílchez és una treballadora cultural que opera a la intersecció entre l'edició, la curadoria, l'escriptura, la traducció i l'educació dins del camp expandit de les arts visuals.
La seva investigació acadèmica se centra en la curadura postrepresentacional des d'una perspectiva feminista interseccional. El 2022, va obtenir el seu doctorat a Royal College of Art a Londres, on actualment resideix. Allà imparteix estudis curatorials i el 2021 va ser nomenada directora creativa al Regne Unit per al projecte europeu 4Cs: From Conflict to Conviviality through Creativity and Culture. En aquest context, va desenvolupar activitats com l'exposició Adam Khalil & Bayley Sweitzer amb Oba: Nosferasta a Gasworks, curada per Sabel Galvaldon; el programa de cinema Sensible Grounds: That's How We Undo It a LUX, curada per Azar Mahmoudian; així com seminaris i tallers. A més compta amb una Llicenciatura en Belles Arts i un Màster en Fotografia, ambdues titulacions obtingudes a la Universitat Politècnica de València.
Docència / Recerca
El seu camí a la docència va començar amb una beca de la Fundació Botín, i des de llavors ha aprofundit en la seva vocació educativa com a cofundadora i directora de Concreta, una organització sense ànim de lucre a Espanya dedicada a la publicació d'una revista acadèmica i una sèrie de llibres des del 2012. Concreta s'ubica en la intersecció entre l'educació i el discurs públic, i l'experiència de Laura en aquest àmbit ha estat enriquida pel seu treball en institucions com Afterall a Londres, un projecte editorial vinculat a Central Saint Martins, al qual va col·laborar el 2009, i el Museum of Contemporary Photography a Columbia College Chicago el 2010. El 2022, Laura va codisenyar Articulacions, un programa educatiu experimental a l'IVAM de València, en col·laboració amb la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València.
Així mateix, ha fet classes al Màster en Estudis de Comissariat de la Universitat de Navarra, Màster Pràctica i Teoria en Arts i Cultura Contemporània de la UPV EHU i Màster de Fotografia Art i Tècnica de la Universitat Politècnica. Ha impartit conferències en institucions com a l'Insistute of Contemporary Art and Social Thought de la Xina Art Academy a Hangzhou, la Royal Academy of Arts o SOAS a Londres, la Universitat de Granada i la Universitat Politècnica de València, entre d'altres. També ha traduït a l'espanyol obres d'autors influents com Isabelle Stengers, Donna Haraway, Moyra Davey i Paul B. Preciado.
Activitat professional
Com a curadora, la Laura ha organitzat diverses exposicions, entre les quals hi ha It Is Your Turn (EACC, 2018), 15,600 Days. Xisco Mensua (CCCC, 2019), Across the Sand (Azkuna Zentroa, Artium i CentroCentro, 2019-20), Myths of the Near Future Biennial (TEA, 2019-20), Teresa Lanceta: Teixint com a font oberta (MACBA-IVAM) 2022-23) i Larruak eta izurrak [Pells i plecs] (Tabakalera, 2024).
Premis
• Fellowship FHEA 2024
• SoAH RCA PhD 2022
• Komisario Berriak 2019
• Fundación Botín 2016-18
• Leonardo da Vinci 2007