Alexandra Laudo

Alexandra Laudo

Docència / Recerca 

És responsable de l'Escola de Text del Centre d'Art La Capella, i ha col·laborat amb diverses institucions acadèmiques, com ara la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, L'Institut del Teatre, L'Escola Massana, ESDI, Metàfora i IDEC, entre d'altres. També ha fet classes i xerrades a nombrosos centres i plataformes artístiques. 

En els seus projectes curatorials ha treballat temàtiques diverses, com ara la història de la mirada i la seva relació amb l'evolució dels aparells tecnològics; l'experiència del temps i les polítiques que el regulen; l'estatus de la imatge artística en la societat hipervisual i les manifestacions artístiques dissidents respecte la tradició oculocentrista; el son i el temps de descans en el paradigma de productivitat i consum 24/7; o l'ús del text i l'oralitat en les arts visuals, així com els espais d’intsersecció entre la pràctica artística i la literatura, entre altres qüestions. 

Ha formalitzat algunes d'aquestes recerques en formats curatorials no convencionals, com ara conferències performatives, videoassajos, pòdcasts i projectes d'escriptura expandida.
 
Ha escrit nombrosos textos per publicacions artístiques i culturals.

Activitat professional 

És comissària independent. Algunes de les exposicions que ha comissariat en els darrers anys són Ordre i desordre del món. Col·lecció d'Art Banc Sabadell i Museu d'Art de Sabadell (Museu d'Art de Sabadell), Història de les mans (Diputació de Barcelona, amb la col·laboració del MNAC), Antibiografia (produïda pel Centre d'Art Maristany i actualment en itinerància a diferents centres d'art de Catalunya), Observació dels forats negres (Roca Umbert, Granollers), la 12ª Bienal Leandre Cristòfol (La Panera, Lleida), juntament amb Cèlia del Diego i Soledad Gutiérrez, el programa de performance La màquina, l'amor i Marcel Proust (Fira Swab), Una certa foscor (Caixaforum), i el cicle expositiu La possibilitat d'una illa (Fundació Joan Miró). També ha comissariat projectes artístics en l'espai públic, com la instal·lació Oracle, de Lurdes Basolí, en el marc del festival Panoràmic, o dues edicions del programa Composicions del Barcelona Gallery Weekend, juntament amb Glòria Picazo.

Des de 2015, ha explorat la possibilitat d'introduir la performativitat i el relat en la mateixa pràctica curatorial, i en el marc d’aquesta línia de treball ha desenvolupat conferències performatives, com ara An intellectual history of the clock (Nordiska Konstförbundet, Estocolm), How to observe a nocturnal sky (Collective, Edimburg), o Darrere els ulls, davant l’esquena (Festival Salmon, Barcelona), les quals s'han presentat a diferents centres d'art, festivals i teatres d'Europa; els assajos audiovisuals Todas las pantallas oscuras i No hay camino, corealitzats amb Albert Alcoz (Soy Cámara, CCCB); els podcasts Òcul (Festival SCAN, Tarragona), Tantes nits sense dormir (Centre d'Art Santa Mònica), This exhibition is invisible (Index Foundation, Estocolm), i juntament amb altres comissàries, artistes i investigadors, el projecte col·lectiu de pòdcast i intervencions artístiques Quasi veu (Xarxa de Centres d'Art de Catalunya). També és autora dels treballs d’escriptura expandida A Treaty on Coffee and Sleep. Instagram 24/7 (Festival A Matter of (in)Digestions, Àmsterdam); Entre les coses conegudes i les desconegudes (MAC, Mataró), i Repenjar-se en un raig de sol oblic (ArtNou, Barcelona).

Mèrits

2023. Premi ACCA Comissariat d’art contemporani 2022 per l'exposició Història de les mans, Diputació de Barcelona i Museu Nacional d’Art Contemporani.

2021. Finalista Premi ACCA Crítica 2020 pel projecte Repenjar-se en un raig de sol oblic, Artnou.

2020. Finalista Premi ACCA Comissariat 2019 pel projecte Una certa foscor, Caixaforum Barcelona.

2020. Premi GAC de Comissariat 2019 pel projecte Una certa foscor, Caixaforum Barcelona.

2016-2017. Finalista The Young Curators Residency Programme, Fondazione Sandretto ReRebaudengo.

2012. Beca Barcelona Producció de Comissariat pel projecte La condició narrativa.

2012. Premi Marco Magnani Giovane Critica pel projecte Viaggio al centro della terra.

2013-2014. Finalista Comisart Noves mirades sobre la Col·lecció “la Caixa”.

2012. Premi Terrassa Comissariat, Terrassa pel projecte Constel·lacions familiars.

2010-2011. Premi Programa Tutorial, Sala d’Art Jove, Barcelona.