Sílvia Tena

Sílvia Tena

Doctora en Historia de l’Art per la Universitat de València i Master en Gestió de Patrimoni per la mateixa Universitat. Ha estat Premi extraordinari de Llicenciatura i ha gaudit d’una beca postgrau de la Generalitat Valenciana. Ha impartit nombrosos tallers i cursos sobre Gestió Expositiva, Curadoria, gestió de patrimoni moble i gestió de col·leccions. 

Ha treballat com a tècnic de Patrimoni a diferents museus i institucions com ara l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), València; Museo Patio Herreriano de Arte Contemporáneo, Valladolid; Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Barcelona, on en l’actualitat es Cap del Departament de Registre i Gestió de Col·leccions.  

Docència / Recerca

Ha estat docent a la Universitat de València, Universitat Jaume I, i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) on ha impartit matèries al Grau d’Història de l’Art, Grau de Turisme i Grau de Disseny de les esmentades universitats. Va formar part del Personal Docent Investigador, dins el grup de treball DISVA, de la Universitat Jaume I. 

Ha participant com a docent al Màster Oficial Universitari de Gestió de Patrimoni de la Universitat Pompeu Fabra i al Màster oficial Anàlisi i gestió del patrimoni artístic de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com en cursos de postgrau de l’Escola D’Art i Disseny de Tortosa. 

La seva tesi doctoral va versar al voltant de la Pintura abstracta a l’època del franquisme i les seves recerques actuals es centren en Pintura i Arts visuals dels segles XX i XXI i, en especial, Pintura i Arts visuals contemporànies des dels anys 30 fins a l’actualitat, així com Video-Art i arts del Disseny. 

També ha estat professora del Programa de Postgrau Arquitectura Efímera, Actes i Conceptes Escènics a la Fundació Politècnica de Catalunya del 2003 al 2007, al Màster de Creació de Projectes d’Exposició, Curadoria i Edició d'Eina l’any 2007, al Màster Universitari en Patrimoni de la UdG el 2018, i al Màster Oficial en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic de la UAB al MNAC el 2018 i 2019.

Ha impartit ponències en diferent congressos, com ara la International Conference Museum Storage. ICOM. Sorbonne Nouvelle, 2024. 

Activitat professional

En l’actualitat és cap del Departament de Registre i Gestió de Col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya, on va començar l’any 2006 com a tècnica de Patrimoni assignada al Departament d’Exposicions Temporals. 

Anteriorment va prestar els seus serveis com a tècnica de Patrimoni als museus Insitutut Valencià d’Art Modern (IVAM), València; Museo Patio Herreriano de Arte Contemporáneo, Valladolid i Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). 

Paral·lelament des del 2022 es membre del Consell de Redacció de la Revista de Catalunya, on és responsable de la Secció Arts i, també es Comissaria independent de diverses corrents artístiques i artistes, amb especial èmfasi a l’art mes recent. 

EXPOSICIONS COMISSARIADES:  
Mar Vicente. Sights. Contemporary Art fair BASEL. 2016

Peiró Coronado. Símbolo y Materia. 

Monica Jover. Espai Nivi. 2022. 

Ite Missa Est. Espai Nivi. 2021.

Daniel Dobarco. Espai Nivi. 2021.

Peiró Coronado. MUCBE y Castillo de Alaquàs. 2019.

Jaume Rocamora. Tractats d’Artífex. Maison Catalogne, Paris y Ayuntamiento de Amposta.2018

Alción: poéticas entorno al yo. Centre la Mercè. 2018

Cristina Almodóvar. Set Espai d’Art. 2018. EXPOSICION PREMIADA.

Pepe Beas. Deshielo. Llotja del Cànem. 2013

Premis

Membre d’ICOM, AVCA, AECA i AICA. 
Llibre Lavernia, Cienfuegos y Asociados, guardonat amb el Premi Type Directors Club, Nova York.   
Premi Extraordinari de Llicenciatura, 1996. 

Publicacions

TENA, Silvia. Wences Rambla, entre el Humanismo y el Arte. Castelló: Diputació de Castelló –Universitat Jaume I, 2024. 
TENA, Silvia, PATUEL, Pascual. Peiró Coronado: Símbolo y materia. Valencia: Generalitat Valenciana, 2023. 
TENA, Silvia: La urdimbre expandida de Mónica Jover. Castellón: Espai Nivi. 2022. 
TENA, Silvia: Abstracción pictórica y cultura artística en Castelló bajo el franquismo (1940-1980). Castellón: Universitat Jaume I-Diputació de Castelló. 2021. 
TENA, Silvia: Gestualidad y liturgia en la obra de Pepe Beas. En VVAA: cuatro visiones y pensamientos en torno a una creación artística: Ite missa est. Castellón: Ed. Espai Nivi. 2021. 
TENA, Silvia. “Ester Pegueroles. Km 0”. En VVAA Art contemporani de la Generalitat Valenciana, IV. Valencia: Generalitat Valenciana, Consorci de Museus. 2021. 
TENA, Silvia. Daniel Dobarco. Bellum, belli, bello. Castellón: Espai Nivi. 2021 
TENA, Silvia. Natalia Ocerín, en busca del monstruo interior. VI Edicions de Mujeres mirando mujeres.  
TENA, Silvia. “Pau Pascual Galbis. Un ahora desprovisto de aquí. AUH2631Z como metáfora de la ciudad pánico”. En VVAA Art contemporani de la Generalitat Valenciana, II. Valencia: Generalitat Valenciana, Consorci de Museus. 2019. 
TENA, Silvia. Matèria, cos i Art Brut en l’obra de Peiró Coronado 1950-1980. Benicarló: Ajuntament de Benicarló-MUCBE, 2019. 
TENA, Silvia. Wahrer Raum: la poética espacial en la obra de Cristina Almodóvar. Valencia: Set Espai d’Art, 2018. 
TENA, Silvia. Ortogonalidad i geometrisme: els llibres d’artista de Jaume Rocamora. Amposta: Ajuntament d’Amposta. 2018. 
TENA, Silvia. Alción: poéticas en torno al yo. Borriana: Centre Cultural La Mercè, 2018. 
TENA, Silvia. Mar Vicente: la muerte del gesto. Basel: The solo project, 2016. 
TENA, Silvia. Desahielo y Mandorla, Castellón: Collblanc, 2013 
TENA, Silvia. Rossana Zaera. L’emoció representada. Castelló: Universitat Jaume I - Ajuntament de Castelló. 2012. 
TENA, Silvia. “Fragmentación, orden y caos”, en José Córdoba, pálpitos en el espacio. Valencia: Generalitat Valenciana, Castellón: Proyecto Cultural Castelló SA. 2007. 
TENA, Silvia y RAMBLA, Wences. Lavernia, Cienfuegos y Asociados. Castellón: Universitat Jaume I – Ajuntament de Castelló. 2006.  OBRA PREMIADA CON EL PREMIO TYPE DIRECTORS CLUB. 
TENA, Silvia y RAMBLA, Wences. Forma y construcción en la plástica de Jaume Rocamora. Tarragona: Contratalla. 2006. 

PONÈNCIES: 
TENA, Silvia. “Fighting against dissociation in stored artworks. The experience of Registrar’s Department in Sculpture and the inorganic materials storage of Museu Nacional d’Art de Catalunya". ICOM, Sorbonne Nouvelle, 2024. 
TENA, Silvia. “Los pasos perdidos: en torno a la representatividad de la violencia en el arte contemporáneo”, Comunicación al XVI Congreso Nacional de Historia del Arte del CEHA, Las Palmas de Gran Canaria. 2006.
TENA, Silvia. “El comissariat d’exposicions: l’exemple de Picasso romànic” dentro del curso “Romànic i avantguarda” (28 de setembre al 14 de desembre, 2016). Gaudir UB. Universitat de Barcelona. 
TENA, Silvia. “La Conservación preventiva en los museos: el caso del Museo Patio Herreriano”, Dirección General de Patrimonio y Promoción Cultural. Consejería de Educación y Cultura. Junta de Castilla y León. 2002. 

ARTICLES: 
TENA, Silvia. “Los pasos perdidos: en torno a la representatividad de la violencia en el arte contemporáneo”, Actas del XVI Congreso Nacional de Historia del Arte del CEHA, Las Palmas de Gran Canaria, 2006. pp. 945-952. 
TENA, Silvia. “Corpus Delicti: Discursos Artísticos en torno al cuerpo, la sexualidad, la violencia, la enfermedad y la muerte”, CBN, Revista de Estética y Arte Contemporáneo, nº 1, septiembre 2009, pp. 78-89. 
TENA, Silvia. “Revisitando los clásicos: el remake como subversión del discurso de autoridad y otros simulacros de lo real”, Millars, núm. XXXI, año 2008, pp. 211-220. 

Columnista comentarista cultural (col·laboradora com firma convidada) en El Mundo (2019-2021)