Manuel Cirauqui

Manuel Cirauqui

Manuel Cirauqui (1978) és escriptor i comissari d’exposicions el treball del qual se situa en la intersecció de l’art contemporani, el disseny d’estratègia i l’experimentació de nous models d’acadèmia. És director fundador d'einaidea, una plataforma de recerca creada al 2019 i derivada de la Fundació Eina, Barcelona. Associat amb el Centre Universitari de Disseny i Art Eina, Universitat Autònoma de Barcelona, einaidea opera com un generador de projectes, un estudi de disseny itinerant, un programa d'estudi intensiu, una oficina curatorial i una mena de think tank. Basant-se en gran mesura en la col·laboració artística i la dinàmica co-creativa, einaidea s'ha associat amb Sónar Festival, Teatre Lliure, Arts Libris, Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporari, Fundació Tàpies, LOOP Festival, The Green Parrot, La Papereria, Staedelschule Frankfurt, Royal College of Art Stockholm, Universitat Politècnica de València, entre d'altres.

Formació i activitat professional

Llicenciat en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid, després d'un període d'investigació independent en l'EHESS (École de Hautes Études en Sciences Sociales) i l'INALCO (Institut National des Langues et Civilisations Orientales) de París, va obtenir un  Diploma d'Estudis Avançats (DEA) per la Universitat de Paris Nanterre amb l'especialitat d'Estètica i Teoria de l'Art Contemporani.

Cirauqui ha igualment exercit com a curador al Museu Guggenheim Bilbao des de 2016, organitzant les exposicions June Crespo. Vascular (2024); Seccions / Interseccions: La vida material (2022); Soto. La quarta dimensió (2019); Architecture Effects (2018); Henri Michaux. L'altra banda (2018); L'art i l'espai (2017); i Anni Albers. Tocar la vista (2017), a més del programa d'exposicions Film & Video, que ha inclòs mostres de Pierre Huyghe, Amie Siegel, Diana Thater, Otolith Group, Allora & Calçadilla, Monira Al-Qadiri, Cecília Bengolea, Michael Snow, Sharon Lockhart , Marine Hugonnier i Metahaven, entre altres artistes. Com a assessor expert de la xarxa S+T+ARTS, una iniciativa de la Comissió Europea per a la col·laboració entre ciència, tecnologia i les arts, Cirauqui ha estat responsable de les exposicions NEAR+FUTURES+QUASI+WORLDS (State Studio, Berlin, 2020 ;Bolsa, Bolonya, 2022; :REWORLD :REWILD :RETOOL (MEET, Milan; MAXXI Rome; and ZKM, Karlsruhe, 2022); i la mostra de realitat virtual SYNX (Sonar+D CCCB, Barcelona, 2021; NEB Festival 2022, Brussels).

Entre altres projectes curatorials recents, s’inclouen l’exposició en dues parts Artaud 1936 al Museo Tamayo de Ciutat de Mèxic (2018) i la instal·lació de lloc específic Puerto Rican Light (Cueva Vientos) d’Allora & Calzadilla al Dia Art Foundation (amb Yasmil Raymond, 2015). Prèviament, va treballar com a comissari i coordinador d’exposicions al Jeu de Paume i va ser investigador resident a l’Institut de Recherche et d’Innovation / Centre Georges Pompidou, a París. En paral·lel, ha produït diversos programes d’art a la ràdio, com §ympo§ium a WGXC (Nova York) entre 2013 i 2016.

Docència

Entre la seva experiència docent, destaca la seva feina en torn els estudis de crítica i curadoria com Adjunct Lecturer a la Rhode Island School of Design (Providence, EEUU). També ha estat conferenciant convidat i ha impartit tallers a universitats com MICA, Maryland Institute College of Art (Baltimore, EEUU); HEAD Haute École d’art et de design, Ginebra; Aalto University of Art and Design, Helsinki; Universidad del País Vasco UV/EHU; i la Universidad Complutense de Madrid, entre altres centres.

Publicacions

La seva escriptura d’investigació i crítica ha estat publicada internacionalment en mitjans especialitzats i revistes com PAJ: A Journal of Art and Performance, Bomb, 20/27, Kaleidoscope, Frieze, Exit Express i Lápiz, entre d’altres. També ha estat responsable de diversos catàlegs d’exposicions i ha contribuït amb un nombre considerable d’assaigs en llibres d’art modern i contemporani.

Bibliografia

(Només es llisten les 10 més recents)

  • June Crespo. Vascular. Bilbao: Caniche and Guggenheim Bilbao Museoa, 2024
  • Aurèlia Muñoz. Taller aeri. Barcelona: Fundació Eina i Centre Grau-Garriga d’art Tèxtil Contemporani de Sant Cugat, 2024.
  • einaidea VARIANTZXSN. Barcelona: Fundació Eina, 2023.
  • Soto. The Fourth Dimension. Madrid and Bilbao: La Fábrica and Guggenheim Bilbao Museoa, 2020
  • Artaud 1936. Mexico City: Museo Tamayo, 2018
  • Henri Michaux: el otro lado / Henri Michaux: beste aldea. Bilbao: Guggenheim Bilbao Museoa, 2018
  • El arte y el espacio / Artea eta Espazioa. Bilbao: Guggenheim Bilbao Museoa, 2017
  • Allora & Calzadilla, Puerto Rican Light (Cueva Vientos). New York: Dia Art Foundation, 2016