Manuel Cirauqui

Manuel Cirauqui

Manuel Cirauqui (1978) és escriptor i comissari d’exposicions el treball del qual se situa en la intersecció de l’art contemporani, el disseny d’estratègia i l’experimentació de nous models d’acadèmia. És el director d’Eina/Idea, think tank i plataforma de programació d’EINA.

Formació i activitat professional

Llicenciat en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid, després d'un període d'investigació independent en l'EHESS (École de Hautes Études en Sciences Sociales) i l'INALCO (Institut National des Langues et Civilisations Orientales) de París, va obtenir un  Diploma d'Estudis Avançats (DEA) per la Universitat de Paris Nanterre amb l'especialitat d'Estètica i Teoria de l'Art Contemporani.

Ha exercit com a curador del Museo Guggenheim Bilbao des de 2016 i és col·laborador de STARTS, una iniciativa de la Comissió Europea per fomentar el diàleg productiu entre la ciència, la tecnologia i les arts. Recentment, ha organitzat exposicions de gran envergadura com Soto. La cuarta dimensión (2019); Architecture Effects (2018, amb Troy Conrad Therrien); Henri Michaux. El otro lado (2018); El arte y el espacio (2017); i Anni Albers. Tocar la vista (2017) al Guggenheim Bilbao, on també s’encarrega del programa d’exposicions de Film & Video.

Entre altres projectes curatorials recents, s’inclouen l’exposició en dues parts Artaud 1936 al Museo Tamayo de Ciutat de Mèxic (2018) i la instal·lació de lloc específic Puerto Rican Light (Cueva Vientos) d’Allora & Calzadilla al Dia Art Foundation (amb Yasmil Raymond, 2015). Prèviament, va treballar com a comissari i coordinador d’exposicions al Jeu de Paume i va ser investigador resident a l’Institut de Recherche et d’Innovation / Centre Georges Pompidou, a París. En paral·lel, ha produït diversos programes d’art a la ràdio, com §ympo§ium a WGXC (Nova York) entre 2013 i 2016.

Docència

Entre la seva experiència docent, destaca la seva feina en torn els estudis de crítica i curadoria com Adjunct Lecturer a la Rhode Island School of Design (Providence, EEUU). També ha estat conferenciant convidat i ha impartit tallers a universitats com MICA, Maryland Institute College of Art (Baltimore, EEUU); HEAD Haute École d’art et de design, Ginebra; Aalto University of Art and Design, Helsinki; Universidad del País Vasco UV/EHU; i la Universidad Complutense de Madrid, entre altres centres.

Publicacions

La seva escriptura d’investigació i crítica ha estat publicada internacionalment en mitjans especialitzats i revistes com PAJ: A Journal of Art and Performance, Bomb, 20/27, Kaleidoscope, Frieze, Exit Express i Lápiz, entre d’altres. També ha estat responsable de diversos catàlegs d’exposicions i ha contribuït amb un nombre considerable d’assaigs en llibres d’art modern i contemporani.

Bibliografia

(Només es llisten les 5 més recents)

  • Soto. The Fourth Dimension. Madrid i Bilbao: La Fábrica i Guggenheim Bilbao Museoa, 2020
  • Artaud 1936. Ciutat de Mèxic: Museo Tamayo, 2018
  • Henri Michaux: el otro lado / Henri Michaux: beste aldea. Bilbao: Guggenheim Bilbao Museoa, 2018
  • El arte y el espacio / Artea eta Espazioa. Bilbao: Guggenheim Bilbao Museoa, 2017
  • Allora & Calzadilla, Puerto Rican Light (Cueva Vientos). Nova York: Dia Art Foundation, 2016