Carles Guerra

Carles Guerra

Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (2006).

Docència / Recerca

La seva recerca ha tingut per objectiu les pràctiques dialògiques en el camp de l'art. Guerra és investigador, comissari independent i professor associat de la Universitat Pompeu Fabra, membre del Collège de photographie et images animées Cnap Centre national d'arts plastiques (França) i membre del Lieven Gevaert Center LGC de fotografia (Bèlgica).

Durant l'any 2023 ha estat nomenat Inaugural Visiting Professor in Catalan Studies per la New York University i l'Institut Ramon Llull. Anteriorment va ser professor convidat al Center for Curatorial Studies Bard College, Goldsmiths University of London, Universitat Catòlica Portuguesa, NTU Center for Contemporay Art Singapore i KU Leuven Center for Photography, entre d'altres centres i universitats d'arreu.

Activitat professional

Ha estat director de la Primavera Fotogràfica de Catalunya (2004), director de la Virreina Centre de la Imatge (2009-2011), conservador en cap del Museu d'Art Contemporani de Barcelona MACBA (2011-2023), director executiu de la Fundació Antoni Tàpies (2015-2020) i director artístic del Museu de l'Art Prohibit (des del 2023).

El seu últim projecte de recerca i exposició ha abordat la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles. Aquest projecte i exposició ha estat presentat a Musée Les Abattoirs, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB i Museo Nacional Centro de Art Reina Sofía MNCARS, sota el títol Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat.

També ha estat comissari de destacades exposicions con Perejaume. Deixar de fer una exposició, Art & Language in Practice, Ursula Biemann i Angela Melitopoulos: B Zone, Tangerine Tales, Alexander Soukorov. Sèries militars, Art & Language Incomplet. Col·lecció Philippe Méaille, Documents d'acció. Col·leccions Anthony Denney i Daniel Cordier, Antoni Tàpies. Biografia política i Patricia Dauder. Sòl i subsol.

A l'àmbit de la fotografia i les pràctiques documentals ha estat comissari d'exposicions monogràfiques dedicades a Joaquim Jordà, Bruno Serralongue, Xavier Ribas, Ahlam Shibli, Allan Sekula, Susan Meiselas, Harun Farocki, Oriol Vilanova i Ariella Aïsha Azoulay. Dins el mateix àmbit destaquen altres projectes com Després de la notícia. Documentals Postmèdia, Antifotoperiodisme, 1979. Un monument a instants radicals i 1989. Després de les converses d'Alger. Deliri i treva i El curs dels esdeveniments. Un atles de la Col·lecció Foto Colectania.

Publicacions

Una de les publicacions més recents ha estat Restituciones. la fotografía en deuda con su pasado, editada per KBr Fundació MAPFRE, un volum col·lectiu que aplega contribucions acadèmiques, de fotògrafs i activistes que examinen els efectes indesitjats de la fotografia a través del temps.

També ha publicat a la col·lecció Tamarit un volum dedicat a l'artista Josep Royo, una figura clau en la renovació l'art tèxtil. Josep Royo. Una forma oberta que cau a pes, consisteix en un exercici de restitució que va generar el Fons documental Josep Royo i que ara es pot consultar al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona. L'any 2023 el MAMT va presentar una exposició amb els resultats d'aquesta recerca.

Ensenyament