→ Sessió informativa 4 d’octubre a les 17h. Accés a la sessió 10 minuts abans de l’hora d’inici
EXPOSICIONS és una diplomatura de postgrau que ofereix especialitzar-se en el disseny i la creació de nous formats i continguts expositius. Des d'una perspectiva contemporània revisa, aprofundeix i renova els diferents elements que li són propis, com són la curadoria, la creació d’experiències temporals, l'articulació d'espais d'interacció i la configuració de nous públics.
Descarrega el programa ↧
→ Del 9 de febrer de 2024 al 27 de juliol de 2024
→ Divendres i dissabte, de 16h a 20h
→ Semipresencial (divendres i dissabtes virtual i el mes de juliol presencial en horari de matins de dilluns a divendres) - 30 ECTS
→ 4.140 €
Pensar, crear i innovar en l'àmbit de les exposicions esdevé cada vegada més una tasca de gestió de complexitats i confluència transdisciplinària. La curadoria a partir de la selecció, organització i tematització de continguts; el disseny i l'art com a pràctiques creatives que generen i transformen els espais; la interacció, la mediació i la comunicació per activar altres públics; són tots ells elements que cal interrelacionar per cercar plantejaments innovadors en la configuració, presentació i activació de propostes culturals. Estem assistint a canvis importants en l’organització dels processos de treball, de manera que les xarxes de relació i les pràctiques d'acció col·laborativa, transformen la producció de significació cultural.
Des d'aquesta perspectiva el programa es proposa com una plataforma d'acció fonamentada en la recerca, el diàleg, l'experimentació i el pensament crític, per tal d'incidir de manera pràctica en les noves tendències en el disseny d'exposicions i els espais d'ús temporal, l'experimentació interactiva, així com les configuracions híbrides que permeten transcendir l'àmbit expositiu més tradicional. Una plataforma que es nodreix de l'aprenentatge generat a partir de la convergència transversal entre professionals de la curadoria, de l'art, del disseny, l'arquitectura, així com altres àmbits de les humanitats o les ciències que esdevenen inspiradors alhora de generar continguts i maneres diferents de comunicar-los.
EXPOSICIONS compta amb la col·laboració del Museu del Disseny de Barcelona, Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Institucions que treballen de manera diferenciada la programació expositiva, i que participen en aquest postgrau contribuint a plantejar un lloc de recerca i experimentació entorn de la creació d'espais temporals, les experiències expositives, la configuració de continguts i l'articulació de nous públics.
EXPOSICIONS, La diplomatura de postgrau en Curadoria, Disseny i Espais desplega un programa que es divideix en quatre apartats: Seminaris de recerca, Estudi de casos, Converses (Talks) i Projecte final.
El postgrau va dirigit a les persones amb formació universitària o experiència professional en àmbits creatius i culturals com ara el disseny, l’arquitectura, l’art, la història de l’art, les humanitats, l’antropologia, la sociologia, la comunicació i els mitjans o la gestió cultural. També hi poden optar, totes aquelles persones amb sensibilitat i interès que desitgin complementar els seus coneixements en la concepció d’espais, la creació de continguts o el disseny d'experiències i exposicions.
- Disseny d'exposicions.
- Disseny d'espais en centres d'interpretació.
- Disseny i gestió d'instal·lacions artístiques en l'espai públic.
- Projectes de curadoria en esdeveniments efímers com festivals, fires, seminaris o congressos.
- Comissariat d'exposicions en museus i altres institucions culturals.
- Assessoria en el desenvolupament d'espais expositius.
- Assessoria en projectes de museïtzació del patrimoni.
- Mediació en el desplegament d'activitats educatives i programes públics.
- Oferir les principals corrents de pensament a l'entorn de la pràctica curatorial, i les seves aplicabilitats en els diferents àmbits de la cultura.
- Proporcionar els elements conceptuals i tècnics per a plantejar projectes d'interacció amb l'espai, a partir d'una visió combinada entre la curadoria, el disseny i la creació d'entorns d'innovació.
- Donar eines per a la investigació, creació, planificació, gestió, disseny i realització dels processos previs i posteriors a la materialització de propostes concretes.
- Aprendre formant part d'una plataforma interdisciplinària per abordar la complexitat de portar a terme projectes en contextos reals.
- Conèixer les experiències més innovadores en la creació d'espais interactius, la configuració de processos de producció i intermediació que incideixen i alhora transcendeixen les seves configuracions en l'espai.
- Connectar els i les participants en els circuits de l'art, el disseny i l'arquitectura contemporània, relacionada amb el fet expositiu.
El postgrau es divideix en quatre apartats: Seminaris de recerca, Estudis de cas, Converses i Projecte.
Tant en els Estudis de cas com en les Converses, el postgrau aborda els continguts des d’un conjunt de temàtiques centrals que es determinen en col·laboració i amb la participació de diferents institucions col·laboradores. L’objectiu és poder relacionar el postgrau amb línies de treball que estan actives.
Mòdul 1. Seminaris de recerca - (9 ECTS)
El mòdul de Seminaris de recerca investiga i construeix les bases per concebre i organitzar exposicions. Es treballa la conceptualització i el desenvolupament del projecte expositiu, les metodologies de recerca i creació d’estructures narratives; s’analitzen els aspectes relacionats amb l’espai expositiu i la seva dinàmica interactiva amb el públic, així com altres formats per a l’organització d’activitats paral·leles i de programes educatius.
Està constituït per les seccions:
- Bases del comissariat i pràctica narrativa
- L'espai expositiu com a element d'interacció
- Elements per a la mediació
Mòdul 2. Estudis de cas – (9 ECTS)
El mòdul d’Estudis de cas consisteix en involucrar l’estudiant en casos concrets, en els que s’ofereixen situacions que cal resoldre en el marc de la complexitat d'elements que hi intervenen. Pel desenvolupament d’aquest mòdul es compta amb la col·laboració d’institucions de Barcelona que programen, des de diferents plantejaments, exposicions i activitats culturals. Concretament per aquesta edició es compta amb la col·laboració del Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu del Disseny de Barcelona i el CCCB.
Mitjançant una sèrie de casos d'estudi, vinculats a aquestes institucions col·laboradores, permeten analitzar en profunditat el diferents àmbits i agents que hi intervenen. Les sessions prenen com a punt de partida exposicions ja realitzades o en procés, i compta amb la participació de rols com: el/la comissària, els/les artistes (entesos com a creadors-productors...), el/la dissenyador/a, la mediació, i persones vinculades al context institucional.
A partir dels estudis de cas les persones participants han d’obtenir experiència i pràctica en el comissariat, la reflexió crítica i el disseny d'espais. Aquest mòdul incorpora visites guiades, conferències, taules rodones i entrevistes fora de l’aula.
S’estructura en:
- Cas d’estudi Museu Nacional d'Art de Catalunya. Exposicions de discurs històric o temàtic amb obra original
- Cas d’estudi Museu del Disseny de Barcelona.
- Cas d’estudi CCCB.
Mòdul 3. Converses (Talks) – (6 ECTS)
El mòdul de Converses s'estructura a partir de sessions de diàleg i debat amb persones especialistes convidades, i posteriors sessions de taller en les quals es treballen els conceptes tractats amb les convidades. Els i les participants en cada edició varien en funció de les línies de treball plantejades. Aquestes línies de treball es configuren dins del programa “La Imaginació Curatorial”
Com podem narrar la producció d'idees, imatges mentals, conceptes i somnis en l'àmbit curatorial? A quina mena de producció ens estem referint quan parlem de la Imaginació en un camp tan específic com el de la creació d'exposicions, on se superposen múltiples formes de creativitat i on l'hospitalitat, la negociació, la mediació i el pressupost són generalment factors determinants?
Com podem imaginar nous gestos col·lectius, comunitats efímeres de coses i usos mai abans vists de l'espai institucional? Com poden els impulsos feministes, post-colonials i crítics redefinir la manera en què produïm material mental? Varixs curadorxs respondran a aquestes preguntes, o variacions d'aquestes, i parlaran sobre la seva pràctica
Ponents convidades en l'edició 2020- 2021:
- Yasmil Raymond, rectora Städelschule i directora Portikus, Frankfurt-amMain.
- Andrea Rodríguez Novoa, curadora i co-fundadora BAR Project, Barcelona.
- María Bolaños, directora Museo Nacional de Escultura, Valladolid.
- Aimé Iglesias Lukin, directora i curadora, Americas Society, Nova York.
- Dorothée Dupuis, fundadora i directora, Terremoto, Mexico City.
- Inés López-Quesada i Silvia Ortiz, co-fundadores i directores, Travesía Cuatro, Madrid & Mexico City
Mòdul 4. Projecte – (6 ECTS)
El mòdul que consisteix en el desenvolupament d’un projecte de curadoria, disseny d’exposició o projecte de mediació que respongui a una motivació i a un treball autònom de l’estudiant. L’objectiu és realitzar un treball de fi de postgrau que l’estudiant haurà de portar a terme a partir de la segona part del curs amb l’acompanyament tutoritzat d’algun dels professors que hi participa. La presentació d’aquest treball es farà pública un cop finalitzat el postgrau.
Poden sol·licitar plaça aquells estudiants que estiguin en possessió d’un títol universitari de Grau o equiparable,o que puguin acreditar l’accés per reconeixement d’experiència professional. Tota la informació sobre l’accés (requeriments per a estudiants estrangers, termini de sol·licitud, idiomes o documentació a presentar) està disponible a l’apartat d’accés a màsters i postgraus de la nostra web o pots escriure’ns a postgraus(a)eina.cat
Preinscripció oberta.
5% de descompte per a:
- Alumnes i exalumnes d’EINA
- Alumni UAB
10% de descompte per a:
- Socis de l’Associació Catalana de Crítica d'Art (ACCA)
- Socis de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC)
- Socis de l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV)
- Socis de l’Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya (APIC)
- Consulta les taxes de tots els Estudis Propis (Màsters, Postgraus i cursos UAB)
Opció pagament únic:
- 100% en el moment de l'acceptació (per tal de garantir la reserva de plaça cal fer el pagament durant els 10 dies després de ser acceptat/da).
Opció de pagament fraccionat:
- 50%: en el moment de l'acceptació (per tal de garantir la reserva de plaça cal fer el pagament durant els 10 dies després de ser acceptat/da)
- 50%: abans de 15 dies a l'inici del curs
Més detall a l’apartat de secretaria.
- Email: postgraus(a)eina.cat
- Telèfon: +34 93 203 09 23



























