El Grup de Recerca en Disseny per a la Salut i el Benestar neix de l’experiència desenvolupada en la línia de recerca homònima del Grup de Processos de Disseny. L’activitat iniciada en la recerca en disseny, aplicat a la salut i el benestar, fa que es consolidi com a grup de recerca autònom l’any 2018, mitjançant la realització de projectes de recerca, intervencions formatives, workshops, publicacions, etc., que incideixen en l'àmbit local i nacional.
El sector de la salut ha incorporat competències en la darrera dècada que inclouen disseny de serveis, processos participatius, disseny d'espais i mobiliari, design thinking, comunicació visual, realitat virtual, innovació i desenvolupament, etc. EINA disposa d'una expertesa àmplia en aquest sector, amb diferents professionals i investigadors del disseny, que realitzen col·laboracions habituals amb partners com l'Hospital de Sant Joan de Déu. En aquest context, i amb l’experiència dels seus membres havent dirigit treballs finals de Grau i de màster relacionats amb el sector, el Grup té el doble objectiu de cobrir una necessitat de mercat i realitzar transferència de coneixement en el sector.
Objectius
Els objectius del grup de recerca, segons el pla estratègic del 2018-2022, són:
- Reunir el coneixement generat en diferents publicacions i iniciar processos de transferència de coneixement.
- Capitalitzar els projectes relacionats amb la salut i el benestar que s'han realitzat i es realitzen al Centre.
- Generar i dirigir activitats participatives al voltant de la Salut i el Benestar amb partners, clusters i altres agents col·laboradors.
Coordinació
Investigadors/es
Raúl Oliva, Dolors Soriano, David Steegmann, Oriol Ventura, Salvador Huertas, Ariadna Fabregas, Jo Milne, Tània Costa, Javier Nieto, Elena Bartomeu
- Articulació de l'espai de consulta i espera.
- Anàlisi i tactilomotricitat de les superfícies.
- L'agència de l'usuari.
- La gestió de l’estrès dins dels processos hospitalaris.
- La simulació d’espais i processos.
- Disseny inclusiu d’Informació.
- Salut digital, benestar digital.
Jornades d'intensificació Hospital Sant Joan de Déu. Workshop
Les Jornades d'intensificació "Disseny, Salut i Benestar" d'EINA en col·laboració amb l'Hospital de Sant Joan de Déu fou una hackathon de projectes de disseny per al Cancer Center de l'Hospital, que van desenvolupar els 120 estudiants de 2n i 3r curs del Grau en Dissey d'EINA. En dos dies (4 i 5 de desembre de 2018) es van realitzar 18 propostes per al nou edifici, incloent disseny de serveis, productes, espais i d'indumentària adaptada a les necessitats dels usuaris, de forma incusiva amb els pacients pediàtrics i tota la comunitat de cuidadors i cuidadores.
La hackaton va inaugurar el conveni de recerca que EINA té amb Sant Joan de Déu, alhora que va donar lloc a una activitat de recerca relacionada amb la docència a gran escala i la capacitat d'adquisició de competències en entorns d'aprenentatge massiu, com són les jornades intensives, o hackathons.
Treballs de fi de grau
En cada promoció d'estudiants del Grau en Disseny hi ha estudiants que desenvolupen el seu Treball Final de Grau sobre temes relacionats amb el Disseny per la Salut i el Benestar:
Paula Terra (2018) Dröp: Simplifica la Diabetes. És un conjunt de tres productes (un wearable, una aplicació mòbil i un injector d’insulina) que permet gestionar aquesta malaltia de forma senzilla, agradable i propera a l’usuari ja que redueix i optimitza tant els procediments com els dispositius necessaris per seguir un tractament adequat.
Dröp ha obtingut el premi “Runner-Up for A’Design Award. Honorable Mention” a la categoria “Scientific Instrument, Medical Devices and Equipment Design”, l'any 2019.
Tomás Lóbez (2018) NIXI for Children. És una experiència de realitat virtual immersiva que permet anticipar als nens que s'han d'operar i a les seves famílies informació sobre el quiròfan i sobre com serà la seva experiència el dia de la intervenció perquè es familiaritzin amb el que trobaran a l'hospital i reduir així la por i l'estrès que els provoca allò que desconeixen.
Nixi for Children, que va gestar-se en el TFG de Tomás Lóbez, ha guanyat el premi SaluDigital, en la categoria "Millor iniciativa privada de salud digital de l'any", que atorga el grup Mediforum a les millor iniciatives de salut digital a nivell nacional, l'any 2020.
Introducció al Projecte de Disseny
Seminari 15 Juny 2020 Benestar cognitiu: Eines per fer front a l’impacte de la covid-19 a la teva empresa. Xarxa de Clusters Catalans. Cluster Disseny, Cluster Salut Mental. Ponent: Oriol Ventura
Seminari 24 Febrer 2020 Espais de Consultes Externes en Salut Mental. Hospital Clínic de Barcelona: Seminari d’Arquitectura i Experiencia del Pacient. Ponent: Oriol Ventura
Conferència 28 Novembre 2019 Diseñar más allá de las pantallas. Como diseñar experiencias de servicios que den respuesta a las necesidades funcionales y emocionales. Caso Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Service design doing. Ponents: Javier Nieto i Oriol Ventura
Conferència. 2 octubre 2019 Espai Ideal en Salut Mental. Xpatient Barcelona Congress. Ponent: Oriol Ventura
Seminari. 18 setembre 2019 Nixi for Children, entrenaments de realitat virtual per reduir l’ansietat perioperatòria en pacients pediàtrics. Xpatient Barcelona Congress. Ponent: Tomás Lóbez
Jornades 2 Juny 2017 Espacio familias, praderas hospitalarias. Diseño e investigación para la salud. Auditorio del Museo del Diseño, Barcelona Design Week. Ponent: Oriol Ventura
Seminari. 30 maig 2012 Solucions modulars i adaptables per a espais hospitalaris. Primer seminari obert de Recerca en Disseny del programa d'R+D impulsat pel BDIC. Ponent: Oriol Ventura.
Ventura O, Bartomeu E, Santillana AS (2019) “El espacio ideal. Consultas Externas del Servicio de Salud Mental. ITAKA Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona!”. XPA & Health Com. 2 pp 35-40. ISSN: 2604-0999.
Bartomeu E, Ventura O (2020) "Children's hospital: a new Families Space" (peer reviewing, 2nd round)
Bartomeu E, Ventura O (2020) "Children's hospital: a shared space for families" (peer reviewint, 1rt round)