Esquelles

LAB Collserola: Tornen les esquelles

'Tornen les esquelles' de Martina Manyà i Ana Vivero

Impulsat per EINA Obra en col·laboració amb Inland Campo Adentro, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC) i CREAF, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, LAB Collserola és un programa experimental i interdisciplinari adreçat al Parc Natural de la Serra de Collserola que busca mostrar que les arts plàstiques i el disseny són eines capaces de potenciar la conscienciació ambiental i la transformació ecosocial cap a la sostenibilitat i la resiliència. La primera convocatòria d’aquesta iniciativa ha premiat el projecte Tornen les esquelles de Martina Manyà i Ana Vivero.

Un dels principals reptes del Parc Natural de la Serra de Collserola és la prevenció dels incendis en un territori conformat per municipis densament poblats i amb alta afluència de visitants. Com que el pasturatge és una eina eficient i sostenible per gestionar els boscos d'una forma agroecològica i que contribueix a la viabilitat de les experiències del territori, Tornen els esquelles busca salvar i revitalitzar els vestigis de la cultura pastoral a Collserola.

El projecte té com a eix estructurador la recuperació de la llana dels ramats que pasturen al Parc Natural. Cada any tones de llana són enterrades o cremades perquè no hi ha una coordinació per al seu processament. Tornen els esquelles suposa una instància de cerca sobre com aquest material pot modelar futurs alternatius al Parc amb les seves implicacions mediambientals, artístiques, materials i ètiques. Situa així al centre del debat el rol dels models de producció i consum rurals en la conservació del Parc i reivindica la necessitat de desenvolupar noves formes de cooperació territorial que captin i valorin els equipaments rurals, ambientals i culturals. Aporta accions, visió cultural, ambiental i estat de connexió del pasturatge i les polítiques públiques.

Les activitats i les accions que es duran a terme estaran obertes a professorat i estudiants d'EINA i d'escoles del barri, dissenyadors, artistes, pastors i petits agricultors, artesans, comissaris i crítics d'art, entre d'altres representants de l'àmbit rural i urbà.

  • Arrenca el 27 de setembre, de 10.00 a 18.00, amb el rentat de la llana. Martina Manyà i Ana Vivero desplegaran els vellons dels ramats de Collserola recollits aquest any i compartiran com seleccionar i rentar la llana, mentre presenten el projecte i conviden professors, alumnes i públic en general a formar-ne part.
  • Continuarà el 7 d’octubre amb la Jornada de la Llana, punt de partida que proporcionarà un marc teòric i contextual de la situació de la llana al Parc Natural de la Serra de Collserola. El format serà de taula rodona i el transmetrem en streaming. Després es podrà veure al canal de YouTube d’EINA. Al llarg del dia hi haurà també una fira de productes i projectes relacionats, i un dinar popular amb aliments produïts a Collserola.
  • Del 10 al 22 d'octubre es portarà a terme el Laboratori Tèxtil a EINA Bosc, on  s’explorarà amb les possibilitats de la llana, que esdevindrà matèria primera per a la pràctica artística i del disseny. Recurs situat i amb traçabilitat: treball local, fibra local i tints locals.
  • Finalment, a principis de novembre, construiran un tapís de feltre de grans dimensions, que es feltrarà el dissabte 5 de novembre col·lectivament, en una festa de final de projecte.

Totes les activitats es duràn a terme al Pati d'Eina Bosc i seran obertes al públic amb inscripció prèvia a través de Eventbrite.

Aquí podràs aconseguir informació detallada de cada activitat i les entrades per participar en sessió de matí o de tarda. Són gratuïtes. Apunta't, necessitem moltes mans!

Informació

→ Activitat 1 - Dimarts 27 de setembre, de 10h a 18h: Rentat de llana al pati d’EINA Bosc (Carrer del Bosc, 2)
Activitat gratuïta. Inscripció oberta 

Més informació: eina.obra(a)eina.cat