esquelles

LAB Collserola: Tornen les esquelles

'Tornen les esquelles' de Martina Manyà i Ana Vivero

Impulsat per EINA Obra en col·laboració amb Inland Campo Adentro, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC) i CREAF, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, LAB Collserola és un programa experimental i interdisciplinari adreçat al Parc Natural de la Serra de Collserola que busca mostrar que les arts plàstiques i el disseny són eines capaces de potenciar la conscienciació ambiental i la transformació ecosocial cap a la sostenibilitat i la resiliència. La primera convocatòria d’aquesta iniciativa ha premiat el projecte Tornen les esquelles de Martina Manyà i Ana Vivero.

Un dels principals reptes del Parc Natural de la Serra de Collserola és la prevenció dels incendis en un territori conformat per municipis densament poblats i amb alta afluència de visitants. Com que el pasturatge és una eina eficient i sostenible per gestionar els boscos d'una forma agroecològica i que contribueix a la viabilitat de les experiències del territori, Tornen els esquelles busca salvar i revitalitzar els vestigis de la cultura pastoral a Collserola.

El projecte té com a eix estructurador la recuperació de la llana dels ramats que pasturen al Parc Natural. Cada any tones de llana són enterrades o cremades perquè no hi ha una coordinació per al seu processament. Tornen els esquelles suposa una instància de cerca sobre com aquest material pot modelar futurs alternatius al Parc amb les seves implicacions mediambientals, artístiques, materials i ètiques. Situa així al centre del debat el rol dels models de producció i consum rurals en la conservació del Parc i reivindica la necessitat de desenvolupar noves formes de cooperació territorial que captin i valorin els equipaments rurals, ambientals i culturals. Aporta accions, visió cultural, ambiental i estat de connexió del pasturatge i les polítiques públiques.

Les activitats i les accions van ser obertes a professorat i estudiants d'EINA i d'escoles del barri, dissenyadors, artistes, pastors i petits agricultors, artesans, comissaris i crítics d'art, entre d'altres representants de l'àmbit rural i urbà.

  • Va arrencar el 27 de setembre, de 10.00 a 18.00, amb el rentat de la llana. Martina Manyà i Ana Vivero van desplegar els vellons dels ramats de Collserola recollits aquest any i van compartir com seleccionar i rentar la llana, mentre presentaven el projecte i convidaven professors, alumnes i públic en general a formar-ne part.
  • Va continuar el 7 d’octubre amb la Jornada de la Llana, punt de partida que va proporcionar un marc teòric i contextual de la situació de la llana al Parc Natural de la Serra de Collserola. El format va ser de taula rodona i es va transmetre en streaming. Podeu veure la sessió del matí i la de la tarda al canal de YouTube d’EINA. Al llarg del dia hi va haber també una fira de productes i projectes relacionats, i un dinar popular amb aliments produïts a Collserola.
  • Del 10 al 22 d'octubre es va portar a terme el Laboratori Tèxtil a EINA Bosc, on es va explorar amb les possibilitats de la llana, que va ser matèria primera per a la pràctica artística i del disseny. Recurs situat i amb traçabilitat: treball local, fibra local i tints locals.
  • Finalment, a principis de novembre, es va construir un tapís de feltre de grans dimensions, feltrat col·lectivament el dissabte 5 de novembre, en una festa de final de projecte.

Totes les activitats es van dur a terme al Pati d'Eina Bosc i van ser obertes al públic amb inscripció prèvia a través de Eventbrite.

En el marc d'aquest projecte, el dijous 15 de desembre, de 14h a 19h, tindrà lloc a EINA Bosc una sessió-taller d'Arquitectura efímera sostenible: un cobert per a Collserola. Amb motiu de la futura construcció d’un cobert per a ovelles a Collserola, es planteja aquesta activitat per pensar, prototipar i dissenyar col·lectivament una bioconstrucció efímera que, a més de servir com a refugi, pugui funcionar com a centre didàctic d'acostament a allò rural.

L'activitat, estarà oberta a estudiants d'EINA i d'altres escoles, dissenyadors, arquitectes, artistes i públic interessat.

→ La inscripció és gratuïta i es pot fer en aquest enllaç.

Informació

→ Presentació del llibre Diario de campo. Tornen les esquelles, 14 de febrer a les 19h a la llibreria Bernat de Barcelona.


→ Exposició «Futurs pastorals. Les migracions de la llana», del 24 de novembre de 2023 al 14 de gener de 2024 al Disseny Hub Barcelona. 


→ Activitat 1 - Dimarts 27 de setembre, de 10h a 18h: Rentat de llana al pati d’EINA Bosc (Carrer del Bosc, 2)
Activitat gratuïta.

→ Activitat 2 - Divendres, 7 d’octubre de 10h a 19h: Jornada de la llana a EINA Bosc (Carrer del Bosc, 2). 
Activitat gratuïta.

→ Activitat 3 - Del 10 al 22 d’octubre de 10h a 19h: Laboratori tèxtil a EINA Bosc (Carrer del Bosc, 2). 
Activitat gratuïta.

→ Activitat 4 - 2, 3 i 5 de novembre: Confecció d’un tapís a EINA Bosc (Carrer del Bosc, 2). 
Activitat gratuïta.

→ Activitat 5 - 15 de desembre, de 14h a 19h: Arquitectura efímera sostenible: un cobert per a Collserola a EINA Bosc (Carrer del Bosc, 2).  Activitat gratuïta. 


​​​Més informació: eina.obra(a)eina.cat