El Grau de Disseny d'EINA
Títol oficial ofert per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
→ Sol·licita una entrevista presencial o online
El disseny a EINA és entès en un sentit global. Agrupem els nostres ensenyaments al voltant d'unes quantes àrees disciplinàries, que tenen una tradició en el disseny: el disseny gràfic, el disseny d'espais i el disseny de producte, i altres àmbits que ens són més propis com són la creació visual i la cultura del disseny.
Però encara que tinguem àrees d'organització o d'especialització, convidem i animem els nostres alumnes a creuar les fronteres d'aquestes disciplines i a crear-se lliurement els seus itineraris, i a dissenyar el seu currículum, dins d'aquests àmbits o barrejant-los d'una forma totalment oberta per a crear-se cadascú el seu propi futur.
Com a novetat per al curs acadèmic 2022-2023 oferim la possibilitat de matricular-te al matí o a la tarda.
En tot moment l’estudiant és el responsable del seu currículum, tenint la l'opció de triar entre un gran nombre de d'opcions. En funció de les assignatures optatives triades al 3er i el 4rt curs, els estudiants poden optar a una especialització més concreta a través de les cinc mencions que s’ofereixen: Disseny d’espais / Disseny gràfic / Disseny de producte / Creació visual / Cultura del disseny.
També pot, però, optar per no especialitzar-se o combinar diverses mencions, per esdevenir un dissenyador amb un perfil més híbrid.
Com que la pràctica professional del disseny requereix competències especialitzades en els camps tradicionals, també demana dissenyadors i dissenyadores hàbils i amb capacitats transversals, capaços de treballar en diversos camps o coordinar equips especialitzats i d'establir dinàmiques interdisciplinàries aportant visions i criteris amplis. El funcionament del Grau de Disseny d’EINA facilita aquesta formació i permet, doncs, itineraris curriculars al marge de les mencions aquí enunciades.
En finalitzar el Grau de Disseny qualsevol estudiant haurà de ser capaç de:
- Demostrar que té i comprèn coneixements que relacionin el disseny amb la cultura, les arts visuals, les tendències estètiques i els entorns tecnològics i empresarials, tant històrics com d’avantguarda.
- Aplicar els coneixements adquirits per proposar millores i innovacions en l’entorn, físic i comunicatiu, a partir de processos de conceptualització i formalització propis del disseny, i exercir la seva activitat d’acord amb les convencions i les pautes d’actuació que caracteritzen l’entorn professional d’aquesta disciplina.
- Interpretar dades rellevants que permetin identificar aquells problemes d’ús i comunicació en l’entorn quotidià susceptibles de ser resolts amb el disseny, i emetre judicis a partir de criteris raonats sobre temes rellevants de caràcter social, científic o ètic que l’afectin.
- Transmetre les seves propostes en un llenguatge verbal i visual especialitzat, propi del disseny, i dominar els recursos i codis necessaris per comunicar-les als diferents agents implicats (clients, fabricants, comercials i públic no especialitzat).
- Desenvolupar un alt grau d’autonomia que el capaciti per continuar el seu aprenentatge per mitjà de cursos de formació avançada i màsters, sigui de professionalització o d’investigació.
En l’aprenentatge del disseny conflueixen matèries molt diverses, coneixements i habilitats que procedeixen tant de l’expressió i la representació visual, com dels dominis tecnològics i científics o de la capacitat d’anàlisi i els coneixements humanístics. El disseny és una disciplina de síntesi i, per tant, qualsevol estudiant està capacitat per començar aquests estudis independentment del batxillerat de què provingui o també si prové d’altres estudis que li permetin l’ingrés a la universitat.
Tot i això, algunes habilitats i certs interessos poden facilitar el desenvolupament d’aquests estudis. Entre ells, cal destacar la capacitat d’observació, la predisposició a la innovació, la facilitat per a la representació visual, la creativitat i la imaginació, la sensibilitat artística, la motivació per l’ús de nous recursos tecnològics o la destresa tècnica.
Sistema de preinscripció universitària
La preinscripció universitària és un sistema coordinat de distribució dels estudiants que garanteix la igualtat de condicions en el procés d’ingrés al primer curs dels estudis de Grau.
La preinscripció es fa per internet al Portal d'accés de la universitat.
Vies d’accés i requisits
Estudiants de batxillerat
Batxillerat + Proves d’Accés a la Universitat (PAU) + preinscripció universitària.
Estudiants de batxillerat internacional
a) Batxillerat UE o conveni bilateral acreditat per la UNED + preinscripció universitària. Si ho desitgen poden presentar-se a la fase específica de les PAU.
b) Batxillerat no UE homologat: homologació del batxillerat + Proves d’Accés a la Universitat (PAU) + preinscripció universitària
Estudiants de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) o equivalent
CFGS o equivalent + preinscripció universitària. Si ho desitgen poden presentar-se a la fase específica de les PAU.
Estudiants que canvien els seus estudis no completats
Estudiants que han iniciat una titulació universitària oficial espanyola i se’ls reconeguin 30 o més crèdits de la titulació per a la qual sol·liciten l'admissió, d'acord amb el que marca la normativa sobre transferència i reconeixement de crèdits, i a l'expedient acadèmic previ no hi consten assignatures matriculades i no superades per tercera o més vegades.
Accés per canvi d'estudis universitaris estrangers
Estudiants que han cursat estudis universitaris a l'estranger de manera parcial o total i no han obtingut l'homologació o equivalència a nivell del seu títol a Espanya i se’ls reconeguin 30 o més crèdits de la titulació per a la qual sol·liciten l'admissió, d'acord amb el que marca la normativa sobre transferència i reconeixement de crèdits, i a l'expedient acadèmic previ no consten assignatures matriculades i no superades per tercera o més vegades. Si el reconeixement de crèdits és d’entre 1 i 29 crèdits, l’estudiant pot sol·licitar l'admissió per la via de la preinscripció universitària únicament a la titulació i al centre que consten a la resolució de reconeixement, i amb una qualificació de 5.
Titulats universitaris
Preinscripció universitària.
Més grans de 25 anys
Proves d’accés per a més grans de 25 anys.
Més grans de 45 anys
Proves d’accés per a majors de 45 anys.
Acreditació d’experiència laboral
Accés a la universitat per a més grans de 40 anys que acreditin experiència laboral.
Més informació
Adreces d'interès
Oficina d’Accés a la Universitat
Via Laietana, 2 planta baixa
08003 Barcelona
Contacte
El disseny ocupa una posició cada dia més important a la nostra societat. Avui, els dissenyadors i dissenyadores participen activament en la concepció i el desenvolupament de qualsevol mena de servei o producte. El treball de professionals del disseny és decisiu en els processos d’innovació, permet la incorporació de valors socials i ambientals, i aporta qualitat cultural i estètica al nostre entorn.
La formació del Grau de Disseny a EINA garanteix l’assoliment de competències per exercir la pràctica professional del disseny, insistint en el seu caràcter innovador, destacant la dimensió emprenedora de la professió i assegurant l’adquisició de coneixements culturals rigorosos i sòlids.
La configuració dels estudis aporta els coneixements i recursos necessaris per treballar en un ampli ventall de sectors professionals i, alhora, permet anar orientant les vocacions de l’alumnat i definint els camps més específics dels seus interessos laborals.
Els següents exemples mostren els àmbits professionals als quals se sol accedir des del Grau de Disseny:
Creació visual
Direcció d’art, pràctica artística contemporània, il·lustració, curadoria d’exposicions, crítica, història, recerca artística i docència. És també una bona porta d’entrada a futurs estudis o professions amb un alt grau de tecnificació com la fotografia, creació audiovisual, creació digital o animació.
Cultura del disseny
Gestió cultural, patrimoni, programació d'activitats, didàctica, curadoria, anàlisi i crítica en premsa especialitzada, recerca, direcció del disseny, consultoria de disseny, project manager i gestió empresarial del disseny
Disseny d’espais
Espais de treball, espais comercials, espais domèstics, espais expositius, il·luminació, escenografia, fires, sets de TV, disseny de localitzacions.
Disseny gràfic
Comunicació gràfica i identitat per empreses, institucions i productes, disseny editorial, direcció creativa, copywriting i naming, direcció d’art en àmbits com la publicitat o la fotografia, gràfica aplicada a l’espai, disseny d’envasos o packaging, creació tipogràfica, disseny digital d’interfícies i d’experiència d’usuari, animació i motion graphics, disseny per a mitjans audiovisuals, entre d’altres.
Disseny de producte
Mobiliari habitat, contract i espais de treball, equipament públic, productes de gran consum, electrònica i electrodomèstics, equipament domèstic, eines, il·luminació, wearables&IoT, packaging, gestió de la innovació, product management, automoció i mobilitat, sports & well-being, salut i benestar, sector infantil i joguines.
Inserció laboral
El 77% dels graduats i graduades d’EINA troben feina en menys de 3 mesos (Enquesta d’inserció laboral de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, 2017)