Elena Bartomeu

Elena Bartomeu

Llicenciada i doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (Barcelona, 2001 i 2012 respectivament), obtenint excel·lent cum laude per la tesi "La identitat Visual Corporativa a Internet. Uniformització de recursos gràfics en signes pol·linitzats" a la Universitat de Barcelona.

Docència

Actualment és responsable d'Innovació Docent al Grau en Disseny d'EINA, Centre de Disseny i Art, on dóna classe de Disseny d'Elements d'Identitat, d'Ergonomia, Percepció i Usabilitat, des del curs acadèmic 2009/10 fins l'actualitat.

Ha estat professora de les assignatures de Projectes I i d'Informàtica a l'escola EINA, impartides en el Grau en Disseny, durant els cursos 2009/10 i 2010/11. També ha realitzat classes d'Art, Disseny i Societat durant el curs 2011/12 i actualment dóna classes al Màster en Recerca en Art i Disseny, del mòdul "Design Fiction".

Ha estat professora d’Informàtica i de Tipografia al Cicle Formatiu de Grau Superior de Gràfica Publicitària des de l’any 2007 fins al 2011, a l’Escola Municipal d’Art de Terrassa. També ha estat Cap de Departament del Cicle de Gràfica Publicitària de l’any 2009 al 2011, a l’Escola Municipal d’Art de Terrassa. Col·laboradora del Màster de Disseny Editorial a l’Institut d’Estudis Politècnics (IDEP, Barcelona, 2003-2009).

Activitat professional / recerca

És co-fundadora del Grup de recerca en processos i pràctiques innovadores en Art i Disseny, vinculat a EINA, Centre Universitari de Disseny i Art, a Barcelona 2012 i membre del grup de Recerca en Didàctica del Disseny del mateix centre.

En el marc del programa de doctorat “Recerca en Disseny” va realitzar un projecte de recerca en col·laboració amb la Universitat de Girona (2004), amb una beca de tercer cicle otorgada pel Grup de Recerca en Anàlisi i Materials Avançats per al Disseny Estructural, del departament d'Enginyeria Mecànica (UdG). També fou membre del grup Recerca en Projectes de Disseny (Reprodis), vinculat al departament de Disseny i Imatge de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona entre 2008 i 2012.

Publicacions

(Només es llisten les 5 més recents)

 • Storytelling applied to apps design: a case of study
  Feeding Creativity 2014. Analyse comparatif des processus créatives: cuisine, design, arts du mouvement. Conferència en el marc del Workshop UAB-EINA-Fundació Joan Miró. Febrer de 2014, Barcelona.

 • Antroposfera: aprenentatge col·laboratiu i creativitat en la pràctica projectual del disseny
  UNIVEST 2013, Congrés Internacional d'Estratègies per a l'aprenentatge Col·laboratiu, Universitat de Girona. Juliol, 2013. Publicació i seminari debat d'Elena Bartomeu, Irma Arribas, Octavi Rofes, Judit Colomer, Marta López i Joel Romero. Grup de recerca en Didàctica del Disseny.

 • Constitutive and regulating modes of learning in creative design education.
  CUMULUS 2013. International Conference for Design Education Researchers, Oslo and Akershus University College of Applied Sciences. Maig de 2013, Oslo. Intervenció i publicació acadèmica d'Elena Bartomeu i Octavi Rofes. Grup de recerca en Didàctica del Disseny.

 • Estratègies creatives en el llindar de la realitat indexada.
  QUAM 2012. Mecanismes de porositat. Art-educació-territori. Seminari i fòrum de debat sobre pràctiques artístiques, processos educatius i espai social. Octubre de 2012, Vic. Intervenció, debat i publicació impresa d'Elena Bartomeu, Tània Costa i Octavi Rofes. Grup de recerca en processos i pràctiques innovadores en Art i Disseny.

 • Disseny Col·laboratiu: identitat i territori, processos i experiències
  EINA, Seminaris del Grup de recerca en processos i pràctiques innovadores en Art i Disseny Espai Barra de Ferro. Setembre de 2012, Barcelona.

Projectes i transmèdia

 • Collaboration project with GameSolution Asia // Design Training Award Organització del concurs intern per al desenvolupament de jocs d'aprenentatge del disseny, amb l'assessorament de la multinacional GameSolution Asia. El premi inclou unes pràctiques remunerades a la seu de l'empresa a ShanGhai per a l'estudiant guanyador, i la producció del joc de Design Training guanyador. Tutorització dels projectes i treball del gaming com a mediador de la identitat col·lectiva, des de l'assignatura Disseny d'Elements d'Identitat del Grau en Disseny a EINA. Barcelona, febrer-juny de 2014.

 • Disseny i publicació del butlletins digitals d'Innovació Docent DINAE. Butlletins i blog per al Grup de Didàctica en Disseny a EINA. Barcelona, octubre 2013 fins l'actualitat.

 • Collaboration Project Barcelona-Terrebonne Projecte de desenvolupament col·lectiu de projectes al voltant de la identitat de territori i la sostenibilitat. Participen l'assignatura Disseny d'Elements d'Identitat del Grau en Disseny a EINA, i l'assignatura de Formes i Colors i tendència al CEGEP de Disseny de Producte de Terrebonne, Canadà. Barcelona, febrer-juny de 2012.

 • Fundadora de l’estudi Laidealista.com Diferents projectes com a freelance des de 2005 fins a 2011, combinant l’activitat projectual del disseny amb l’assessoria comunicativa en projectes on-line i off. Especialitzada en el sector de la identitat, la comunicació institucional i la transferència de tecnologia. Clients: Unió de Pagesos de Catalunya, DAMA, AMADE, CIMEP, Imagsa, Universitat de Girona, Grup Planeta Editorial.