Tània Costa

Tània Costa

És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i doctora en BBAA (2002) per la mateixa UB. Ha obtingut l’acreditació com a Professora lectora de l’AQU (Agència per a la Qualitat del sistema Universitari de Catalunya) el 2008 i l’acreditació de Recerca com a Professor agregat de l’AQU el 2021. 

 

Coordinadora del Grup de Recerca Consolidat 2021SGR01381 GRETDA (Grup de Recerca en Estètica i Teoria del Disseny i l'Art), reconegut per el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. 

 

És investigadora vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona (IVU), adscrita al Departament de Filosofia en la línia d'investigació Estètiques contemporànies.  

 

Docent d’EINA, centre Universitari de disseny i art adscrit a la UAB, des de 2003, i actualment Directora acadèmica del centre.

Docència

Com a PDI, Personal Docent Investigador, actualment imparteix docència a dedicació complerta al Grau de disseny d’EINA, a les assignatures Dimensions de la forma i el color, de 1er curs. Anteriorment ha estat professora de Grau d’Últimes tendències del disseny i de l’art, Equipament domèstic, Teoria de la imatge i la comunicació, Maquetes i prototips, Taller d’arts visuals i Introducció al projecte de disseny a EINA, i d’assignatures de Teoria de l’art contemporani i d’Estètica digital en altres universitats de disseny. 

Ha estat coordinadora del EEES Máster Universitari de recerca en art i disseny d’EINA i UAB, durant 7 anys, en el qual continua sent docent en els mòduls d’Investigació artística i Taller de crítica 

Anteriorment ha estat docent d’assignatures d’Art i disseny contemporani, Teoria de l’art i Estètica digital en els màsters: MadeTrans. Màster en disseny i espais en transició, EINA (2021-2023), Master en arte actual: Análisis y gestión. IL3, Universidad de Barcelona (2007-2011), Master en comisariado y Prácticas Culturales en Arte y Nuevos Medios, MECAD, Universidad Ramón Llull (2007-2010), Master en interactivos, MECAD, Universidad Ramón Llull (2007-2010), Master Creación de proyectos de exposición: comisariado y edición, EINA-Universitat Autònoma de Barcelona (2007-2008). 
 

Recerca en curs

  • Cap de Recerca d’EINA. 
  • Coordinadora d’EINA, inscrit en el Programa de Doctorat del Departament de Filosofia de la UAB. 
  • Coordinadora del Grup de Recerca Consolidat 2021SGR01381 GRETDA (Grup de Recerca en Estètica i Teoria del Disseny i l'Art), reconegut per el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. 
  • Actualment, investigadora del projecte K-Reporters. Reassembling politics across children's cultures to scale intersectional pedagogies. MARIE SKŁODOWSKA-CURIE ACTIONS. Staff Exchanges (HORIZON-MSCA-SE-2022) 
  • Actualment, investigadora del projecte RIACHI Réplicas de la Investigación Artística a la Crisis Histórica. Proyectos de Generación de Conocimiento MICIN PID2022-1400NB-I00 
  • Investigadora del Projecte MCIU Investigación artística  y pensamiento  estético.  Un  punto  de encuentro entre la filosofía, el arte y el diseño. PGC2018-093502-B-100 
  • Investigadora del Grup d’Investigació en Estètica i Teoria de las Arts, GRETA, Grup Consolidat de la Generalitat de Catalunya, SGR-1312, Universitat Autònoma de Barcelona. 
  • Investigadora del Creative Europe Project Open Up, Artistes Migrants 607376-CREA-1-2019-1-CY-CULT-COOP2. 
  • Co-coordinadora del Grup d'Estètica Aplicada a la Recerca en Art i Disseny, GEARAD, Grup de doctorat del Programa de Filosofia de la UAB. 
  • Coordinadora del Grup de Recerca d’EINA Disseny per a la innovació social. Art y disseny en/per a la transició
  • Coordinadora d'EINA a EDIVI, Xarxa de centres d’ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat. 
  • Membre del Program Committee (PC) of the International Conference on Higher Education Advances HEAD, Valencia, Spain. 
  • Membre del Comitè Editorial de Cuestión de diseño, Revista de Investigación editada y publicada por la Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Azcapotzalco, División de Ciencias y Artes para el Diseño (CyAD). 
  • Revisora independent del journal d’investigació Frontiers in Sociology, section Sociological Theory. 
  • Membre de la direcció editorial de LAMURAD, Southern Journal of Research in Art and Design. 

  

Publicacions

(Només es llisten les 5 més recents/representatives)

  • Tània Costa, Gaspar Maza, Ramon Parramon, Gerard Vilar. An Artistic Research project dealing with the lack of equality or equivalence in urban spaces in Transition in Barcelona: Asymmetries- Horts de Sant Pau del Camp, Up&Down. JAR, Journal for Artistic Research. ISSN: 2235-0225 
  • Costa, Tània. Lo performativo en prácticas de arte y diseño actuales vinculadas a procesos de innovación social. El caso de La Venezia che non si vede y de La Borda. LAOCONTE.  Revista  de Estética  y Teoría  de  las  Artes.  Universitat de València i SEyTA, Sociedad Española de Estética y Teoría de las Artes, Vol 6. ISSN: 2386-8449 
  • Costa, Tània. Analysis of ongoing Transition projects in Barcelona. An approach to Transition Design from a Southern perspective. Cuadernos del Centro de Estudios de Diseño y Comunicación, Universidad de Palermo, Argentina. ISSN: 1668-0227 
  • Costa, Tània y Adrià Garcia i Mateu. Transition Design. Metodologías de diseño colaborativo para procesos de emancipación ciudadanos. Revista de Estudios Globales y Arte Contemporáneo, Vol 3, Núm. 1. Barcelona: Researcher Group Art Globalization Interculturality, Universitat de Barcelona. ISSN: 2013-8652 
  • Costa, Tània. Learning through experience and teaching strategies outside the classroom at design university studies. Procedia - Social and Behavioral Sciences, Vol 196. ISSN: 1877-0428 

Activitats de recerca

(Només es llisten les 5 més recents/representatives)

  • El diseño especulativo como metodología de aproximación a futuras corporalidades en identidades en transición. Comunicació presentada en el III Simposi de la Fundació Història del Disseny “To be or not to be; El paper del diseny en la constucció d’identitats”. Entitat organitzadora: Fundació Història del Disseny i Museu del Disseny de Barcelona, 2020. 
  • Coordinadora, junt amb IDensitat, del projecte de residència i viver de projectes ASIMETRIES. Entitat organitzadora: Idensitat i Fabra i Coats, fabriques de creació Lloc i data: Barcelona, 2019. 
  • Membre del Comitè científic i conferencia inaugural del 1er congrés del Campus de les Arts, Barcelona. INDISCIPLINES Congrés sobre la Recerca en la Pràctica de les Arts. Entitat organitzadora: Universitat de Barcelona, Campus de les Arts, 2019.  
  • Moderadora i ponent de la taula  rodona El  paper  dels  models cognitius  en  les  teories  del  disseny. Jornada de Filosofia sobre disseny: El disseny des de l’art, la ciència i la filosofia.  Entitat organitzadora: Departament de Filosofia i Teoria de les arts, Universitat Autònoma de Barcelona, 2019. 
  • Coordinadora del simposi Southern Perspectives on Transition Design, EINA-Universitat Autònoma de Barcelona. Activitat programada en la Barcelona Design Week del Museu del disseny de Barcelona; y Seminari del programa de doctorat de la Facultat de Filosofia de la UAB, 8 y 9 de juny de 2017. 

Participa habitualment en congressos, presentacions i taules rodones vinculats a temes de Disseny per a la innovació social, Transition Design, Art i Disseny contextuals/relacionals, Disseny emergent, Art contemporani, Teoria del disseny i de l’art, Investigació artística i en disseny i Innovació universitària. 

En l’exercici de la docència ha coordinat diversos projectes expositius (Fundació Tàpies, Centre d’art Can Castells, Espai cultural Barra de Ferro, Lluèrnia, Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona...). Abans de dedicar-se a la docència i la recerca, va treballar com a directora d’art per cinema i teatre, i com a dissenyadora a l’estudi del dissenyador industrial Diego Fortunato.