Francesc Artigau

Francesc Artigau. Amic d'Eina 2023

1980. Classe de dibuix a la Casa Dolcet, primera seu d’Eina.1980. Classe de dibuix a la Casa Dolcet, primera seu d’Eina.

El 2023 Francesc Artigau és nomenat AMIC D’EINA i se li fa entrega de l’escultura creada per Sergi Aguilar. El Patronat de la Fundació li atorga el premi per la seva fidelitat al llarg dels anys. Per la seva gran tasca pedagògica impartint les classes de dibuix i els tallers de pintura i per la seva implicació entusiasta en moltes activitats acadèmiques i festives com les relacionades amb la cuina i la gastronomia. Agraint també la seva generositat per la donació d’obres al Fons d’Art de la Fundació.

Pintora i model1980. Aula de dibuix. Llapis sobre paper (57x76 cm).

El 2023 la donació ha estat ampliada amb 398 esbossos sobre cartró. Artigau dibuixava a la model i també als seus alumnes mentre impartia les classes.

Esbossos Artigau

LES CLASSES DE DIBUIX. EL DIBUIX COM A GRAMÀTICA

Francesc Artigau ha estat professor de dibuix a Eina del 1976 al 2010. També va impartir tallers de pintura i seminaris d’art.

Albert Ràfols Casamada va dir: Artigau aconsegueix trencar el complex tan estès de no saber dibuixar.

Caseina1998. Aula de dibuix. Caseïna sobre cartró (118x88,5 cm).

A moltes de les seves classes de dibuix del natural utilitzava model. Uns vint minuts de posat i després canvis cada cinc minuts.

Aula de dibuix1980. Aula de dibuix. Aquarel·la (57x76 cm).

A les seves classes gairebé sempre es dibuixava amb llapis, però, a vegades, per provocar l’espontaneïtat de l’alumne els feia dibuixar amb bolígraf.

Aula de dibuix1980. Aula de dibuix. Llapis sobre paper (57x76 cm).

La goma d’esborrar estava prohibida. Artigau sempre presumia de no comprar-ne mai cap.

Xano Armenter

En Xano Armenter va ser un dels seus alumnes més brillants. En una de les classes va retratar a Artigau.

Armenter ha fet donació a l’Arxiu d’Eina de molts dibuixos fets a classe.

Dibuixos1976. Dedicatòria Eina 10 anys.

A moltes sessions Artigau feia que els alumnes es dibuixessin entre ells. Ell mateix també dibuixava als alumnes mentre impartia la classe.

ALEXANDRE CIRICI I LES CLASSES DE DIBUIX

Alexandre Cirici Pellicer va ser membre fundador de l’escola l’any 1967. A ell li devem el nom d’Eina.

Alexandre CiriciAlbert Ràfols Casamada i Francesc Artigau escoltant a Alexandre Cirici.

Durant molts anys Cirici imparteix la classe magistral d’inauguració del curs acadèmic. Analitzant i relacionant els esdeveniments mundials i la vida acadèmica d’Eina amb un esperit reflexiu i polèmic.

Inauguració curs 19791979. Actes d’inauguració del curs amb la conferència d’Alexandre Cirici “Disseny i llibertat”.

Alexandre Cirici no era gaire partidari de què s’impartissin clases de dibuix del natural per la seva posició en contra dels estudis acadèmics de les escoles de Belles Arts i els seus títols oficials. Els títols d’Eina no ho eren, però tenien molt reconeixement social.

PerformanceFotografia de Guillem Bonet.

1974. LAS BELLAS ARTES

El desembre del 1974 es va celebrar aquesta performance organitzada pels alumnes de la classe de comunicació, parodiant l’ambient d’una acadèmia clàssica del segle XIX.

ManuscritManuscrit d’Albert Ràfols dedicat a Francesc Artigau per la celebració dels quinze anys com a professor d’Eina.

“... Artigau amb gran coratge es va atrevir a introduir el model viu, és a dir, que va ser prou viu per veure que el model viu construiria un fons de tensió que desvetllaria i mantindria l’interès de la classe i així ha estat.

A Eina s’ha tornat a dibuixar amb model viu i totes les promocions d’alumnes d’aquests anys han anat més tranquils pel món perquè havien pogut vèncer el tabú del dibuix. Havien comprès que dibuixar no era una cosa inaccessible i que, tanmateix, era bo de saber-se expressar mínimament amb un llapis i un paper. Gràcies a l’Artigau hem perdut el complex de no saber dibuixar!...

Finalment, en agafar força els estudis d’art, el dibuix pren protagonisme, normalitzant les classes amb model.”

Estudis d'art

2023. ENSENYAR ÉS APRENDRE...

A la primavera de 2023, dins de l’exposició per commemorar els centenaris del naixement d’Albert Ràfols Casamada i Maria Girona, en el seu vessant pedagògic a Eina i l’inici dels estudis d’art, Artigau imparteix una classe de dibuix del natural amb model.

Documental de l'exposició 'Ensenyar és aprendre' amb les declaracions de Franscesc Artigau. 

L’ARTIGAU: UN BON VIVANT I MILLOR CUINER

Eina al llarg de la seva història, s’ha interessat per la cuina i la gastronomia, pel que suposa quant a la creació de ritus, de sensibilitat, d’imaginació i pel seu valor com a acte social i cultural.

Telexpress

1978. EL GUST A LA CUINA

Els professors Miquel Espinet, Joan Enric Lahosa, Xavier Olivé i Llorenç Torrado imparteixen aquest seminari cuinant davant dels assistents. No ensenyen a cuinar, sinó a considerar la cuina com a fet cultural.

1981. GUST I ESTIL: INTERCANVI DE SENSACIONS

Consta de sis menús, on s’intenta relacionar l’estètica d’un artista amb un xef i el seu restaurant. Ràfols Casamada amb el restaurant Neichel, Sergi Aguilar amb el Racó d’en Binu, Francesc Todó amb l’Agut d’Avinyò, Maria Girona amb el Suntory i Xavier Olivé amb l’MG.

Els artistes il·lustren a mà un menú per cada comensal.

CuinaFrancesc Artigau és l’únic artista que a més de dibuixar el seu menú, cuina plats tradicionals de cuina catalana.

El banquet es cuina i se serveix al seu estudi del carrer de Sant Pere Més Baix de Barcelona.

Banquet

1995. GUST I ESTIL: LA CUINA DELS ARTISTES

Cuina artistes

Amb motiu de la cloenda del II Congrés Català de Cuina, se serveix un menú degustació al Restaurant Hofmann il·lustrat per: F. Artigau, A. Ràfols, M. Girona, F. Todó, X. Olivé i amb la col·laboració especial de J. Guinovart, que també dissenya les coques de recapte.

Més detalls d'aquest àmbit a la Crònica EINA i el fet gastronòmic: una cronologia d’activitats 1978-2018.

Cuina Artigau

A la Biblioteca podeu consultar aquests dos llibres il·lustrats per Francesc Artigau:

1979. LA CUINA DE L’ÀVIA, Receptari d’Empar Sabata. Edició a cura de Llorenç Torrado.

1986. ART I CUINA, DIBUIXOS I RECEPTES. Vol. III. Josep Vilella Llirinos.

 

Totes les obres publicades han sigut donades per l’artista al Fons d’Art de la Fundació Eina i estan exposades a la seva seu del Palau de Sentmenat.

Text: Xavier Olivé, Guillem Celada i Silvia Brenes.
Imatge: Javier Garriga.