Guinovart cooking

EINA i el fet gastronòmic: una cronologia d’activitats 1978-2018

Al llarg de la seva història, EINA s'ha interessat per la gastronomia pel que suposa de creació, de ritus, de sensibilitat, d'imaginació i pel seu valor com a acte social i cultural. En són alguns exemples els esdeveniments i activitats següents:...

El Gust a la cuina (1978)

El seminari El gust a la cuina es programa dins de l'oferta formativa d'EINA i consisteix en unes sessions pràctiques realitzades en una de les aules de la Casa Manuel Dolcet habilitada com a cuina per a l'ocasió. En aquestes sessions, els professors Miquel Espinet, Xavier Olivé, Joan Enric Lahosa i Llorenç Torrado, cuinen davant dels assistents mentre es debat sobre gastronomia i l'univers que gira entorn del fet culinari: la restauració i posada en escena, la part performativa del ritual de menjar, el component d'oci, els referents literaris, la cuina com art, l'enologia, etc. Són portada del diari Tele/expres amb el titular "No enseñan a cocinar sino que enfocan la gastronomía como un ejercicio de cultura".

Portada i pàgina interior de Tele/esprés

Portada i pàgina interior de Tele/exprés

Gust i estil: intercanvi de sensacions (1981)

Miquel Espinet, Joan Enric Lahosa, Xavier Olivé i Llorenç Torrado coordinen una nova activitat vinculada al món de la gastronomia. El seminari consta de sis sopars temàtics en diversos restaurants i emplaçaments de Barcelona, on s'intenta relacionar l'estètica d'un artista amb un/a xef i el seu restaurant: Rafòls Casamada amb el restaurant Jean Louis Neichel, Sergi Aguilar al Racó d'en Binu, Francesc Artigau al seu propi estudi i cuinant ell mateix, Francesc Todó a l’Agut d'Avignon, Maria Girona al restaurant japonès Suntory i Xavier Olivé a l'M.G de Montse Guillén. Més enllà del sopar, cada sessió compta amb xerrades, col·loquis o tallers a càrrec de professionals del sector com Montse Guillén, Ramon Cabau, Miquel Espinet o Antoni Escribà. Cada sopar compta també amb una carta il·lustrada per artistes amb vinculació a l'Escola: Maria Girona, Xavier Olivé, Francesc Todó, Sergi Aguilar, Albert Ràfols i Francesc Artigau.

Menú il·lustrat per Xavier Olivé
Menú il·lustrat per Xavier Olivé.

Gust i estil: la cuina dels artistes (1995)

Amb motiu de la cloenda del II Congrés Català de Cuina, els artistes Francesc Artigau, Josep Guinovart, Maria Girona, Xavier Olivé, Albert Ràfols Casamada i Francesc Todó il·lustren el menú amb dibuixos dels plats elaborats pel Restaurant Hofmann.

Josep Guinovart fent les coques
Josep Guinovart fent les coques.

Guino de Guinovart (2018)

Amb una posada en escena de Xavier Olivé al Museu del Disseny de Barcelona, Guino de Guinovart és un muntatge gastronòmic amb coques de recapte recreades per Salvador Sauleda seguint els esbossos que Josep Guinovart va fer el 1995 per al menú especial amb motiu de la cloenda del 2n Congrés Català de Cuina.

Esbossos de Guino
Esbossos de Guino.

Menú dissenyat per Maria GironaMenú dissenyat per Maria Girona.


Textos: Rubén Alcaraz i Xavier Olivé