Natura morta

Eina i el fet gastronòmic: una cronologia d’activitats 1978-2024

Al llarg de la seva història, Eina s'ha interessat per la gastronomia pel que suposa de creació, de ritus, de sensibilitat, d'imaginació i pel seu valor com a acte social i cultural. En són alguns exemples els esdeveniments i activitats següents:

El Gust a la cuina (1978)

El seminari El gust a la cuina es programa dins de l'oferta formativa d'Eina i consisteix en unes sessions pràctiques realitzades en una de les aules de la Casa Manuel Dolcet habilitada com a cuina per a l'ocasió. En aquestes sessions, els professors Miquel Espinet, Xavier Olivé, Joan Enric Lahosa i Llorenç Torrado cuinen davant dels assistents mentre es debat sobre gastronomia i l'univers que gira entorn del fet culinari: la restauració i posada en escena, la part performativa del ritual de menjar, el component d'oci, els referents literaris, la cuina com art, l'enologia, etc. Són portada del diari Tele/expres amb el titular "No enseñan a cocinar sino que enfocan la gastronomía como un ejercicio de cultura".

Portada i pàgina interior de Tele/esprés
Portada i pàgina interior de Tele/exprés.

Gust i estil: intercanvi de sensacions (1981)

Miquel Espinet, Joan Enric Lahosa, Xavier Olivé i Llorenç Torrado coordinen una nova activitat vinculada al món de la gastronomia. El seminari consta de sis sopars temàtics en diversos restaurants i emplaçaments de Barcelona, on s'intenta relacionar l'estètica d'un artista amb un/a xef i el seu restaurant: Rafòls Casamada amb el restaurant Jean Louis Neichel, Sergi Aguilar al Racó d'en Binu, Francesc Artigau al seu propi estudi i cuinant ell mateix, Francesc Todó a l’Agut d'Avignon, Maria Girona al restaurant japonès Suntory i Xavier Olivé a l'M.G de Montse Guillén. Més enllà del sopar, cada sessió compta amb xerrades, col·loquis o tallers a càrrec de professionals del sector com Montse Guillén, Ramon Cabau, Miquel Espinet o Antoni Escribà. Cada sopar compta també amb una carta il·lustrada per artistes amb vinculació a Eina: Maria Girona, Xavier Olivé, Francesc Todó, Sergi Aguilar, Albert Ràfols i Francesc Artigau.

Maria Girona Menu

'El Color dels Perfums'. Sopar al Restaurant Suntory. Menú dissenyat per Maria Girona.

Xavier Olivé Menu
'Una figuració força abstracte'. Sopar al restaurant Montse Guillén. Menú il·lustrat per Xavier Olivé.

Francesc Todo Menu

‘Un senyor de Barcelona’. Visita al Mercat de la Boqueria acompanyat per en Ramon Cabau. Aperitiu a Boadas Cocktail Bar. Dinar a L’Agut d’Avignon. Carta dibuixada per Francesc Todó.

‘M’Exalta el Nou i M’Enamora el Vell’. Sopar al Racó d’en Binu Argentona. Carta dissenyada per en Sergi Aguilar.'M’Exalta el Nou i M’Enamora el Vell’. Sopar al Racó d’en Binu Argentona. Carta dissenyada per en Sergi Aguilar.

Albert Ràfols Menu

‘La Joie de Vi.Vre’. Xerrada de Miquel Espinet al Club de Marchand de Vi. ‘Una Cuina de Stilj’. Sopar a Jean Louis Neichel. Carta dibuixada per Albert Ràfols Casamada.

Francesc Artigau Menu

‘Els Fogons Fauvres’. Xerrada a Can Escribà. Sopar fi de festa a l’Atelier d’en Francesc Artigau. Carta dibuixada per Francesc Artigau.

Gust i estil: la cuina dels artistes (1995)

Amb motiu de la cloenda del Segon Congrés Català de Cuina se celebra el seminari Gust i estil: la cuina dels artistes, on es reivindica la cuina com a fet cultural. Durant quinze dies es fa la degustació d’un únic menú especialment cuinat i servit per l’Escola Restaurant Hofmann de Barcelona.

Cada artista il·lustra un dels plats del menú degustació: Xavier Olivé l’aperitiu i l’assortiment de pans; Josep Guinovart l’entrant consistent en unes coques de recapte elaborades seguint els seus esbossos; Albert Ràfols s’encarrega del primer, unes sardines amb reducció de samfaina; Francesc Artigua del segon, un Gratapalles amb espinacs a la catalana; Maria Girona de les postres, un braç de gitano de fruites vermelles amb violetes; i Francesc Todó del cafè, copa i puro.

El menú, en forma d’acordió, estava dissenyat per Josep Bagà i Xavier Olivé, i es regalava a cada comensal.

ID2017_1_casamadaSardines amb reducció de samfaina, Albert Ràfols Casamada.

ID2017_2_artigauGratapallers amb espinacs a la catalana, Francesc Artigau.

ID2017_1_gironaBraç de gitano de fruitetes vermelles en violeta, Maria Girona i Benet.

ID2017_2_todoCafè copa i puro, Francesc Todó.

Acordió Gust i estil: la cuina dels artistes

Ets el que menges (2002)

ets el que menges

Taula-Passarel·la, una llarga taula parada per un banquet és la passarel·la d'accés a l'acte.

Cicle de conferències i activitats organitzat per l’associació d’exalumnes d’Eina amb l’objectiu de fer un acostament pluridisciplinar al teixit que conformen l’art i la gastronomia.

Barbara Flaquer és la responsable de la concepció i direcció del projecte, amb guió i estructura de Jordi Casa, Isabel Causadias, Marta Coll, Xavier Duran, Joanot Gabarró, Carme Rubio, Montse Vendrell i Helena Vergés.

Aquestes jornades inclouen ponències, accions artístiques i un tast per final, i van comptar amb la participació de teòrics, artistes professionals del món de la cuina com Joan Enric Lahosa, Antoni Miralda, Pep Palau, Ada Parellada, Josep Piera, Carme Ruscalleda, Llorenç Torrado, Agustí Villalonga i David Ymbernón, entre d’altres.

ID2441_ets el que menges

L’esdeveniment es clausura amb Sadahiro Otani a la guitarra i l’estrena de l’obra de Mateu Malondra titulada Faisandage, seguit d’una conferència del Ferran Adrià i de les ponències de Maria Soler, Rosa M. Esteva Grewe i Jaume Von Arend.

El sopar es va servir als jardins d’Eina i va estar a càrrec de Toni Botella, Xavier Pellicer (Restaurant Àbac), Joan Portillo (Restaurant El Casal de Santa Eulàlia), Rosa M. Esteva Grewe i Joan Ferré (Grup Tragaluz), Xavier Canal (Pastisseria Canal) i Cacao Samapaka. El servei i la infraestructura va ser del Paradís Grup dirigit per Juan Mediavilla amb la col·laboració d’Ungrup.

ets el que menges

Déjeuner sur l'herbe. Banquet servit sobre una taula recoberta de gespa natural. Disseny de Xavier Olivé.

ets el que menges

Guino de Guinovart (2018)

Amb una posada en escena de Xavier Olivé al Museu del Disseny de Barcelona, Guino de Guinovart és un muntatge gastronòmic amb coques de recapte recreades per Salvador Sauleda seguint els esbossos que Josep Guinovart va fer el 1995 per al menú especial amb motiu de la cloenda del 2n Congrés Català de Cuina.

Josep Guinovart fent les coques.

Coques de Guinovart
Esbossos de Guino.


Eina x Disfrutar (2022-2025)

Eina col. labora amb el restaurant Disfrutar des del curs 2022-2023 en el marc dels estudis de Grau de Disseny. A l'exposició ‘A Taula’ es van presentar els primers prototips, dels quals se’n van seleccionar tres per incorporar al servei del restaurant.

PROJECTES X DISFRUTAR D'EINA
'Ametlla, ametllat i ametlló' de Maria Serrallonga, 'Bombolles sòlides de mantega fumada amb caviar' d'Eduard Martínez i 'Tempura sense oli de brot de pi' de Sergi Serrano (Foto: Eduard Sánchez). Professorat: Max Enrich, Fanny Basanta.

El 2024 se celebra l'exposició ‘Disfrutar i Eina: el fet gastronòmic’, que mostrarà la trajectòria de la col·laboració de les dues institucions i la rellevància de la gastronomia a Eina des dels seus inicis. La mostra, comissariada per Josep Aregall i Xavier Olivé, recull també els darrers prototips dissenyats pels estudiants del Grau de Disseny.

Nova secció de Gastronomia i Gust a la Biblioteca d'Eina (2024)

La Biblioteca d’Eina incorpora una nova secció de cuina anomenada Gastronomia i Gust amb edicions especials, numerats en tiratges especials, dedicats i signats pels propis cuiners o autors.

La majoria d’aquestes obres han estat donades per Xavier Olivé. I gran part d’elles estan vinculades amb el professorat i l’alumnat, i les activitats dutes a terme a Eina (seminaris, conferències, tallers i matèries dins dels estudis de disseny).

A Gastronomia i Gust es troben manuals i receptaris de cuina de l’Antiguitat, de l’Edat Mitjana com el “Llibre de Coch” o el “Llibre de Sent Soví”, les últimes tesis doctorals dedicades a la gastronomia, la cuina i l’alimentació, i obres d’autors i cuiners contemporanis com Carme Ruscalleda, Ferran Adrià i Nandu Juabany, entre d’altres.

La versatilitat d’obres abasta cultures com la cocteleria o mixologia, on destaca el llibre commemoratiu dels 50è aniversari de la Cocteleria Boadas de Barcelona, que inclou la recepta del còctel Eina, i la donació de diversos títols per part de Javier de las Muelas, una llegenda del sector i propietari dels temples Dry Martini amb seus a Espanya, Xina, Itàlia i Mèxic.

Publicació Eina i el fet gastronòmic: una cronologia d'activitats 1978-2024

Tesis doctorals i treballs finals del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny vinculats al fet gastronòmic

Treballs dirigits per Tània Costa, Jèssica Jaques, Raúl Oliva, Gerard Vilar.

Textos: Rubén Alcaraz, Silvia Brenes, Gal·la Pérez, i Xavier Olivé

Imatge de portada: Natura morta realista 1984, performance de Xavier Olivé, Josep Bagà, Jordi Colomer i Agustí Jansana per celebrar a Eina el solstici d'hivern. Els productes naturals utilitzats son manipulats amb tècniques pictòriques.