Aquesta assignatura s’interpreta des del vessant tecnològic del disseny, amb la intenció de fer arribar als alumnes les diferents tipologies tècniques dirigides a la solució formal dels projectes de disseny gràfic.
A través dels continguts impartits durant el curs es pretén donar a conèixer i reforçar els diferents aspectes que giren entorn de la producció de projectes gràfics, les seves variables i les múltiples vies de construcció. Aquesta àrea de producció s’envolta d’un món complex que gira entorn dels materials, sistemes d’impressió, suports d’impressió, acabats, entre molts d’altres.
Producció gràfica permetrà als estudiants conèixer de primera mà entorns reals on, a través de visites a diferents espais de producció, l’alumne podrà contrastar tot allò après durant les sessions teòriques del curs, acostant-se així a entorns amb dinàmica de treball, que acabaran de resoldre els possibles interrogants de la mà d’especialistes vinculats al sector.
Objectius formatius
Els objectius de l’assignatura són els següents:
- Conèixer els diversos processos que integren un projecte de disseny, i entendre la relació de dependència que existeix entre ells.
- Entendre i conèixer la relació professional que hi ha entre el dissenyador gràfic i els tècnics i proveïdors.
- Descobrir els diversos vessants que conformen els processos de producció gràfica (el funcionament de les diferents tècniques d’impressió, el llenguatge específic de cada especialitat i els coneixements tècnics bàsics, per a una millor optimització del procés de conceptualització del projecte).
- Desenvolupar la millor opció per preparar originals per ser reproduïts.
- Aprendre treballar amb ordre, disciplina i pulcritud.
- Aconseguir l’autogestió de l’estudiant en el disseny de productes impresos.
- Procés de producció gràfica
- Impressió
- Elements bàsics comuns en tots els sistemes d’impressió
- Senyals i elements de control
- CMYK vs. tintes planes
- Modes de reproducció
- Paper
- Fabricació
- Característiques tècniques
- Classificació
- Sistemes d’impressió I
- Flexografia
- Serigrafia
- Tampografia
- Òfset digital
- Impressió digital
- Sistemes d’impressió: Òfset
- Característiques principals
- Procés de funcionament
- Forma impressora d’òfset
- Incidències en el procés d’impressió òfset
- Preimpressió
- Fiabilitat del color (Pantone, proves de color, calibratge de monitors)
- Documents vectorials vs. Imatges basades en píxels
- Com preparar els documents per portar a impremta
- Imposició de pàgines
- Post-impressió
- Manipulats d’estructura
- Troquels
- Acabats especials
- Enquadernació
Metodologia docent
- Exposicions teòriques, per part del professorat.
- Elaboracions i exposicions, per part de l'estudiant.
- Desenvolupament d’activitats pràctiques.
- Visites externes.
Activitats formatives
Sessions pràctiques de l’assignatura (50%)
- Exercici 1: Disseny d’una col·lecció de postals (10%)
- Exercici 2: Disseny d’un sistema desplegable (10%)
- Exercici 3: Anàlisi i millora de troquel·lats (10%)
- Exercici 4: Cerca del punt de trama: ampliació ploma, ploma tramat i directe (20%)
Sessions teòriques (50%)
- Exercici 1: Complementació de guia de fotomecànica (15%)
- Exercici 2: Exportació de PDFs i separació de tintes (15%)
- Assistència i participació en les sessions teòriques a l’aula (15%)
- Assistència a visites externes (5%)
Projecte de l’assignatura: Projecte desenvolupat conjuntament amb les sessions teòriques. A concretar les primeres sessions del curs (50%)
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de reavaluació
No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
Per participar en la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
Normativa específica de l’assignatura
L’assistència i la puntualitat a les sessions és obligatòria, així com assistir a les diferents sortides proposades per part del professorat.
JOHANSSON Kaj, LUNDBERG Peter, RYBERG Robert. Manual de producción gráfica. Recetas. GG (Gustavo Gili). ISBN: 84·252·1739·3.
AMBROSE Gavin, HARRIS Paul. Formato.Colección “Bases del diseño” Parramón Ediciones, 2004. ISBN: 84-342-2673-1
AMBROSE Gavin, HARRIS Paul. Impresión y acabados.Colección “Bases del diseño” Parramón Ediciones, 2007. ISBN: 9788434229099
AMBROSE Gavin, HARRIS Paul. Imagen. Colección “Bases del diseño”. Parramón Ediciones, 2006. ISBN: 8434228548
GATTER Mark. Listo para imprenta.Index Book, 2005. ISBN: 84-96309-30-4.
FAWCETT-TANG Roger. Acabados de impresión y edición de folletos y catálogos. Rotovision, Index Book. 2006. ISBN: 2-940361-23-1
FORMENTÍ Josep, REVERTE Sergio. La imagen gráfica y su reproducción Pautas para una correcta realización y reproducción de originales en la producción gráfica Ediciones CPG. ISBN: 978-84-931329-4-1
POZO Rafael. Diseño y producción gráfica. Ediciones CPG. ISBN: 978-84- 931329-3-4
HASLAM Andrew. Creación, diseño y producción de libros. Editorial Blume. Naturart, S.A. ISBN: 9788498011463
Recursos
Tot. Tot allò que un bon dissenyador hauria de tenir en compte… Tot allò que una escola de disseny hauria d’ensenyar al seus alumnes… I tot allò que una associació de dissenyadors o un centre educatiu en disseny gràfic podria divulgar…, 2016, [PDF, en línia a http://www.novaerapublications.com/files/473524/, última visita 4-07-2019] Cornellà de Llobregat: Nova Era
Todo. Todo lo que un buen diseñador debe tener en cuenta… Todo lo que una buena escuela de diseño debería explicar a sus alumnos… Y todo lo que una Asociación o Colegio de Diseñadores podría divulgar…, 2016, [imprès i en línia a http://www.novaerapublications.com/files/445863/, última visita 4-07-2019] Cornellà de Llobregat: Nova Era
Competències específiques
Competència
CE1 Analitzar els objectes, comunicacions i espais habitables per a detectar-hi problemes de disseny, aportar solucions alternatives i avaluar la viabilitat social, tecnològica i econòmica.
Resultats d’aprenentatge
CE1.5 Avaluar objectes, comunicacions gràfiques i espais habitables amb la finalitat de detectar problemes de disseny en relació amb les característiques i prestacions dels materials o els processos de fabricació.
CE1.6 Aportar solucions de disseny alternatives en l’ús de materials i en els processos de fabricació
CE1.7 Avaluar les viabilitats tecnològiques de les solucions de disseny alternatives en l’ús de materials i en els processos de fabricació
Competència
CE3 Sintetitzar aquells coneixements i habilitats d’expressió plàstica, de tècniques de representació i de materials i tecnologies productives que permetin plantejar i desenvolupar projectes de disseny
Resultats d’aprenentatge
CE3.1 Relacionar solucions formals i expressives de disseny amb els materials, les seves característiques i comportaments i sobre els seus processos de transformació i el tractament dels acabats per a plantejar versemblantment avantprojectes de disseny
Competència
CE7 Demostrar que entén els materials, les seves qualitats, els processos i els costos de fabricació
Resultats d’aprenentatge
CE7.3 Descriure les característiques, comportaments, prestacions i aplicacions de materials
CE7.4 Descriure els sistemes de transformació industrial de materials per a plantejar projectes de disseny
CE7.7 Usar els recursos que procuren les arts gràfiques per al desenvolupament de projectes de disseny
Competències transversals
CT11 Capacitat d’adaptació a l’entorn professional nacional i internacional i, en particular, als canvis tecnològics, socials i econòmics que es van produint.
CT13 Orientar l’acció del disseny a partir de valors de respecte a l’entorn ambiental i amb criteris de sostenibilitat.