INTRA-ACCIÓ

Simposi INTRA-ACCIÓ: Call For Papers

INTRA-ACCIÓ és el Simposi organitzat pel Grup de Recerca en Estètica i Teoria del Disseny i l'Art (GRETDA) d’EINA que tindrà lloc a l’octubre de 2024.

Aquest esdeveniment té com a objectiu abordar les diferents agències tan materials com socials que s'estan configurant en les pràctiques de l'art, de la crítica i el disseny, com un acte de consciència i ‘respons-habilitat’. 

Karen Barad va introduir el concepte de la "intra.acció" per senyalar la constitució mútua d'agències entrellaçades. A diferència de la "interacció", on la hipòtesi és que hi ha agències individuals separades abans de la seva interacció, la noció d'intra-acció reconeix que el procés és intern del mateix fenomen-relació. 

Dins del tema del simposi es proposen 4 línies temàtiques:

1. Afeccions humà-artefactuals, on es convoquen propostes que, des de l'art i el disseny, plantegin apropaments i concepcions de la ciència i la tecnologia descentrades de l'agència humana i s'interessin en assemblatges i híbrids sociotècnics des de la cura de la matèria.

2. Mattering intra-disciplinar, que fomenta la reflexió sobre quines formes matèriques, de distinció, manipulació i similars es troben dins del fenomen de la intra-acció i que resulten o emergeixen des de l'àmbit de l'art i el disseny.

3. L'embolic històric, on es crida a la formulació d’aparells d’observació que permetin indagar sobre les condicions materials que ens han conduït a un planeta en emergència i a plantejar la possibilitat particular d'incidir en el futur des d'una altra ètica matèrica.

4. Relacionalitats multi-agencials, que anima a pensar allò col·lectiu o comunitari des d'una ciència situacional que no es redueix a un plantejament epistemològic, sinó que exigeixen, en si mateixes, relacionalitats multi-agencials.


El Call for Papers per a INTRA-ACCIÓ està obert a partir del 15 de desembre de 2023 i seran benvingudes propostes en format obert i innovador que tractin qualsevol de les línies temàtiques assenyalades.

Aquestes propostes s’han d’enviar en format de resums amb una longitud màxima de 500 paraules en català o castellà i en anglès. En el cas de les biografies, haurien de tenir una longitud màxima de 250 paraules i estar escrites en anglès. Ambdós documents s'han d'enviar en dos fitxers en format Word o RTF adjunts a: symposium@eina.cat

Dates:

  • Recepció de resums i biografies: fins al 15 de març de 2024
  • Resolució de resums acceptats: 30 d'abril de 2024
  • Acceptació de la invitació: fins al 31 de maig de 2024
  • Simposi: 18 i 19 d'octubre del 2024 a EINA

Comitè Científic

  • Dra. Tània Costa - Eina, Barcelona / Coordinadora grup de recerca GRETDA / I+D Rèpliques de la investigació artística a la crisi històrica.
  • Dra. Jo Milne - Eina, Barcelona / Àrees d'investigació: 'Estructuras invisibles' i 'El libro del artista y la impresión expandida'.
  • Dra. Lara García Díaz - Eina, Barcelona / Investigadora al Grup d'Estètica i Teoria de les Arts ( GRETDA) i Rèpliques de la investigació Artística a la Crisi Històrica (ReArCHi).
  • Dra. Isabel Campi - Fundadora i presidenta de la Fundació Història del Disseny.
  • Dr. Oriol Ventura - Universitat de Barcelona / Cofundador de Ovicuo Design BCN / Grup d'Investigació Design Processes i responsable de l'Àrea d'Innovació Docent. 
  • Dr. Enric Mas - Eina, Barcelona / Dr. en BBAA
  • Andrea Soto Calderón - Universitat Autònoma de Barcelona
  • Pablo Calderón Salazar - Luca School of Arts, Ku Leuven, Brussel·les, Bèlgica.

Publicació d'Actes
A la finalització del simposi es donarà un termini limitat per enviar les presentacions ampliades, que seran revisades per al Comitè i es publicaran en unes Actes digitals amb identificador ISBN.

Inscripció
Es proposa un cost d'inscripció regular de 120 € o 80 € per inscripció avançada.
Avançada: fins al 30 de maig
Regular: A partir de l'1 de juny