Pròtesis per a electrodomèstics amb crisi identitària

Exposició ‘Imaginar els possibles’

EINA participa a l’exposició ‘Imaginar els possibles’ amb els projectes dels estudiants del Grau de Disseny DASA, d’Aïna Muelas i Guillem Blasi, i Pròtesis per a electrodomèstics amb crisi identitària, de Pol Julià.

La mostra, que tindrà lloc del 21 de desembre al 29 de gener al Disseny Hub Barcelona, sorgeix del desig de visibilitzar les potencialitats de l'art i del disseny com a maneres d'explorar les vores del nostre món canviant i alterar els nostres hàbits de pensament.

A ‘Imaginar els possibles’, comissariada per Laura Malinverni i Cristina Valero, col·laboren 24 estudiants de 9 escoles d'art i disseny de Barcelona i província que presenten un calidoscopi d'alternatives possibles per veure, comprendre i fer en el món. Les seves propostes interroguen el present, cercant camins que vagin més enllà de la retòrica, però alhora ofereixen recursos imaginatius de possibilitats encara no establertes.

DASA, d’Aïna Muelas i Guillem Blasi, ha estat desenvolupat a 2n del Grau de Disseny el curs passat en el marc de l’assignatura de Projectes 3, coordinada per Javier Nieto Cubero, amb Anna Bach, Salvador Sunyer i Judit Colomer; i Pròtesis per a electrodomèstics amb crisi identitària, de Pol Julià, a Projectes 4 sota la tutoria d’Oriol Fontdevila.

DASA proposa un món distòpic, on el consum d'aliments ultraprocessats té lloc cada dia. Aquest fet ha derivat en una pèrdua del gust i linterès per menjar. En aquesta cruïlla sorgeix DASA (DOLÇ, ÀCID, SALAT, AMARG) un projecte especulatiu que imagina una sèrie de dispositius per identificar i interpretar el gust dels diferents aliments.

Funciona mitjançant descàrregues elèctriques, que l'individu percebrà com a estímuls, per poder distingir sabors. D'aquesta manera us permetrà comprendre quin gust tenen els aliments que està ingerint. La disposició dels dispositius no és aleatòria, es localitzen en uns punts específics de l'anatomia humana seguint el mètode que s'utilitza a l'acupuntura.

Aquesta pràctica identifica uns punts clau que ens ajudaran a la percepció del gust. Els impulsos elèctrics que experimenta l'individu des de cadascun dels dispositius no són a l'atzar, parteixen de la informació recollida i processada pel dispositiu mare situat a la boca.

DASA ha dissenyat un llenguatge específic a partir de la intensitat i freqüència dels impulsos rebuts per l'individu. D'aquesta manera podeu distingir si els aliments són dolços, àcids, salats o amargs i també la intensitat de l'escala de PH en el procés de degustació.

DASA

DASA

Pròtesis per a electrodomèstics amb crisi identitària és un projecte que qüestiona les polítiques de consum capitalistes industrials i la generació de residus electrònics mitjançant el disseny d'un conjunt de pròtesis "Open Source" per a electrodomèstics d'ús comú.

Aquestes alteren de manera reversible els electrodomèstics, permetent tornar fàcilment al  seu estat original i serveixen per convertir-los en eines de i per a fabricació domèstica; la qual ha inspirat aquest projecte. Re-propostes: 

1- Batedora re-proposada en trepant. 
2- Liquadora convertida en llimadora elèctrica de sobretaula. Amb paper de vidre fet reciclant vidre i aglutinant-lo amb sobres de consumibles líquids de creació, com restes de vernís, pintura, adhesius, etc. 
3- Panificadora re-proposada en mescladora de materials naturals com argila o tàpia. 
4- Espremedora de cítrics transformada en torn per a argila. 

Pròtesis per a electrodomèstics amb crisi identitària

Pròtesis per a electrodomèstics amb crisi identitària

L'exposició es vincula amb l'organització de les jornades “Imaginar mons possibles: Potencialitats, límits i friccions de la ficció especulativa en la recerca i l'educació” que tindran lloc el 19 i 20 gener 2023 en Disseny Hub Barcelona.

Anna Majó i Octavi Rofes, professors del Grau de Disseny i del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny (MURAD), participen en aquestes jornades el 19 de gener amb la intervenció 'El tot especulatiu: ficció, acció i educació en el disseny actual'.

Aquest projecte sorgeix en el marc d'ISEA2022 com a iniciativa de l'associació CosiCosa amb el suport del Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de: Disseny Hub, BAU, EINA, Elisava, Escola Massana, ESDAPC, ESDi, Fab Lab Barcelona, IAAC, IED Barcelona, UB i UOC.  

Imaginar els possibles