El procés de construcció d'Eina Bosc va arrancar a principis del 2021 i va anar acompanyat de l'inici d'un programa d'intervencions artístiques, especulatives i performatives, exploracions i tallers in situ. Partint d'un context d'estranyament pandèmic, de necessitat de redefinició de contractes espacials i relacionals, les Emboscades han comptat amb artistes, dissenyadores i arquitectes vinculades a la comunitat creativa de Barcelona que han posat en marxa una reflexió radicalment contextual i conceptualment oberta, destinada a revelar el potencial del lloc així com la seva arqueologia, i influir en el plantejament de les dinàmiques i recursos de l'escola Eina en la seva globalitat.
Co-curat per l'artista Jordi Colomer + einaidea, el programa Emboscades té la vocació d'explorar i generar conceptes, objectes i estratègies aplicables tant a temps real com en les fases ulteriors de la deliberadament inconclusa construcció d'Eina Bosc. Acompanyar la construcció és una manera de comprendre-la i transformar-la a temps real, de manera que cada proposta és a la vegada reacció a la transformació del lloc i un aspecte més del procés de treball, de l'obra. A la vegada, les Emboscades estan destinades a l'observació del procés arquitectònic, i han generat accions per documentar-lo, sondejar-lo i mesurar-lo, subratllant el valor performatiu tant de la construcció com dels propis modes d'observar i dialogar amb aquesta. Els trets de l'edificació, els seus límits, els elements nous, així com els romanents i residuals, han aparegut com agents col·laboradors seguint guions diversos. En un indret marcat per l’herència neocolonial i patriarcal, en tant que centre de retenció de menors immigrants i de reeducació nacional-catòlica de dones joves, les Emboscades busquen fer emergir no només el potencial del nou edifici i els seus tallers, sinó també les seves diferents capes de memòria material i immaterial. L’especulació i projecció d’art-disseny volen, en aquest sentit, ser també vies de re-coneixement i anamnesi.
L'element col·laboratiu és clau en els desenvolupaments tant de propostes individuals com de pensament col·lectiu, i cada Emboscada és realitzada en col·laboració amb estudiants tant d'Eina com d'altres comunitats educatives de Barcelona, a través de classes i programes acadèmics o mitjançant convocatòries obertes. Fins ara, han tingut lloc dins del programa les següents intervencions:
Emboscada #1: Sergi Aguilar, maig 2021
Emboscada #2: Marc Vives, setembre 2021
Emboscada #3: Julia Spínola, novembre 2021
Emboscada #4: Sociedad 0, abril 2022
Emboscada #5: Pep Vidal, maig 2022
Emboscada #6: MAIO Architects, febrer 2023
Emboscada #7: Rosa Tharrats, setembre 2023
Emboscada #8: Francesc Ruiz, setembre 2023
Emboscada #9: Jorge Satorre, novembre 2023
Emboscada #10: Pauline Fontdevila, febrer 2024
Emboscada #11: Serge Clottey, juny-juliol 2024
Emboscada #12: Alberto Peral, setembre 2024
La sessió de recapitulació, intercanvi i debat que va tenir lloc a la tardor del 2023 per part d'un grup d'artistes convidadxs entre les Emboscades #1 – #9 culmina en la presentació d'un llibre que es publica a finals del 2024, el qual reuneix de manera exhaustiva assaigs, imatges, transcripcions i materials de procés relatius al primer cicle d'intervencions, desenvolupat entre 2021 i 2023. La presentació de la publicació té lloc a la vegada que es desenvolupa la segona fase d'invitacions i tallers dins d'una programació constant d'Emboscades, en què segueixen participant altres artistes i agents convidades.
Expedient