Rosa Tharrats

Emboscada #7: Rosa Tharrats

CARRIER WAVE: EINA Bosc

Aquest taller consisteix en la creació d’un teixit col·lectiu o escultura que s’activa a través de la respiració i el riure. Els teixits i peces de roba reciclada, que formaran aquesta escultura, s’impregnaran de la memòria del lloc a través de diferents exercicis d’impressions a les parets de l’edifici d’EINA Bosc; un edifici que ha sofert diverses transformacions i que durant molts anys va albergar situacions obscures i conflictives. A través de l’activació de l’escultura el riure serà el ritual de transformació d’aquesta energia. Com? El taller començarà amb una investigació prèvia dels antics usos de l’edifici d’EINA Bosc, les seves transformacions i històries. A la vegada, els teixits seran enganxats a les parets i a l’estructura de l’edifici durant 24 hores per tal de captar -de forma metafòrica- les memòries de l’espai. Alhora s’experimentarà, de manera més plàstica, el volum que es pot capturar amb teles d’un espai. Un cop transcorregut el temps desenganxarem aquests teixits per tal de crear l’escultura col·lectiva. Quan les escultures ja estiguin llestes es començarà a treballar la part més performativa a través de diferents exercicis del riure. L’escultura generada en aquest taller tindrà un doble joc de recuperació de la memòria i la seva reinterpretació, ja que, per una banda, explora la història de l’arquitectura de l’espai i d’EINA Bosc, mentre que, per altra banda, la procedència de les teles i materials és completament reciclada.

Avui dia es rebutgen i destrueixen grans quantitats de teixit o peces que perfectament podrien tenir moltes altres vides, i en ressonància a altres peces i investigacions que segueixen una línia de treball similar com ara “Svelamnto di un genius Locci” on treballava l’energia d’un espai deixant els teixits sobre roques de sal per tal d’extreure’n la forma i genius locci.

Rosa Tharrats (Barcelona, 1983) s’interessa per la comunicació sensorial i espiritual entre diferents espècies de materials i cossos. La seva obra sol partir del teixit per expandir-se cap a la instal·lació, l’escultura o la performance. La pràctica de la meditació i l’aplicació de rituals sol ser un aspecte comú de les seves obres. Altres elements recurrents en la seva pràctica són els conceptes de transformació, simbiosi o la relació natural-artificial. La seva obra s’ha exposat a TBA21 (Córdoba, 2022), Art-o-rama (Marsella, 2022), Centre d’Art Maristany (Barcelona, 2022), Zona Maco (Mexico DF, 2022), MACBA (Barcelona, 2021), Ehrhard Flórez (Madrid, 2022 i 2018), Barcelona Gallery Weekend (2021), CCCB (Barcelona, 2021), Museu de l’Empordà (Figueres, 2021), Bombon Projects (Barcelona, 2020), Arco Madrid (Madrid 2019), Apulia Land Art Festival (Italy, 2017) o Galería Cadaqués (Girona, 2015).

Foto: Les anèmones, instal.lació, Cap de Creus, foto Lluís Tudela


 

Activitat feta amb la col·laboració del Ministerio de Cultura y Deporte

Informació

Dates de taller obert: dimarts, 12 de setembre - divendres, 15 de setembre de 2023
Data de presentació: dissabte, 16 de setembre de 2023
Lloc: EINA Bosc - Carrer del Bosc, 2, 08017 Barcelona


Inscripció: cal enviar un mail a einaidea@eina.cat