einaidea participa a la fira Libros Mutantes 2025 a La Casa Encendida, Madrid
→ 25, 26, 27 abril
→ Més informació
Fundada el 2019, einaidea edita i publica assaigs en art, disseny i posthumanitats, catàlegs d'exposició i manifests de la mà d'artistes i agents creativxs de la comunitat artística de Barcelona i internacional. També ha generat grups de treball i escriptura col·lectiva entorn de l’obra d’artistes com Mateo López, Allora & Calzadilla o Itziar Barrio, i ha col·laborat amb projectes editorals i fires com Skira, ArtsLibris, This Side is Up, entre d’altres. Llibres publicats recentment inclouen Emboscades #1-9 (2024); Aurèlia Muñoz. Taller aeri (2023); Variantzxsn (2022); Grey Literature (2020), on han aparegut texts d’artistes i autorxs com Ana María Ramo Affonso, Sergi Aguilar, Jordi Colomer, Sociedad 0, Julia Spínola, Rosa Tharrats, Sílvia Ventosa Muñoz, entre d’altres.
Troba els llibres d'einaidea a la Llibreria Finestres.
La primera de les Propagacions d’Eina Idea és Grey Literature (2020), manifest trilingüe disponible com a document pdf de circulació gratuïta i com a llibret imprès. Presentat públicament a l’espai de la Barra de Ferro el 6 de març de 2020, en un acte de llançament de la programació inaugural de Primavera Estiu en les mateixes vespres de l’esclat del COVID-19 a l’Estat espanyol, Grey Literature condensa el relat del projecte alhora que desplega la seva història iconogràfica en forma d’assaig visual paral·lel al text. Si desitges rebre una versió segellada personal del llibret imprès, contacta’ns.
Direcció: Manuel Cirauqui
Disseny: Alex Viladrich
Consulta la publicació
Variantzsxn (2023) és un manifest retroactiu trilingüe que recull l'activitat i recerca d'einaidea en els seus primers quatre anys. Si desitges rebre una versió segellada personal del llibret imprès, contacta’ns.
Direcció: Manuel Cirauqui
Edició: Manuel Cirauqui i Mireia Molina Costa
Disseny: Alex Viladrich
Consulta la publicació
Aurèlia Muñoz. Taller aeri (2024) recull els processos, xerrades, investigacions, relacions i intuïcions que ha suscitat l'exposició Aurèlia Muñoz. Taller aeri sobre l’obra de l’artista, en estret diàleg i complicitat amb l’Arxiu Aurèlia Muñoz. Aplega materials processuals, imatges, escrits i elements i documents inèdits, marcant la conclusió de l’exposició, així com el cicle d’intervencions artístiques que l’ha acompanyada, i traspassant al llibre —format aeri i alat, amb gran capacitat migratòria— els poders d’activació del Taller aeri. Editat per einaidea i publicat de la mà de l'Ajuntament de Sant Cugat, el llibre inclou assajos de Manuel Cirauqui, Mireia Molina Costa, Alex Viladrich, Ana Ramo, Sílvia Ventosa Muñoz, Catalina Morgado, Daniela Duarte i documentació de les intervencions de Francesca Piñol, Tornen les Esquelles i Mateo López.
La publicació del llibre ha anat de la mà d‟una edició limitada de pòsters serigrafiats a partir d‟obres fotogràfiques d‟arxiu. Les pantalles usades també van ser elements originals de l'exposició.
Si desitges una còpia, en podràs trobar al Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, Sant Cugat, o et pots posar en contacte amb nosaltres.
Direcció: Manuel Cirauqui
Edició: Manuel Cirauqui i Mireia Molina Costa
Disseny: Alex Viladrich
El disseny de la sèrie de publicacions MANUAL sorgeix després d'una setmana intensiva a l'àrea 3D del Royal Institute of Art d'Estocolm, fruit de la col·laboració amb einaidea a les jornades Explain that Gesture! Handbooks and Handwork.
El primer volum inclou un assaig de Josefine Wilkström i una biografia de la màquina Bacci Mortiser.
Direcció: Manuel Cirauqui, Johanna Gustafsson i Asier Mendizabal
Disseny: Ana Habash i Alex Viladrich
Explain that Gesture! Handbooks and Handwork.
The correspondence between the capacity to perform technical gestures and the cognitive development that concludes in abstract thought is a founding myth of modernity. Even the cranial capacity evolved, according to André Leroy-Gourhan, in a direct proportion to the centimetres of sharp blade the hands were able to get from a flintstone. If we could strip off the teleological, evolutionary veneer of that myth, could we still make use of this link between technical hand gestures and symbolic thought? One claim of this seminar – which evolves from the long discussions and research in the 3D Area at Royal Institute of Art in conversation with EINA IDEA, Barcelona, which we categorized under the generic term of Manual– is that art is the realm in which this link is always renewed, as a tool to locate ourselves in the world, in each present moment. Art inhabits the gap created in the mistranslations between material and technical operations and the concepts they enable.
Manuals, handbooks, were not originally created to teach the trade of artisans and pass it on to their apprentices. No one would have believed that the intricate interrelation between the pressure of the hand in moving the gouge, to make it flow in the different hardnesses of different woods, could ever be described in words. The first manuals were printed for collectors and amateurs who were curious about these crafts and saw a certain mystique in the precision by which they seemed to perform gestures more fitting than words. The gestures themselves became symbolic renderings of how a sublimated idea of work as virtuous formgiving gave privileged access to a way of reading the world. When art education insists on the hands-on teaching of the workshops and tools, when the art discourses of the present insist on reevaluating craft and material processes, we might need to assess those urgencies against the backdrop of that fertile mistranslation manuals were based upon.
Emboscades #1-9 documenta el primer cicle del programa Emboscades d’einaidea, dut a terme entre l'abril del 2021 i el novembre del 2023 amb la col·laboració de lxs artistes Sergi Aguilar, Marc Vives, Julia Spínola, Sociedad 0, Pep Vidal, MAIO, Rosa Tharrats, Francesc Ruiz i Jorge Satorre. Aquesta sèrie d'intervencions, col·laboratives i in situ, pren com a punt de partida un espai arquitectònic i topogràfic en la història del qual ressonen els principis colonials i patriarcals del sistema correccional i disciplinari espanyol; espai on ara s'ubiquen els tallers de formació en disseny i art d'Eina Bosc.
Als documents de procés, diàlegs de reflexió i textos d’artista que recull aquest volum s'hi afegeixen assajos d'anàlisi per part de Manuel Cirauqui i Jordi Colomer, curadors del programa, i de l'arquitecta i artista Caterina Miralles, coordinadora de bona part del cicle. El volum vol així compilar, de manera comprensiva, un material amb uns matisos i complexitat que excedeixen els resultats visibles; també documentar els esdeveniments de presentació als quals van donar lloc cadascuna de les Emboscades, realitzades en col·laboració amb estudiants d’Eina i participants provinents de la comunitat creativa de Barcelona. Igualment, aquest llibre serveix per obrir la fase següent d'una programació constant, amb la qual es vol consolidar una dinàmica sostinguda d'investigacions situades i en col·lectiu.
El llibre Emboscades #1-9 es presenta a la Llibreria Finestres el dia 13 de gener del 2025, a les 19h. L’esdeveniment compta amb les veus de Manuel Cirauqui i Jordi Colomer, curadors del programa, així com diversxs agents cocreadorxs i participants en el seu desenvolupament.
einaidea, Líbrica, Seminari Internacional ArtsLibris, 2023 | Aurèlia Muñoz. Taller aeri, 2024
Moltes de les matèries impreses d'einaidea no es distribueixen sense un nombre de segells sobre la seva pell. Més que marques d’autenticitat, aquestes inscripcions són empremtes d’una relació performativa, entre marcador/receptor o escriptor/lector—inclosos aquells casos on no hi ha text. Els segells d’Eina Idea són símbols identificadors de la seva producció de papereria en la mesura que aquesta es reivindica tangible, apetitosa i emblemàtica. Els segells van estampats amb tinta de color, resultat d’una singular combinació de mezcal, CBD i colorant alimentari, anomenada TINTA SIMPÁTICA ESTIMULANTE i disponible en tres tons texturats: Sugar Black, Tibetan Red i Magüey Blue. Per produir qualsevol quantitat d’aquests colors seguint el procediment original, pots consultar-ho aquí.
PUBLICACIONS DIGITALS
Hi ha millor definició de drac que una “criatura mutant que fa llibres”?
Amb ocasió de la Diada de Sant Jordi, vam publicar una versió revisada i ampliada de la conversa publicada originalment en anglès i alemany que la cofundadora de consonni, Maria Mur Dean, va mantenir amb Manuel Cirauqui, director d'eina idea, en el marc de HOW(EVER) RADICAL OBJECTS, el simposi organitzat per Portikus en col·laboració amb einaidea del 20 al 23 d'octubre de 2022, coincidint amb la Frankfurter Buchmesse. Aquell esdeveniment es va obrir amb una lectura multilingüe i ballada de Jone San Martin a partir de lumbung stories, llibre publicat per Consonni a part de documenta fifteeen.
Consulta la publicació en castellà






