EINA Bosc

EINA Bosc: Emboscades / Seminari d'anarquitectura

EINA Centre Universitari de Disseny i Art està duent a terme la renovació d’un edifici que albergarà els seus nous tallers. Situat al carrer Bosc del districte de Sarrià i al peu del Parc Natural de Collserola, el nou equipament permetrà no sols una expansió dels espais destinats a l’aprenentatge i la recerca a EINA, sinó que també farà possible la posada en marxa de nous processos artístics i de disseny, dinàmiques experimentals, ecològiques i col·laboratives, així com un increment de la seva activitat cultural en diàleg amb la ciutat. 

El procés de construcció d’EINA Bosc anirà acompanyat d’un programa d’intervencions artístiques estructurades en dues sèries, Emboscades i Seminari d’anarquitectura. De la mà d’artistes, dissenyadorxs i arquitectes vinculadxs a la comunitat creativa de Barcelona i de reconeguda trajectòria dins i més enllà d’ella, aquestes intervencions combinaran formats performatius, discursius, efímers, conceptuals i meta-estructurals. El seu desenvolupament, radicalment contextual i conceptualment obert, està en conjunt destinat a revelar el potencial del lloc futur i influir en el plantejament dels tallers, dinàmiques i recursos de l’escola.

Acompanyar la construcció serà una manera de comprendre-la i transformar-la a temps real, de manera que cada proposta serà a la vegada reacció a la transformació de lloc i un aspecte més del procés de treball, de l’“obra”. Per altra banda, tals accions estan destinades a l’observació del procés arquitectònic i generaran accions per documentar-lo, sondejar-lo i mesurar-lo, subratllant el valor performatiu tant de la construcció com dels propis modes d’observar i dialogar amb aquesta. Els trets de l’edificació, els seus límits, els elements nous, així com els romanents i residuals, apareixeran com agents col·laboradors seguint guions diversos. Així, es busca fer emergir no solament el potencial del nou edifici, dels tallers per venir, sinó també les diferents capes de memòria de l’espai. La projecció de disseny voldrà, en aquest sentit,  ser també un re-coneixement i una anàmnesi. 

La vocació d’aquest programa, conduït des de la plataforma Eina Idea en diàleg amb l’artista Jordi Colomer, serà la d’explorar els espais, les estructures, el passat irresolt o oblidat, així com generar idees, objectes i estratègies aplicables tant en temps real com en les fases consegüents de la construcció d’EINA Bosc. 

L’element col·laboratiu serà clau en els desenvolupaments tant de propostes individuals (emboscades) com de pensament col·lectiu (seminari d’anarquitectura). Cada projecte serà realitzat en col·laboració amb estudiants d’EINA, als que se’ls donarà l’oportunitat de participar en grups —a través de classes i programes associats— o de manera lliure, a través de convocatòries específiques. El desenvolupament dels tallers serà, en certs aspectes, presencial i, en cas de necessitat o restricció, digital. 

Les diferents propostes seran presentades al públic en dates concretes, durant les quals les portes de l’edifici s’obriran als visitants sota prèvia inscripció i seguint els protocols sanitaris i de seguretat necessaris. El calendari d’intervencions, així com les manifestacions públiques, visites i trobades associades a cada proposta, seran publicades al llarg de tot l’any 2021.


EMBOSCADA #1: Sergi Aguilar

La primera manifestació del programa EINA BOSC: EMBOSCADES anirà a càrrec de Sergi Aguilar (Barcelona, 1946), artista plàstic i també històric professor d’EINA en les últimes dècades.

La pràctica escultòrica, gràfica i fotogràfica d’Aguilar està marcada per la reflexió sobre l’espai, la massa, el buit i la tensió en l’estructura, seguint els camins que van obrir grans figures com Tony Smith o Jorge Oteiza. En l’obra d’Aguilar juguen un paper igualment fonamental el pensament geogràfic i l’enteniment crític dels materials. Les seves obres han estat exposades i adquirides per museus de la talla del Solomon R. Guggenheim Museum de Nova York, la Kunsthalle Mannheim, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, la Fundació La Caixa i la Fundación Juan March, i ha realitzat nombrosos encàrrecs per espais públics i edificis històrics —com el mateix Palau de Sentmenat a Sarrià— que poden ser visitats de forma permanent en diverses ciutats de Catalunya. 

Donant continuïtat a alguns dels seus treballs en acer i, en particular, a la sèrie de falques i rampes iniciada als anys vuitanta, Sergi Aguilar realitzarà una intervenció “site-specific” a l’edifici de Bosc en col·laboració amb estudiants del Màster de Disseny d’espais d’EINA. Després d’un taller que es durà a terme a finals d’abril, el projecte serà presentat al públic en dues jornades de portes obertes, el 8 i 15 de maig de 2021, coincidint amb la Setmana de l’Arquitectura de Barcelona. 

En el text que acompanyava la seva exposició retrospectiva, presentada al MACBA l’any 2015, Aguilar assenyalava: “El trànsit permanent d’un cos, dels cossos, siguin animats o no, ens informa que pràcticament tot està en canvi continu. L’espai i la matèria amb el seu «gruix» no paren de donar-nos informació en directe, en temps real, però, pel que sembla, ens movem i comuniquem millor en el que no és real, en la simulació. Ens fa por estar exposats als quatre vents? Aquesta reflexió pren connotacions específiques en temps de distanciament i digitalització, així com en el marc d’un edifici en construcció com el d’EINA Bosc: espai en esdevenir i exposat, en la seva fase constructiva actual, “als quatre vents”.

 

 

Emboscadas Sergi Aguilar
Emboscadas Sergi Aguilar
Emboscadas Sergi Aguilar
Emboscadas Sergi Aguilar

Informació

EMBOSCADA #1: Sergi Aguilar

Portes obertes: 8 i 15 de maig, dins el marc de la Setmana d'Arquitectura de Barcelona


Registra't aquí