Ardes

Presentació del curs ARDES en Art, Disseny i Sostenibilitat

El curs ARDES en Art, Disseny i Sostenibilitat es presenta online el dijous 18 d’abril a les 15h.

Es tracta d’un programa d’aprenentatge gratuït i en línia que posa a l’abast de tota la comunitat educativa eines didàctiques i exercicis pràctics per impulsar la inclusió de la sostenibilitat i el canvi climàtic dins dels programes d’ensenyament, especialment per a dissenyadors i artistes.

La presentació del curs estarà a càrrec de Tània Costa, directora acadèmica d’Eina i coordinadora del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny (MURAD); Anna Pujadas, coordinadora del programa ARDES; Rafael de Balanzó Joue, Doctor en Sostenibilitat per la UPC, professor del MURAD i del Pratt Institute (Nova York); Federica Pagano, estudiant del MURAD; i Simon Fernandez Katz, estudiant del Grau de Disseny.

Curs online per mòduls

Aquest programa té com a objectiu educar els estudiants per què els seus valors artístics futurs, les produccions d'obres d'art i les activitats artístiques ajudin a augmentar el compromís dels ciutadans amb la mitigació del canvi climàtic i la promoció de la sostenibilitat.

El curs online està estructurat en mòduls, amb introduccions temàtiques, i exercicis pràctics, que es poden fer de forma conjunta o individual. Els docents poden aplicar els continguts de manera que millor els convingui: parcialment, espaiats en el temps, en línia, presencialment, etc.

Concretament hi ha 3 mòduls. Un primer mòdul sobre sostenibilitat i canvi climàtic, la seva percepció històrica i la seva relació amb les arts i el disseny. Un segon mòdul sobre com l'art i el disseny poden contribuir a facilitar el diàleg, comunicar la sostenibilitat i el canvi climàtic i fomentar l'aprenentatge. I un tercer mòdul sobre eines digitals per a la participació interactiva del públic amb l'art i el disseny.

Tots aquests material estan en anglès, castellà, català, grec i portuguès. A més, s'ha realitzat una guia per al professorat que indica les metodologies d'avaluació, els còmputs de competències, el temps de les activitats, i altres recomanacions.

ARDES, un projecte d'educació superior

ARDES és un projecte d'educació superior sobre Art, Disseny i Sostenibilitat amb especial atenció al medi ambient i el canvi climàtic, compartit amb 5 universitats i finançat pel programa Erasmus+ de la Comunitat Europea.

Les 5 universitats que han participat són la European University Cyprus de Xipre; la Universidade Aberta de Portugal;  EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona; LABA, Libera Accademia di Belle Arti de Valencia i amb la coordinació de MyDocumenta plataforma online per crear, publicar i compartir projectes multimèdia.

El projecte, de dos anys de durada, ha desenvolupat el programa d'aprenentatge en el que han participat estudiants del MURAD i del Grau de Disseny d’Eina.

El curs ARDES, que es presenta el jueves 18 d’abril a les 15h, es pot descarregar a través de la pàgina web d'ARDES.

Consulta el vídeo de la presentació.