Detall del catàleg Album: Maria Girona (1975)

EINA participa en l’exposició Maria Girona: contemporània de si mateixa de la Fundació Vila Casas

EINA participa en l’exposició Maria Girona: contemporània de si mateixa que tindrà lloc entre el 14 de setembre de 2023 i el 14 de gener de 2024 als Espais Volart de la Fundació Vila Casas (C/ d’Ausiàs Marc, 22).

L’exposició, comissariada per Victòria Combalia i Àlex Susanna, té com a objectiu redescobrir l’obra de Maria Girona, l’artista catalana, cofundadora d’EINA, professora de l’escola i coordinadora dels estudis d’art, coincidint amb el centenari del seu naixement.

Finestra blava i vermella

Finestra blava i vermella. 1989. Oli sobre tela, 95 x 76 cm. Fons d’Art de la Fundació EINA.

A la mostra, es podran veure obres i documents d’arxiu de l’artista, entre els quals una important selecció de documents, fotografies i obres del fons d’arxiu i de la col·lecció d’art d’EINA.

Aquesta exposició també contribueix a situar l’obra de Maria Girona al lloc que es mereix: no sols com una relectura gens acadèmica del Noucentisme, sinó com una plasmació extraordinàriament refinada d’un imaginari mediterrani centrat en els estímuls visuals procedents del seu triangle màgic: Barcelona, Cadaqués i Calaceit.

Matoll i mar

Matolls i mar (Cadaqués). 1989. Oli sobre tela, 60 x 73 cm. Fons d’Art de la Fundació EINA.

“La meva pintura és molt emotiva, però tot i la senzillesa aparent és força complicada. Cerco una simplicitat de forma que tingui una clara riquesa emocional”.

New York’96

New York’96. 1996. Oli sobre tela, 60 x 73 cm. Fons d’Art de la Fundació EINA.

La pintura de la Maria és massa de veritat perquè segons qui l'entengui.

Els trets més característics de la seva pintura són, per una part, la total coherència entre la seva personalitat i la seva obra i, per l'altra, la total fidelitat a una manera de fer escollida des de l'inici. Però una finalitat que no li ha impedit mai interessar-se per altres estils i moviments. És a dir, que l'afany de veure i de conèixer ha estat sempre fonamental per ella.


Text manuscrit del dietari d'Albert Ràfols (24 d'abril de 1992)

Exposició Maria Girona

Exposició de Maria Girona. Foto: Pere Pratdesaba.

La mostra es pot visitar de dimarts a dissabte, d'11h a 14h i de 16.30 a 20h. Diumenge, d'11h 14h.

Maria Girona: contemporània de si mateixa clausura la celebració dels centenari del naixement d'Albert Ràfols Casamada i de Maria Girona, pedagogs i fundadors d’EINA, realitzada conjuntament amb la Fundació Bassat, la Fundació Vila Casas i EINA.

Centenari Albert Ràfols Casamada i Maria Girona
 

Logo del centenari del naixement d'Albert Ràfols Casamada i Maria Girona dissenyat per Josep Bagà.

Imatge de portada: Detall del catàleg Àlbum de cromos dissenyat per Xavier Olivé per a la exposició de Maria Girona celebrada a la Galeria Adrià el 1975.

Expo Maria Girona. Vitrina dedicada a EINA. Foto Pere Pratdesaba. Expo Maria Girona. Vitrina dedicada a EINA. Foto Pere Pratdesaba.
Jardí d’EINA. 1983. Oli sobre tela, 118 x 91 cm. Col·lecció Particular Jardí d’EINA. 1983. Oli sobre tela, 118 x 91 cm. Col·lecció Particular
New York’96. 1996. Oli sobre tela, 60 x 73 cm. Fons d’Art de la Fundació EINA New York’96. 1996. Oli sobre tela, 60 x 73 cm. Fons d’Art de la Fundació EINA
Matolls i mar (Cadaqués). 1989. Oli sobre tela, 60 x 73 cm. Fons d’Art de la Fundació EINA Matolls i mar (Cadaqués). 1989. Oli sobre tela, 60 x 73 cm. Fons d’Art de la Fundació EINA
La palmera. 2001. Oli sobre tela, 100 x 100 cm. Fons d’Art de la Fundació EINA La palmera. 2001. Oli sobre tela, 100 x 100 cm. Fons d’Art de la Fundació EINA