META MATERIAL I DADES

META MATERIAL I DADES

META MATERIAL I DADES és un seminari que pren com a punt de partida l'ontologia de les interfícies, els materials i els llenguatges, amb l’objectiu d’analitzar col·lectivament les seves interaccions i el seu potencial. Direm que aquest potencial és la forma mateixa de la contemporaneïtat i l’element en què es mouen i activen les nostres pràctiques actuals—de l’estructura al so, de l’arquitectura al cos performatiu, de la geologia al tèxtil, del text al disseny especulatiu. Pràctiques totes elles en les que entra transversalment la qüestió de la post-Materialitat, o com enfrontar-nos amb un món en què els materials són també dades programables, els objectes s’aparellen i repliquen, els fluids d’informació són gestos i mutacions corpòries, les relacions físiques són virtualment mediades i viceversa. Els processos constructius, en suma, són híbrids i ens resulta clau pensar les seves estratificacions com element d’investigacions fluides.

META MATERIAL I DADES és un espai per a pensar el que Gottfried Semper anomenaria les arts tectòniques en la seva obra canònica Der Stil in den technischen und tektonischen Künsten, oder, Praktische Aesthetik (1863) i per a revisar, entre moltes altres referències històriques, el treball d’arquitectes com Kenneth Frampton i Bernard Tschumi i l’obra d’artistes com Anni Albers, Iannis Xenakis, Robert Smithson o Aurèlia Muñoz. També ens permetrà aproximar-nos a proposicions i pràctiques actuals en l'art, el disseny, l'especulació teòrica i la tecnologia.

La segona edició del seminari, que tindrà lloc durant la primavera de 2022, posarà especial atenció a les interseccions de la pràctica tèxtil, la computació i la construcció virtual. Serà conduït per Manuel Cirauqui i Alexandre Viladrich dins del marc del Màster universitari de Recerca en art i disseny d’EINA (MURAD), i comptarà amb les intervencions de les artistes Julia Varela i Sara Ramo, la curadora Silvia Ventosa Muñoz i l'antropòloga Ana Ramo. Les sessions seran al Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, els dies 10, 17 i 24 de maig de 16 a 19h.

Informació

Sessió 1: Julia Varela
10 de maig de 2022, 16-19h

Sessió 2: Silvia Ventosa Muñoz
17 de maig de 2022, 16-19h

Sessió 3: Sara i Ana Ramo
24 de maig de 2022, 16-19h

Lloc: Casa Aymat, Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani (Sant Cugat)


És necessària inscripció prèvia a einaidea@eina.cat