META MATERIAL I DADES

META MATERIAL I DADES

META MATERIAL I DADES és un seminari que pren com a punt de partida l'ontologia de les interfícies, els materials i els llenguatges, amb l’objectiu d’analitzar col·lectivament les seves interaccions i el seu potencial. Direm que aquest potencial és la forma mateixa de la contemporaneïtat i l’element en què es mouen i activen les nostres pràctiques actuals—de l’estructura al so, de l’arquitectura al cos performatiu, de la geologia al tèxtil, del text al disseny especulatiu. Pràctiques totes elles en les que entra transversalment la qüestió de la post-Materialitat, o com enfrontar-nos amb un món en què els materials són també dades programables, els objectes s’aparellen i repliquen, els fluids d’informació són gestos i mutacions corpòries, les relacions físiques són virtualment mediades i viceversa. Els processos constructius, en suma, són híbrids i ens resulta clau pensar les seves estratificacions com element d’investigacions fluides.

META MATERIAL I DADES és un espai per a pensar el que Gottfried Semper anomenaria les arts tectòniques en la seva obra canònica Der Stil in den technischen und tektonischen Künsten, oder, Praktische Aesthetik (1863) i per a revisar, entre moltes altres referències històriques, el treball d’arquitectes com Kenneth Frampton i Bernard Tschumi i l’obra d’artistes com Anni Albers, Iannis Xenakis, Robert Smithson o Aurèlia Muñoz. També ens permetrà aproximar-nos a proposicions i pràctiques actuals en l'art, el disseny, l'especulació teòrica i la tecnologia.

La primera edició del seminari té lloc a través de la plataforma twitch durant la primavera del 2021. 


La segona edició de META MATERIAL I DADES compta amb les intervencions de les artistes Julia Varela, Sara Ramo, Mariona Cañadas i Pedro Murúa, la curadora Sílvia Ventosa Muñoz, i l’antropòloga Ana Ramo. D’aquesta manera, el seminari dóna lloc a reflexions a la intersecció de pensament artístic, arquitectònic i etnogràfic, així com a discursos que emergeixen des de la història de l’art i la filosofia. Les sessions es desenvolupen a través d'idees entorn el flux d’objectes i materials en contexts de destrucció, producció, imaginació i especulació, les relacions socioculturals encarnades en la matèria, i els processos d’embolcall i nuament, desfeta i reconstrucció i aprenentatge col·lectiu.

Ponents de l'edició 2021-22:
10 de maig: Manuel Cirauqui i Alex Viladrich, equip d'Eina Idea, Barcelona; Julia Varela, artista, Madrid
17 de maig: Sílvia Ventosa Muñoz, antropòloga i conservadora tèxtil, Barcelona; Pedro Murúa i Mariona Cañadas, artistes, Barcelona
24 de maig: Ana Ramo, artista i Sara Ramo, etnògrafa, Madrid / Sao Paulo


En la seva tercera edició, META MATERIAL I DADES es desenvolupa com una activació tant conceptual com material de la mostra Aurèlia Muñoz. Taller aeri, allargant una immersió guiada en l'exposició. Obertes tant a estudiants del MURAD com al públic de la mostra, les tres sessions que composen el seminari aprofundeixen en l’obra de Muñoz explorant la seva dimensió material, espacial i simbòlica —temporalitats i circularitats de la matèria, usos i desusos, degradacions i proliferacions del sisal, la llana, el plàstic, la seda; però també la imaginació de fòssils aquàtics i aeris, la influència de coneixements indígenes i l’arquitectònica d’elements microscopis i totèmics.

L'activitat també consisteix en la creació col·lectiva d'una escultura nuada de grans dimensions, que ocuparà l'espai expositiu i evolucionarà dins d'aquest durant més d'un mes. Aquest macramé-tòtem actuarà com a vehicle simbòlic i performatiu perquè els diferents públics de l'exposició s'involucrin en la confecció gradual, artesanal i autoorganitzada, d'una peça emblemàtica del projecte, materialitzant la dimensió ritual i meditativa del taller aeri.

Ponents de l'edició 2022-23:
25 d'abril: Manuel Cirauqui, Mireia Molina Costa i Alex Viladrich, equip d'eina idea, Barcelona
2 de maig: Silvia Ventosa Muñoz, antropòloga i conservadora tèxtil, Barcelona
9 de maig: Ana Ramo, etnògrafa, Madrid/Sao Paulo

Macramé col·lectiu Can Aymat 2022 Macramé col·lectiu Can Aymat 2022
Macramé col·lectiu Can Aymat 2022 Macramé col·lectiu Can Aymat 2022

Informació

Dates: 25 d'abril, 2 i 9 de maig, 2023, de 16-19h
Lloc: Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, Sant Cugat del Vallès


En el marc del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny (MURAD) i la mostra Aurèlia Muñoz. Taller aeri.

Inscripció gratuïta a einaidea@eina.cat