Aurèlia Muñoz, Estel ancorat (projecte), c. 1974 © Arxiu Aurèlia Muñoz. Fotografia: Josep Ventosa

Aurèlia Muñoz. Taller aeri

Prenent com a base les obres d’Aurèlia Muñoz de la col·lecció de tapís i art tèxtil de l’Ajuntament de Sant Cugat, així com una selecció d’elements de l’arxiu personal de l’artista, Aurèlia Muñoz. Taller aeri es planteja més que com una exposició usual, com un espai en constant activació i redefinició.

Aurèlia Muñoz. Taller aeri presenta una selecció d’obres de l’artista –grans brodats i escultures nuades de macramé; dibuixos, maquetes i prototips; obres de tela suspeses a l’aire– com a vectors d’una pràctica que desborda l’àmbit tèxtil en múltiples direccions. Aportant lectures alternatives a la interpretació canònica que s’ha fet d’aquesta artista durant dècades, l’exposició connecta temes a vegades explícits, a vegades latents en la seva pràctica. Des de l’ontologia animista i la crisi ecològica fins als nous materialismes que coincideixen amb el ressorgir de les artesanies en l’era post-digital, l’obra de Muñoz sembla haver intuït o fins i tot prefigurat moltes de les urgències que defineixen el nostre present. La pràctica d’Aurèlia Muñoz no es presenta, doncs, com a "art tèxtil": més aviat pren les fibres tèxtils com a possible vehicle, però no únic, d’una reflexió al voltant de temes que són mòbils, aeris, delicats i intensos.

Al llarg dels mesos que durarà la mostra, el projecte anirà traçant un recorregut de la mà d’altres artistes contemporànies, col·laboradores i còmplices com Francesca Piñol, Martina Manyà i Ana Vivero, Sara Ramo i Ana Ramo, entre d’altres. Totes elles seran convidades a elaborar i desbordar conceptes que aniran de l’ens al nus, de l’estel al tòtem, de l'anemone al quipu i de la plàstica al plàstic. Taller aeri mantindrà una de les sales de l’espai expositiu en constant canvi i serà, en aquest sentit, un indret de confluència i experimentació permanent. Igualment, serà un dispositiu que anirà progressivament escrivint els seus guions i agendes, i això en col·laboració amb diversos públics, estudiants i col·lectius de la ciutadania. La idea serà elaborar coralment un nou mapa conceptual, i amb ell un nou teixit de relacions, entorn la pràctica d’Aurèlia Muñoz i de les moltes pràctiques que conflueixen en ella. L’exposició treballa l’arxiu analògic de l’artista en tota la seva plasticitat, afavorint les transferències d’una trama a l’altra, d’un medi a l’altre, i emfatitzant el fluir aeri, a vegades espectral, de la memòria.

Aurèlia Muñoz. Taller aeri és un projecte dirigit per eina idea i realitzat en col·laboració amb el Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani, amb el decisiu suport de l’Arxiu Aurèlia Muñoz. Al final de la mostra, una publicació serà presentada en el marc de la mateixa exposició, concloent el seu cicle de tallers i traspassant al llibre —format aeri i alat, amb gran capacitat migratòria— els poders d’activació del Taller aeri.

Aurèlia Muñoz, Espai interior (projecte). 1978 (esquerra) Aurèlia Muñoz, Tensió d'un element I, II, III. 1976 (dreta) © Arxiu Aurèlia Muñoz. Aurèlia Muñoz, Espai interior (projecte). 1978 (esquerra) Aurèlia Muñoz, Tensió d'un element I, II, III. 1976 (dreta) © Arxiu Aurèlia Muñoz.

Informació

PRÒXIMES ACTIVITATS:

META MATERIAL I DADES
Dates: 25 April, 2 and 9 May, 16-19h 
Lloc: Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, Plaça de Can Quitèria, 1, 08172 Sant Cugat del Vallès
Més informació


11th March 2023 - 14th January 2024

Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, Sant Cugat del Vallès


11 març 2023 - 14 gener 2024

Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, Sant Cugat del Vallès