Homenatge a Joan Antoni Blanc 1940-2024
Joan Antoni Blanc va formar part del grup d’intel·lectuals, dissenyadors i artistes que va fundar Eina a l’any 1967, i va ser el principal responsable de l’equipament de l’escola, on també va ser professor de Projectes de Disseny i de Morfologia.
En les seves Notes per una història d’Eina Albert Ràfols Casamada descriu amb detall el condicionament de l'antiga torre Dolcet, al Peu de Funicular de Vallvidrera, per tal d'iniciar les classes del curs 1967- 1968 : “Pel que fa al mobiliari va ser molt important la intervenció de Joan Antoni Blanc que va dissenyar un peu de ferro per a taules fàcilment desmuntable i que es pogués apilar, cosa que va facilitar molt la pluriocupació de les aules de l'escola”.
Eina fa donació d'un joc de cavallets a les col·leccions del Museu del Disseny de Barcelona.
1969, Transformació de l’aula en una maqueta gegant. Estudi semiològic de la Travessera de Gràcia.
Oriol Pibernat, professor i exdirector del centre, escriu al Plec informatiu d'Eina núm. 21 (2003): “Com es fa evident els inicis d'Eina estaven marcats tant per la il·lusió del projecte com per la precarietat dels mitjans segons ens expliques Joan Antoni Blanc, que va aprofitar el contacte que tenia amb una empresa de fusteries de Tortosa, IMSA, per tal que donés les portes -una estructura prou estable i lleugera- que actuarien com a sobres de les taules. Alhora Blanc va fer fabricar a un manyà uns cavallets de tub de ferro amb un disseny simple i efectiu dues barres horitzontals sobre les quals descansava el sobre de taula i unes potes formaven en la seva part superior, un petit arc que subjectava la fusta.
1980, "Homenatge al quadrat. Interacció del color" exposició homenatge a Josef Albers celebrada a Eina amb la col·laboració de l'Institut Alemany de Cultura de Barcelona.
També són seus els llums de sostre, unes pantalles d'injecció de plàstic, que va obtenir el Delta d’Or 1968, i les prestatgeries de la biblioteca i secretaria, tot produït per Tramo".
1973, “Poesia Visual” l’exposició és fruit del treball de recerca del semininari d'Art Contemporani impartit per Maria Lluïsa Borràs. Es va inaugurar a la seu d’Eina i després a la llibreria Dalla.
El disseny va ser tan versàtil que va permetre organitzar moltes exposicions i muntatges. Els sobres de les taules es folraven de diferents material (paper blanc, plàstic negre etc.) i posades en vertical es transformaven en paravents.
1973, “Mostra Internacional de Tramesa Postal” celebrat amb motiu del Congrés Mundial de Comunicació a la Sala Vinçon.
Joan Antoni Blanc va ser un dels principals defensors d'incorporar a Eina coneixements tecnològics i orientar el disseny a les aplicacions industrials.
Cicle de conferències de Joan Antoni Blanc, 1981.