Et recomanem quatre exposicions de diferents museus i espais vinculades a EINA i alguns dels protagonistes de la història del nostre centre.
‘En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual’ al MACBA
Una oportunitat per gaudir de la Col·lecció Rafael Tous, donada al MACBA fa un any. Aquest fons recull les actituds i els treballs experimentals portats a terme per un grup d’artistes, amb alguns dels quals va establir vincles d’amistat i els va acompanyar en el seu creixement artístic.
Molts dels artistes representats a l’exposició estaven molt vinculats amb EINA participant amb les exposicions, performances o com a professors com és el cas d'Antoni Llena, Garcia Sevilla, Muntadas, Fina Miralles, Jordi Pablo, Lluis Utrilla, Eulalia Grau i per sobre de tots Carlos Pazos tan ben representat a la Capella amb la seva instal·lació “No hay replay”.
Agraïm a Rafael Tous la seva generositat per haver donat la seva col·lecció al MACBA. Això permetrà que la puguem gaudir tots.
Sense títol, obra de Carlos Pazos al fons d'Art d'EINA
‘Antoni Llena – En veu baixa’ a l’Espai Volart de la Fundació Vila Casas
L'exposició està comissariada per ell mateix i per Alex Susanna i està concebuda com un quartet amb quatre moviments d'un concert de signes plàstics amb que revisa la pròpia obra.
Antoni Llena ha estat vinculat amb EINA desde la Performance de l'any 1969 en la que amb el grup del Maduixer van explicar els seus plantejaments artístics, fins el 2014 a l'acte d'homenatge a Alexandre Ciri en motiu del centenari del seu naixement, en el que és va instalar en un arbre del jardí la seva escultura Mirall.
També ha sigut molt important la seva activitat pedagògica com a professor de diversos tallers en el marc dels estudis d’art d’EINA.
Mirall d'Antoni Llena (2014)
‘Artigau. Cròniques d’una realitat, 1965-1977' al Museu d’Art de Girona
Amb motiu del seu 80 aniversari, l'exposició repassa la primera etapa d'una prolífica trajectòria artística de més de 50 anys, el període comprès entre la seva primera exposició en una galeria i les primeres eleccions democràtiques el 1977.
Del 1975 al 2010 imparteix la classe de dibuix del natural a EINA i el 1981 intervé en el seminari dedicat a la cuina: Gust i estil intercanvi de sensacions.
Obra de Francesc Artigau (1984)
‘L’underground i la contracultura a la Catalunya dels 70: un reconeixement’. Al Palau Robert.
L'exposició està comissariada per Pepe Ribas. EINA participa amb la revista Underground autoproduïda per estudiants de l'escola en el marc del taller de disseny gràfic de l’América Sanchez. EINA va ser un altaveu dels nous desitjos, llenguatges i actituds que marcarien la renovació de la vida creativa a Barcelona
Dani Freixas és l'autor del muntatge de l'exposició, del 1977 al 1980 va ser professor de Projectes I de disseny d'interiors.
Infanta barbuda portada de la revista Underground conservada a l'Arxiu d'EINA (1972)
Text: Xavier Olivé