La Imaginación Curatorial

La Imaginació Curatorial

Com podem narrar la producció d’idees, imatges mentals, conceptes i somnis en l’àmbit curatorial? A quin tipus de producció ens estem referint quan parlem sobre la Imaginació en un camp tan específic com el de la creació d’exposicions, on es superposen múltiples formes de creativitat i on l’hospitalitat, la negociació, la mediació i el pressupost són generalment factors determinants? Com podem imaginar nous gests col·lectius, comunitats efímeres de coses i usos mai vistos de l’espai institucional? Com poden els impulsos feministes, postcolonials i crítics redefinir la manera com produïm material mental? Diversxs curadorxs respondran aquestes preguntes, o variacions d’aquestes, i parlaran sobre la seva pràctica en aquest programa que s'inscriu en el marc del Postgrau EXPOSICIONS. Curadoria, Disseny i Espais

 • Sessió 1, 6 de març de 2021: Yasmil Raymond
  Rectora de la Städelschule a Frankfurt, on també és directora de Portikus. Fins al 2019 va exercir com a curadora associada al MoMA de Nova York, on va organitzar encàrrecs a artistes de la talla de Kerstin Brätsch, Goshka Macuga, Yoko Ono, entre d’altres. Anteriorment va ser curadora del Dia Art Foundation, Nova York, on va assumir la responsabilitat de grans exposicions i projectes específics, entre els quals destaquen Allora & Calzadilla: Puerto Rican Light (Cueva Vientos), Thomas Hirschhorn: Gramsci Monument i Jean-Luc Moulène: Opus + One. Raymond va cursar el BFA a la School of the Art Institute of Chicago i el MA a Bard College Center for Curatorial Studies.
 • Sessió 2, 13 de març de 2021: Andrea Rodríguez Novoa
  Arquitecta, comissària i crítica d’art radicada a Espanya i França. Dirigeix, cura i ensenya a BAR Project, projecte de residències i formació en arts visuals que cofunda a Barcelona l’any 2012 junt amb els comissaris Juan Canela i Veronica Valentini. Des de 2018 col·labora amb Leopold Banchini Architects a Ginebra, en projecte que naveguen entre l’art i l’arquitectura. El 2012 funda junt amb l’arquitecta Magdalenta Ostornol el projecte MIA (Meta-Industrial Architectures), en el que desenvolupen arquitectures que aborden sostenibilitat energètica, ambiental, econòmica i social. És membre de IKT, International Association of Curators of Contemporary Art i de C-E-A, Commissaires d'Exposition Associés, França. I forma part del comitè d’adquisició de la col·lecció d’art del FRAC Normandie a Caen, França. Rodriguez Novoa ha dut a terme projectes curatorials amb nombrosos col·laboradors tals com: Lyon Biennale, Centre Georges Pompidou, París; Institut Français, Barcelona; Casa Velázquez, Madrid; STROOM, l’Haya; HANGAR, Barcelona; Art Centre, Lisboa; SOMA Mexico, Ciutat de Mèxic; 18th St. Art Center, Los Angeles; MAK Center for Art & Architecture, Los Angeles; Bienal de Gwangju, Corea del Sud.

 


ELS/LES PARTICIPANTS OBTENEN:
 • Interacció directa amb algunxs de lxs curadorxs més rellevants de l’escena contemporània.
 • L’oportunitat de participar en un procés de pensament compartit sobre les possibilitats i el futur d’una professió que ha definit l’era contemporània.
 • Obtenir informació clau sobre el context pràctic i les dinàmiques de producció en diversos nivells, des del més bàsic i immediat fins al més institucional i formalitzat.
SINGULARITATS D’AQUEST PROJECTE:
 • Proximitat real amb pràctiques de nivell internacional.
 • Interaccions pràctiques i teòriques.
 • Familiaritat amb conceptes clau per a la definició de debats sobre l’art contemporani i la museologia.

Informació

Dates: 26 febrer; 6, 13 març; 17, 24 abril; 15, 22, 29 maig, 2021

Format: 8 sessions online, 4h c/u.

- Sis de les sessions inclouran presentacions de convidades especials de l'àmbit internacional i estaran centrades en perspectives curatorials feministes i decolonials.

- El programa també inclourà un pràcticum i dues sessions individuals de tutoria. S'espera un temps equivalent de treball individual per part de cada participant. 


Més informació aquí