Emboscada #1 Sergi Aguilar ©Natàlia Cornudella

Emboscada #1: Sergi Aguilar

La primera manifestació del programa EINA BOSC: EMBOSCADES anirà a càrrec de Sergi Aguilar (Barcelona, 1946), artista plàstic i també històric professor d’EINA en les últimes dècades.

La pràctica escultòrica, gràfica i fotogràfica d’Aguilar està marcada per la reflexió sobre l’espai, la massa, el buit i la tensió en l’estructura, seguint els camins que van obrir grans figures com Tony Smith o Jorge Oteiza. En l’obra d’Aguilar juguen un paper igualment fonamental el pensament geogràfic i l’enteniment crític dels materials. Les seves obres han estat exposades i adquirides per museus de la talla del Solomon R. Guggenheim Museum de Nova York, la Kunsthalle Mannheim, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, la Fundació La Caixa i la Fundación Juan March, i ha realitzat nombrosos encàrrecs per espais públics i edificis històrics —com el mateix Palau de Sentmenat a Sarrià— que poden ser visitats de forma permanent en diverses ciutats de Catalunya. 

Donant continuïtat a alguns dels seus treballs en acer i, en particular, a la sèrie de falques i rampes iniciada als anys vuitanta, Sergi Aguilar realitzarà una intervenció “site-specific” a l’edifici de Bosc en col·laboració amb estudiants del Màster de Disseny d’espais d’EINA. Després d’un taller que es durà a terme a finals d’abril, el projecte serà presentat al públic en dues jornades de portes obertes, el 8 i 15 de maig de 2021, coincidint amb la Setmana de l’Arquitectura de Barcelona. 

En el text que acompanyava la seva exposició retrospectiva, presentada al MACBA l’any 2015, Aguilar assenyalava: “El trànsit permanent d’un cos, dels cossos, siguin animats o no, ens informa que pràcticament tot està en canvi continu. L’espai i la matèria amb el seu «gruix» no paren de donar-nos informació en directe, en temps real, però, pel que sembla, ens movem i comuniquem millor en el que no és real, en la simulació. Ens fa por estar exposats als quatre vents? Aquesta reflexió pren connotacions específiques en temps de distanciament i digitalització, així com en el marc d’un edifici en construcció com el d’EINA Bosc: espai en esdevenir i exposat, en la seva fase constructiva actual, “als quatre vents”.

Emboscada #1 Sergi Aguilar ©Natàlia Cornudella
Emboscada #1 Sergi Aguilar ©Natàlia Cornudella
Emboscada #1 Sergi Aguilar ©Natàlia Cornudella
Emboscada #1 Sergi Aguilar ©Natàlia Cornudella

Informació

Dates: 8 i 15 de maig 2021, dins el marc de la Setmana d'Arquitectura de Barcelona
Lloc: EINA Bosc - Carrer del Bosc, 2, 08017 Barcelona