Jardins d'EINA

Simposi Menjar, Memòria i Societat: Call for Papers

‘Menjar, Memòria i Societat: la configuració del quefer gastronòmic’ és el simposi organitzat per la Fundació Història del Disseny (FHD), que tindrà lloc el 28 i 29 de novembre a Eina Bosc.

Aquest esdeveniment, coordinat per Amadeu Ventanyol, professor del Grau de Disseny, té com a objectiu impulsar un debat històric amb epicentre a Barcelona, Regió Mundial de la Gastronomia l'any 2025, que posi de manifest la relació que ha existit sempre entre la menjar, les arts decoratives i el disseny, que sempre ha estat molt present al llarg de la història d’Eina.

La FHD obre la convocatòria del seu V Simposi per revisar els vincles que existeixen entre la menjar, la memòria, la societat i el disseny des d'una perspectiva històrica i interdisciplinària.

El Call for Papers està obert a professionals de la història del disseny, estudiosos de les humanitats i les ciències socials, així com acadèmics afins a l'àmbit gastronòmic.

Dates importants
Deadline presentació abstracts: 3 de juny de 2024
Idioma: català o castellà
Extensió: 500 paraules (amb font Times New Roman, cos 12)
Recepció: annatitus@historiadeldisseny.org
Deadline article: 22 de novembre de 2024
Congrés: 28 i 29 de novembre de 2024
Consulta els detalls del material a presentar en el CFP del Simposi FHD definitiu

Temàtica
Els participants poden presentar les seves investigacions relacionades amb els següents àmbits des d’una perspectiva històrica:

  • Menjar: estudis sobre la manera de cultivar els aliments, la industrialització del menjar, l'evolució de les tècniques culinàries, la presentació estètica del menjar, etc.
  • Espai: estudis sobre l'espai domèstic i l'espai públic o comercial relacionat amb el menjar, com ara restaurants, mercats, comerços ambulants, així com transports que inclouen serveis de menjar, etc.
  • Producte: estudis sobre els utensilis dissenyats per menjar, cuinar, presentar el menjar, així com aquells amb funció de transportar el menjar, etc.
  • Gràfic: estudis sobre els elements i suports gràfics creats amb una finalitat relacionada amb el menjar, ja sigui amb un ús publicitari com a cartells o amb un ús informatiu per donar compte del menú de l'establiment. Receptaris de cuina il·lustrats.
  • Cultura: estudis sobre la relació que hi ha entre projectes artístics, expositius o teòrics en què s'utilitza el menjar com a mitjà reflexiu i crític.
  • Audiovisuals: estudis sobre la relació que hi ha entre projectes cinematogràfics, fotogràfics o publicitaris en què el menjar es converteix en un fil conductor.
  • Moda: estudis sobre la indumentària dissenyada per cuinar, així com els vestits que s'han creat per servir el menjar.

Francesc Carrera Bou

Crèdits de la imatge del simposi:
©MNAC 2024
Francesc Carrera Bou, Natura morta amb ampolla de vi, pa, llaunes, llagostes i flors, cap a 1922-1926. Museu Nacional d’Art de Catalunya, dipòsit de Víctor Carrera, 2006.Foto: Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona, 2024

FHD