La il·lustració a EINA 1979-2017

Les primeres activitats relacionades amb la il·lustració, dins del programa d’activitats d’EINA, van arribar de la mà de Javier Mariscal. El primer dels cursos, L'art imprès i la il·lustració, també anunciat com Arte impreso, arte comercial, el llibre gràfic, abcdari il·lustrat, es va realitzar el segon trimestre del curs 1978-79. Cal recordar que Mariscal havia publicat al 1978 l'Abcdari il·lustrat de Barcelona en el qual cada lletra de l'alfabet introduïa una paraula i una il·lustració relacionada amb la ciutat i les seves idiosincràsies. En part, el curs va seguir aquella idea produint un material que va ser editat, el curs següent, com a llibre amb el nom de Tres Lletres Trelles. Aquest va ser el primer, i darrer, número d'una col·lecció dirigida pel mateix Mariscal que s'anunciava amb el nom de Caldo de lletres.


Arte impreso impartit per Mariscal


Curs marxós de dibuix i il·lustració impartit per Mariscal


6 dies dibuixant amb Mariscal

Dos anys després d'aquella primera experiència, a la primavera del 1981, Mariscal va impartir el Curs marxós de dibuix i il·lustració. Si el primer s'havia centrat més en la confecció de l'abecedari il·lustrat, aquest segon treballaria la tècnica de pintar sobre vidre. Aquest recurs, que Mariscal emprava en alguns dels seus treballs, rescatava la manera de fer dels retolistes dels bars i comerços. Mariscal ens recorda el valor pedagògic d'aquella proposta que consistia en invertir els processos convencionals: s'havia de pintar del revés i tenint present que les primeres capes se sobreposaven visualment a les posteriors. A la primavera següent el nou curs de Mariscal rebria el nom de 6 dies dibuixant amb Mariscal. Aquesta vegada, com les anteriors, el professor insistiria en el dibuix com a mitjà d'expressió personal. Per això, apressava als estudiants a treure resultats espontanis, amb exercicis d'apunts en viu al carrer i, fins i tot, mirant la televisió. “M'interessaven més els esbossos i gargots d'aquells estudiants tímids i acomplexats que les representacions afinades d'aquells que dibuixaven bé”, ens diu Mariscal.

Més endavant, la il·lustració va tornar a protagonitzar noves activitats a l’Escola. Al 1980, EINA va celebrar el 13è aniversari de la seva fundació aprofitant la possibilitat de fer un seguit d'actes i exposicions a la Galeria 13. Entre aquests actes, es va realitzar una sessió de còmic en viu on Mariscal, Hortelano, Gallardo, Martí, Peret i Roger, dibuixaven en una mena de murals de paper en rotllos continus. Una experiència similar es repetiria l'any 87 dins dels actes de celebració del vintè aniversari de l'Escola i en el marc de l'exposició EINA 1967-1987, vint anys d'avantguarda que va tenir lloc al Palau Robert de Barcelona.
Detall de l’activitat “Un còmic en viu” a la Galeria 13.
Detall de l’activitat “Un còmic en viu” a la Galeria 13.

El curs 1987-1988, Manuel Outumuro, va coordinar el curset “Il·lustració aplicada”, en el que diferents professionals com Carmelo Hernando, Flavio Morais, Roser Capdevila, Lluís Díaz, Maite Lafuente, Montesol o Eduardo Wach, van exposar els seus mètodes de treball en l’aplicació de la il·lustració en camps com els del fotomuntatge, la publicitat, la moda, el còmic o l’arquitectura.

Aquests primers cursos d’il·lustració a EINA se situen en un interregne entre l’underground i la professionalització.


Programa del curs “Il·lustració aplicada” coordinat per Manuel Outumuro.
Programa del curs “Il·lustració aplicada” coordinat per Manuel Outumuro.

Als tallers, cursets i experiències dels 80, li va seguir el que és l’ensenyament de postgrau més antic d’EINA, el Postgrau en il·lustració creativa i tècniques de comunicació visual, iniciat el curs 2000-2001. En la seva primera edició va comptar amb els professors D. Cid, I. Ferrer, M. Gallardo, E. Jardí, A. Rocarols, A. Rom, G. Rubert, M. Rubiales, i amb la participació d’altres professionals com N. Cutler, B. Keller, J. Labanda, J. Mariscal, F. Moraïs, R. Mundet, Peret, M. Rigó, sota la coordinació de Philip Stanton.

Uns anys després, el 2005, l’oferta de postgraus s’amplià amb el Curs d’especialització d’Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils, la primera edició del qual va comptar amb els professors S. Balzola, Gustí, Joma, S. Serra, C. Silva-Diaz, J. Zentner sota la coordinació de Gabriela Rubio. Aquests dos darrers ensenyaments, encara s’imparteixen a EINA dins l’oferta de màsters i postgraus.


Actualització i ampliació de Rubén Alcaraz de l’article publicat originalment a: Pibernat, Oriol. “Tres cursos d’il·lustració amb Mariscal 1979-83”. Plec: informatiu d’EINA. Núm. 11 (març 2002), p. 6.

Un còmic en viu Un còmic en viu