Futur pastoral

Futurs pastorals. Les migracions de la llana

Materfad, en col·laboració amb eina obra, presenta «Futurs pastorals. Les migracions de la llana», una exposició que aborda la tensa actualitat de la llana i destaca la vitalitat d’artistes i col·lectius mobilitzats al seu voltant ressaltant-ne el valor com a matèria primera i les investigacions per a noves aplicacions que s’estan duent a terme.

L’exposició presentarà obres de la coneguda artista internacional holandesa Claudy Jongstra, així com del projecte «Tornen les esquelles», impulsat per eina obra i liderat per Martina Manyà i Ana Vivero. Entre les peces exhibides, destaca un monumental tapís original de Claudy Jongstra titulat «Transformació tangible», que commemora una etapa col·laborativa d’activisme ecològic a Barcelona compartida amb «Tornen les esquelles».

A més, la mostra aprofundeix en el potencial de la llana per donar forma a futurs alternatius en el context del pasturatge i aborda qüestions interconnectades, com ara la insostenibilitat ambiental, cultural i econòmica relacionada amb la desaparició del pasturatge, la ramaderia extensiva i la transhumància. Ha arribat el moment de recuperar la llana com a material i de fer créixer totes les seves implicacions mediambientals, artístiques i ètiques.

Paral·lelament a l’exposició, s’organitzarà un col·loqui l’11 de gener al Disseny Hub Barcelona on s’exploraran tots aquests temes amb artistes i experts.

«Futurs pastorals. Les migracions de la llana» és una exposició organitzada per Materfad, Centre de materials de Barcelona, creat i impulsat pel FAD (Foment de les Arts i del Disseny), l’activitat del qual se centra en la generació, la transferència i la divulgació de coneixements sobre materials innovadors. Compta amb la col·laboració d’Eina Obra, plataforma d’EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona adreçada a promoure, mitjançant el disseny i l’art, la transició de les pràctiques socials cap a futurs socialment i ecològicament sostenibles.

→ Exposició: Futurs pastorals. Les migracions de la llana
→ Lloc: Disseny Hub Barcelona (Pl. de les Glòries, 37-38 (Accés per C/Àvila amb C/Irena Sandler)
→ Durada: Del 24 de novembre de 2023 al 14 de gener de 2024
→ Accés lliure

 

Futur pastoral