The Wild Man coming down the stairs

El salvatge: Acció homenatge a François Truffaut 1974

El salvatge baixant per les escales

La pel·lícula L'enfant sauvage (1970) de François Truffaut serveix d’inspiració per desenvolupar una acció en el marc de les classes de Comunicació impartides per Xavier Olivé on, l’estudiant Cesc Serrat, interpreta el “Salvatge”, mentre que la resta d’estudiants han d’interactuar amb ell per ajudar-lo, tot experimentant amb el fet comunicatiu en un context performatiu.

El salvatge baixant per les escales

La classe de Comunicació és interrompuda per crits, els alumnes surten de l'aula i es troben el “Salvatge” encadenat a la barana de l'escala de caragol de l'edifici.

el salvatge enfilat a una finestra i el salvatge agafat a la barana

El “Salvatge” només es pot comunicar amb uns pocs sentits com el tacte i l'olfacte, i mitjançant crits, però sense poder articular paraules.

el salvatge intentant comunicar-se

En aquest context, la resta d’estudiants es troben amb un primer repte: cal trobar la manera d'establir un nou llenguatge per poder comunicar-se amb ell.

el salvatge intentant alliberar-se

Per tranquil·litzar-lo, se li podia oferir pa i aigua.

el salvatge intentant alliberar-se

Un segon repte que es planteja és com poder alliberar-lo?

Detall del cadenat

Doncs la clau del cadenat s'havia perdut.

Un estudiant talla el cadenat amb una serra de mà i Detall dels peus del salvatge una vegada alliberat

Finalment, el Salvatge és alliberat.

L’acció El salvatge és un homenatge a la pel·lícula L'enfant sauvage (1970) de François Truffaut, la qual narra la història basada en fets reals, d’un nen salvatge capturat en un bosc francès i reclòs en un institut d’investigació on, de viure com un animal lliure, passa a convertir-se en un ésser rebutjat, maltractat i vist com a un fenomen inhumà. Només el doctor Itard farà tot el possible per fer d’ell un ésser civilitzat però, tot i això, el nen es troba perdut entre el desig per recuperar la seva vida anterior i la seva nova vida al costat del seu nou protector.

Accions com les proposades per Xavier Olivé i altres docents d’EINA, en les quals es promovia l’aprenentatge de coneixements i habilitats artístiques mitjançant alternatives metodològiques a la classe magistral i a les activitats pràctiques convencionals, tot fomentant la participació directa de l’estudiant, van esdevenir propostes pioneres en l’àmbit de la innovació docent.

Fitxa tècnica

  • Data: 1974.
  • Lloc: Casa Manuel Dolcet, primera seu d’EINA.
  • Idea: Acció de Xavier Olivé.
  • Participants: Cesc Serrat interpreta al Salvatge, amb la participació dels alumnes de la Classe de Comunicació del curs 1974-1975.


Text: Rubén Alcaraz i Xavier Olivé.