EINA participa en el projecte 'Dissenyem Comerç' per dinamitzar el comerç de proximitat de Barcelona

Els estudiants del Grau de Disseny d’EINA participen en el projecte 'Dissenyem Comerç', impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa i Disseny Hub Barcelona, amb l’objectiu de dinamitzar el comerç de barri o de proximitat a Barcelona, concretament l’Eix Comercial de Sarrià, a través del pensament creatiu.

El projecte desenvolupat per EINA, que es presentarà el proper 14 de juliol a la seu del districte de Sarrià, ressalta la importància dels valors diferencials del petit comerç com la qualitat o les relacions interpersonals, aplica la pràctica del disseny per generar millores des dels criteris de sostenibilitat social i mediambiental, i desenvolupa estratègies de cooperació conjunta. 

El punt de partida escollit és establir una relació entre la idea de ‘proximitat’ i allò que conforme l’espai públic i el seu ús: els carrers, les places, el veïnat, les activitats que s’hi fan, la vegetació, el mobiliari, la llum, els colors, etc. L’estudi d’aquesta relació es concreta en la premissa que la qualitat de l’espai públic té un impacte directe sobre la qualitat del comerç, i viceversa. Així doncs, comerç de proximitat i espai públic es necessiten per assolir una excel·lència que s’ha definit en termes de benestar i sostenibilitat social i mediambiental.

L’exploració d’aquesta relació entre comerç i espai públic del barri de Sarrià s’ha fet a través de l’eina digital que s’ha construït, SARRIÀ: ECOSISTEMA. Aquesta exploració ha permès detectar diverses oportunitats de disseny per activar aquests espais compartits i així impulsar el comerç del barri. De totes elles, s’han desenvolupat algunes entorn al confort tèrmic, les relacions interpersonals del veïnat, la pacificació de les places i els carrers o el tractament de la il·luminació. 

Amb aquest projecte, s’ha posat el disseny al servei de l’associació de comerciants de l’Eix de Sarrià, atorgant al disseny la capacitat de contribuir a la creació d’entramats socials, vius, agradables, curosos, funcionals i sostenibles del barri.

L’equip del projecte EIX SARRIÀ està format pels estudiants del Grau de Disseny: Sara Barrull i Berna, Noelia Candón Carrasco, Martí Delclòs Miret, Aura Olivan Gurt, Amir Rodergas Díaz i Mònica Ruiz Revuelta, i compta amb la tutorització d’Anna Bach i Anna Majó.

El programa ‘Dissenyem Comerç’ reuneix estudiants de disseny, moda, arts visuals, arquitectura o audiovisual de les diferents escoles de disseny i indústries creatives de Barcelona, que treballen conjuntament amb el teixit comercial de la ciutat per elaborar propostes de dinamització i potenciació del comerç de barri.

SARRIÀ: ECOSISTEMA