Defensa de quatre tesis de l'itinerari de doctorat d'EINA

Aquest mes d'octubre es defensen quatre tesi doctorals de l'itinerari Recerca en Art i Disseny d'EINA, en el marc del Programa de doctorat de Filosofia i teoria de les arts de la UAB. Amb aquestes, ja seran set les tesi del doctorat d'EINA presentades, des 2019, totes elles amb el resultat d'excel·lència esperat.

Les set investigacions han participat en el seminari de doctorat GEARAD (Grup d'Estètica Aplicada de Recerca Artística i de Disseny), que es reuneix mensualment a l’Universitat de disseny i art EINA per a tractar temes procedimentals i de contingut relatives a la investigació en Art i Disseny. Val a dir que dues de les esmentades tesis han cursat anteriorment l'EEES Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny (MURAD) d'EINA i UAB.

Dimecres 28 d'octubre a les 15.30h

Sara Gómez defensarà la seva tesi doctoral "Relaciones entre el suceso coreográfico y el escenario de la política. Una investigación artística", dirigida per Jèssica Jaques i Gerard Vilar. L'acte es celebrarà obert a el públic al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona: Plató de Televisió nº1, Facultat de Comunicació, Edifici I, 1r Pis, Carrer de la Vinya s/n. També es podrà assistir en línia a través de Zoom.

La tesi de Sara Gómez és el resultat de quatre anys d'investigació pràctica i teòrica, l'objectiu de la qual és trobar un punt de trobada entre coreografia i política. D'una banda, a través de la seva pròpia experiència com a ballarina i coreògrafa de dansa contemporània i, d'altra banda, mitjançant el diàleg amb el pensament crític de filòsofs actuals com Jacques Rancière.

EINA ha col·laborat activament en diverses de les activitats de recerca de Sara Gomez, com la seva presentació al congrés indisciplines de Campus de les Arts de Barcelona o les primeres Jornades de coreografia política a La Caldera.

Dijous 29 d'octubre a les 15.30h

Pilar Talavera defensarà la tesi " Prácticas gustatorias del desconcierto. Performace y arte participativo contemporáneo", dirigida per Jèssica Jaques i Gerard Vilar. La defensa es durà a terme a través de Zoom.

La performer i investigadora Pilar Talavera ha combinat la seva pràctica artística amb l'anàlisi de referents i la proposta de conceptes relatius a l'àmbit de l'estètica gustatoria. La tesi planteja la naturalesa efímera dels aliments entesa com a possibilitat estètica, que al seu torn es performa com conflicte, autoretrat, absència, etc.

El passat dijous 22 d'octubre Swantje Martach va defensar la seva tesi doctoral "Towards a New Materialist Ontology of Clothing", dirigida per Jèssica Jaques, David Casacuberta i Ian King, en una col·laboració entre EINA, la Universitat Autònoma de Barcelona, la University of the Arts London i el FAZIT-institute, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

El 30 de setembre Alícia de Manuel va defensar la seva tesi doctoral " Quantified Self: processos d'humanitzacio i representació de la dada en els dispositius Wearable", dirigida per David Casacuberta, a la Sala d'Actes de la Universitat de disseny i art EINA.

Anteriorment, es van presentar les dues primeres tesi de l'itinerari de doctorat d'EINA. El mes de juliol de 2020, a la Sala de Graus de la facultat de Filosofia de la UAB, Xabier Ortiz d'Urbina va fer la defensa de la seva tesi " La comedia documental: Un estudio sobre capturar, provocar y crear lo cómico en Documental", dirigida per Josep Maria Català i Jèssica Jaques. I el mes de febrer de 2019 Clara Laguillo va fer la defensa de la seva tesi " Totum Simul. Simultaneidad y otras experiencias temporales en la era digital", a la Sala de Juntes de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Imatge: Sara Gómez, Kafka, Llibre-objecte-vídeo, Anunciat coreogràfic 5

Sara Gómez, Kafka, Llibre-objecte-vídeo, Anunciat coreogràfic 5 Sara Gómez, Kafka, Llibre-objecte-vídeo, Anunciat coreogràfic 5