Font d'en Ribas

'Aigua Assedegada' guanya el LAB Collserola 2023 impulsat per EINA

EINA impulsa LAB Collserola, un projecte experimental i interdisciplinari per al Parc Natural de la Serra de Collserola que cerca mostrar que les arts plàstiques i el disseny són eines capaces de potenciar la conscienciació ambiental i la transformació ecosocial cap a la sostenibilitat.

La convocatòria LAB Collserola 2023, centrada en com protegir els ecosistemes fontinals de gran riquesa biològica i cultural, ha premiat Aigua Assedegada d'Alba Acebes, Martí Cabanas, Pol Julià i Ignacio de Antonio Antón amb un guardó dotat fins a 8.500 €.. Aquest projecte proposa crear una comunitat d'aprenentatge i investigació itinerant, una plataforma mòbil i elàstica on posar en pràctica i recuperar estratègies i maneres de fer que l'aigua vingui.

L'aigua és un recurs essencial i escàs al Parc Natural de la Serra de Collserola. Els ecosistemes fontinals són hàbitats vulnerables, escassos i amenaçats pels efectes del canvi climàtic i la sobreexplotació hídrica. La restauració d'aquestes zones humides i la millora dels microecosistemes que hi estan vinculats són fonamentals per a la conservació del parc per la seva riquesa biològica. A més, aquests espais tenen un gran valor cultural, tant des d'un punt de vista històric com arquitectònic, per les narratives i les tradicions que han inspirat.

La finalitat d'Aigua Assedegada és el desplegament d'una sensibilitat col·lectiva, rescatar diferents maneres perquè l'aigua flueixi, per pensar junts aquesta problemàtica complexa i brutal: l'aigua no arriba, i està assedegada. A aquest efecte es duran a terme una sèrie d'activitats en forma de tallers, per trobar a la recerca de l'aigua un espai de convivència i ensenyament de moviment, amb un traçat a través de les fonts menys concorregudes del Parc Natural de la Serra de Collserola.

El jurat ha valorat la proposta per la seva perspectiva més que humana, perquè cerca rescatar tradicions culturals i socials del patrimoni popular, i perquè ajuda a invertir el procés de deteriorament de les fonts a través del seu ús. El projecte, a més, segueix una línia que també es treballa des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola juntament amb l'Ajuntament de Barcelona: la renovació, la recuperació i la consolidació de les fonts del parc amb un pressupost estimat de 1.179.750 euros procedents dels Fons Next Generation.

Alba Acebes, Martí Cabanas, Pol Julià, Ignacio de Antonio Antón