70th birthday of Albert Ràfols-Casamada, 1993

70è aniversari d’Albert Ràfols-Casamada 1993

Amb motiu del 70è aniversari del naixement d'Albert Ràfols-Casamada, la Fundació EINA celebra un acte d'homenatge al Centre Cívic del Patí Llimona de l'Ajuntament de Barcelona el 2 de febrer de 1993, que va més enllà del concepte de celebració i es converteix en una acció protagonitzada pel mateix pintor i fundador d'EINA.

Albert Ràfols Casamada assegut a sobre l’obra

La producció i posada en escena són a càrrec de Xavier Olivé.

Albert Ràfols Casamada donant els últims retocs a l’obra

Prèviament al dia de l'esdeveniment, l'Albert Ràfols-Casamada pinta un llenç original especialment dissenyat per a l'acte.

Esbós de l’obra sobre cartó

El Taller Alemany del Poble Sec, especialistes en la pintura i reproducció de grans cartells per a les façanes de cines i teatres, s'encarrega d'ampliar la pintura del cartó original de l'artista i de pintar la base de la tela que, posteriorment, serà intervinguda pel pintor. L'alçada del sostre del taller permet veure tota la dimensió de la tela amb perspectiva.

Albert Ràfols al Taller Alemany

La pintura, de considerables dimensions, dóna la benvinguda als assistents a l'acte. La tela, actuant com a estàndard, penja del balcó del primer pis de l'edifici principal fins a terra, i es transforma en l'estora que convida a entrar a l'estret passadís d'accés al Pati Llimona.

L'Albert Ràfols-Casamada fa els últims retocs mentre els convidats accedeixen al recinte.

Albert Ràfols retocant l'obra

L'acte d'homenatge s'inicia amb una actuació del mag Hausson (Jesús Julve) en la qual fa aparèixer i desaparèixer llimones. En l'acte també es presenta el llibre Veure és sentir i el gravat homònim, editat per Quaderns Crema i la Fundació EINA en col·laboració amb la Poligrafa, respectivament. En l'acte, intervenen Sam Abrams, Oriol Bohigas, Josep M. Castellet, Victòria Combalia, Miquel Espinet, Antoni Marí i Eudald Tomasa.

El mag Hausson actuant davant els assistents

En l'acte també van col·laborar Josep Bagà, encarregat del disseny de la invitació; Manel Esclusa, responsable del reportatge fotogràfic; i Anna Maio, Toni Miserachs, Llorenç Torrado i Alfons Tost.

Invitació a l'acteInvitació a l'acte

L'obra va tornar a ser exposada amb motiu de la inauguració de l'exposició 30 eines, 1967-1997, celebrada al Centre d'Art Santa Mònica, l'any 1998 per commemorar el trentè aniversari de l'escola.

L'any 2008, amb motiu de l'aniversari i l'edició del llibre, BTV emet dins de les seves Nits temàtiques, un especial que repassa la vida i trajectòria de l'artista i fundador d'EINA seguint el fil conductor del llibre Veure és sentir. És el mateix Albert Ràfols-Casamada qui condueix el programa amb els seus comentaris sobre imatges audiovisuals que mostren la seva faceta literària, pedagògica i artística. El programa inclou també el curtmetratge Només (1994), que Jordi Cadena va realitzar a partir del guió original d'Albert Ràfols-Casamada.