SYNX Still 03 ©Eina Idea

SYNX

Eina Idea participa al proper SónarCCCB a Barcelona amb un projecte anomenat SYNX: una exposició-joc de realitat virtual acompanyada d’un simposi. El projecte observa la vida urbana contemporània com una coreografia irresolta de dades sobre sensacions i moviments, posant en relleu els reptes lligats a l’organització d’accions individuals o reaccions col·lectives a partir de principis algorítmics. Els ritmes socials — cinètics, visuals, sonors, emocionals— i els accidents vinculats a la seva programabilitat es revelen així com a punt de partida d’una reflexió sobre la complexitat urbana en el nostre futur immediat.

L’exposició SYNX presenta art, arquitectura i narració interactiva en una experiència de joc. La mostra dona a conèixer la investigació de sis artistes contemporanis que han format part del programa de residència MindSpaces, una iniciativa de S+T+ARTS i la Comisió Europea. SYNX presenta les obres digitals de Haseeb Ahmed, Emmanuel Van der Auwera, Sarah Derat x The Radicant x ExperiensS, Emanuel Gollob, Joao Martinho Moura, Michael Sedbon, i compta amb la col·laboració especial de Zaha Hadid Architects. Les obres d’art i disseny especulatiu es mostren en un entorn VR cocreat a Barcelona per un equip de dissenyadors sota la direcció d’Eina Idea. Tanmateix, el projecte compta amb la col·laboració d’estudiants i professors d’EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona i d’ESDi Escola de Disseny.

Durant el SónarCCCB, celebrat entre els dies 27 i 30 d’octubre del 2021, ha estat possible accedir a l’experiència de realitat virtual gràcies al suport tecnològic de Pico Interactive. Al mateix temps, ha estat presentada una versió online de SYNX accessible a través de la web i canals de comunicació tant de Sónar com de MindSpaces i Eina Idea.

Fusionant models de llars individuals, oficines, carrers, control de multituds, jaciments arqueològics i inclús galeries d’art virtuals, les obres i l’arquitectura de l’exposició analitzen el poder de les tecnologies que cerquen obtenir dades experiencials dels habitants de les ciutats actuals —usuaris i participants de la vida quotidiana dins d’un embull de dispositius connectats. L’objectiu de les tecnologies que s’exploren a SYNX, les quals han estat també objecte de desenvolupament en el programa de MindSpaces de S+T+ARTS, és l’observació d’interaccions entre els entorns construïts i els seus ocupants, cercant així incrementar l’adaptabilitat i la “responsivitat” de cada espai. Com a arquitectura jugable, SYNX presenta aquestes qüestions dins un marc de ficció en el qual les tecnologies sensorials són autònomes i operen de forma capritxosa, desafiant l’estabilitat i fiabilitat de les seves pròpies dades. En l’escenografia embruixada de SYNX, una llegenda tecnològica esdevé el fil conductor de la visita a l’exposició en tant que exercici d’arqueologia distòpica.

SYNX ha estat codissenyat per Ignasi Ayats, Miquel Cardiel, Manuel Cirauqui, Àlex Cordón, MANS O, Marta Pardina, Flor Salatino, i Alexandre Viladrich, amb l’ajuda de Clara Cubo-Gasch, Dani Hernández Palomeque, Júlia Hernández González, Iraida Serlavós, i la col·laboració especial de Marianna de Nadal.

L’exposició virtual ha anat acompanyada d’un simposi en directe el dia 29 d’octubre, durant el qual els artistes i dissenyadors de l’exposició han intercanviat idees amb figures notables de la ciència, l’urbanisme, la investigació artística i de ficció al voltant dels temes principals de SYNX. Entre els participants convidats han estat: Elena Bartomeu, novel·lista i professora de disseny especulatiu a EINA; Lluís Nacenta, músic, teòric i director d’HANGAR; Artur Garcia, responsable del grup de Computació Quàntica al Barcelona Supercomputing Center; i Mel Slater, neurocientífic i expert en entorns virtuals de la Universitat de Barcelona. L’esdeveniment ha estat moderat per Béatrice de Gelder, responsable del laboratori de neurologia de la Universitat de Maastricht, i Manuel Cirauqui, curador i director d’Eina Idea.

Informació

Un projecte d’Eina Idea en col·laboració amb MindSpaces i SónarCCCB

Lloc: CCCB / Online
Dates: 28-30 d’octubre, 2021

SYNX Symposium disponible aquí 
Descarrega SYNX: MAC / PC


 

Documents