SYNX Still 03 ©Eina Idea

SYNX

Eina Idea participa al proper SónarCCCB a Barcelona amb un projecte anomenat SYNX: una exposició-joc de realitat virtual acompanyada d’un simposi. El projecte observa la vida urbana contemporània com una coreografia irresolta de dades sobre sensacions i moviments, posant en relleu els reptes lligats a l’organització d’accions individuals o reaccions col·lectives a partir de principis algorítmics. Els ritmes socials — cinètics, visuals, sonors, emocionals— i els accidents vinculats a la seva programabilitat es revelen així com a punt de partida d’una reflexió sobre la complexitat urbana en el nostre futur immediat.

L’exposició SYNX presenta art, arquitectura i narració interactiva en una experiència de joc. La mostra dona a conèixer la investigació de sis artistes contemporanis que han format part del programa de residència MindSpaces, una iniciativa de S+T+ARTS i la Comisió Europea. SYNX presenta les obres digitals de Haseeb Ahmed, Emmanuel Van der Auwera, Sarah Derat x The Radicant x ExperiensS, Emanuel Gollob, Joao Martinho Moura, Michael Sedbon, i compta amb la col·laboració especial de Zaha Hadid Architects. Les obres d’art i disseny especulatiu es mostren en un entorn VR cocreat a Barcelona per un equip de dissenyadors sota la direcció d’Eina Idea. Tanmateix, el projecte compta amb la col·laboració d’estudiants i professors d’EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona i d’ESDi Escola de Disseny.

Durant el SónarCCCB, celebrat entre els dies 27 i 30 d’octubre del 2021, ha estat possible accedir a l’experiència de realitat virtual gràcies al suport tecnològic de Pico Interactive. Al mateix temps, ha estat presentada una versió online de SYNX accessible a través de la web i canals de comunicació tant de Sónar com de MindSpaces i Eina Idea.

Fusionant models de llars individuals, oficines, carrers, control de multituds, jaciments arqueològics i inclús galeries d’art virtuals, les obres i l’arquitectura de l’exposició analitzen el poder de les tecnologies que cerquen obtenir dades experiencials dels habitants de les ciutats actuals —usuaris i participants de la vida quotidiana dins d’un embull de dispositius connectats. L’objectiu de les tecnologies que s’exploren a SYNX, les quals han estat també objecte de desenvolupament en el programa de MindSpaces de S+T+ARTS, és l’observació d’interaccions entre els entorns construïts i els seus ocupants, cercant així incrementar l’adaptabilitat i la “responsivitat” de cada espai. Com a arquitectura jugable, SYNX presenta aquestes qüestions dins un marc de ficció en el qual les tecnologies sensorials són autònomes i operen de forma capritxosa, desafiant l’estabilitat i fiabilitat de les seves pròpies dades. En l’escenografia embruixada de SYNX, una llegenda tecnològica esdevé el fil conductor de la visita a l’exposició en tant que exercici d’arqueologia distòpica.

SYNX ha estat codissenyat per Ignasi Ayats, Miquel Cardiel, Manuel Cirauqui, Àlex Cordón, MANS O, Marta Pardina, Flor Salatino, i Alexandre Viladrich, amb l’ajuda de Clara Cubo-Gasch, Dani Hernández Palomeque, Júlia Hernández González, Iraida Serlavós, i la col·laboració especial de Marianna de Nadal.

L’exposició virtual ha anat acompanyada d’un simposi en directe el dia 29 d’octubre, durant el qual els artistes i dissenyadors de l’exposició han intercanviat idees amb figures notables de la ciència, l’urbanisme, la investigació artística i de ficció al voltant dels temes principals de SYNX. Entre els participants convidats han estat: Elena Bartomeu, novel·lista i professora de disseny especulatiu a EINA; Lluís Nacenta, músic, teòric i director d’HANGAR; Artur Garcia, responsable del grup de Computació Quàntica al Barcelona Supercomputing Center; i Mel Slater, neurocientífic i expert en entorns virtuals de la Universitat de Barcelona. L’esdeveniment ha estat moderat per Béatrice de Gelder, responsable del laboratori de neurologia de la Universitat de Maastricht, i Manuel Cirauqui, curador i director d’Eina Idea.

einaidea SYNX einaidea SYNX
einaidea SYNX einaidea SYNX
einaidea SYNX einaidea SYNX
einaidea SYNX einaidea SYNX
einaidea SYNX einaidea SYNX
einaidea SYNX einaidea SYNX
einaidea SYNX einaidea SYNX

Informació

Un projecte d’Eina Idea en col·laboració amb MindSpaces i SónarCCCB

Lloc: CCCB / Online
Dates: 28-30 d’octubre, 2021

SYNX Symposium disponible aquí 
Descarrega SYNX: MAC / PC


 

Documents