Tornen les esquelles

'Tornen les esquelles' guanya el LAB Collserola impulsat per EINA

EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona impulsa LAB Collserola, un projecte experimental i interdisciplinari per al Parc Natural de Collserola que busca mostrar que les arts plàstiques i el disseny són eines capaces de potenciar la conscienciació ambiental i la transformació ecosocial cap a la sostenibilitat. 

La primera convocatòria d’aquesta iniciativa ha premiat amb 8.500 € el projecte Tornen les esquelles de Martina Manyà, Ana Vivero i Josep Maña. Cada any tones de llana són enterrades o cremades perquè no existeix una coordinació per al seu processament. El projecte guanyador suposa una instància de recerca sobre com la llana pot modelar futurs alternatius amb les seves implicacions mediambientals, artístiques, materials i ètiques. 

El jurat ha valorat la proposta per la seva perspectiva més humana, per la connexió que fa entre ecologia i disseny, per les seves possibilitats que la presència de les ovelles obre per a la biodiversitat i manteniment de la zona, i pel repte de disseny i creativitat que suposa la seva plasmació. El projecte, a més a més, segueix una línia de recerca que també es treballa des del Consorci del Parc Natural de Collserola: la recuperació del coneixement del passat mitjançant a la seva apertura a la innovació. Les diferents activitats previstes en el projecte combinen la recerca teòrica amb la pràctica de l’art i del disseny, i poden alimentar processos de diàleg i creació a llarg termini que proporcionin continuïtat a la idea. 

La iniciativa guanyadora rebrà 6.000 € per a la producció del projecte i 2.500 € d’honoraris, així com 20 hores de mentoria impartida per un o més membres del jurat, a més dels serveis d’orientació i acompanyament per part de l’equip d’EINA.

El jurat ha estat format per les següents figures del món de la creació i la recerca: Glòria Arribas, Lucas Carné, Pilar Cortada, Fernando García Dory, Idoia Martin, Marina Otero, María Ptqk, Chiara Sgaramella i Dolors Soriano. 

Taller de llana Taller de llana
Ana Vivero i Martina Manyà Ana Vivero i Martina Manyà
Josep Mañà i Martina Manyà Josep Mañà i Martina Manyà