Resilience Thinking i HIDROcustòdia Territorial

Resilience Thinking i HIDROcustòdia Territorial

Els estudiants del MURAD, sota la direcció del professor Rafael de Balanzo, han col·laborat amb el col·lectiu d’artistes SITESIZE (Elvira Pujol i Joan Vila Puig) en el marc del seminari Resilience Thinking Design Initiatives, integrat en el Mòdul 5 d’investigació i disseny.  

Aquestes activitats han tingut com a objectiu principal enfortir la capacitat crítica i creativa dels estudiants davant els reptes socioecològics actuals, posant el focus tant en l’exposició Després del Vendaval al Centre de Santa Mònica de Barcelona, especialment en la instal·lació d’HIDROcustòdia Territorial de SITESIZE, aixi com la vinculacio de la recerca dels estudiants amb la preparació de la participacio l’Escola Eina com a porta i esfera pública de Collserola, dins el context de la Capital Mundial de l’Arquitectura de Barcelona en el 2026. 

Durant aquests dies, s’ha desenvolupat el Taller d’HIDROcustòdia Territorial i Resilience Thinking, una proposta que ofereix una mirada holística que integra referents simbòlics associats a l’aigua, el territori i les comunitats que l’habiten. Aquesta aproximació busca entendre el llegat natural de rius i boscos des d’una perspectiva de salvaguarda i custòdia efectiva com a béns comuns, promovent la sobirania col·lectiva i el vincle amb la Terra.  

Els estudiants han aprofundit en aquests conceptes mitjançant el Workshop de Pensament Resilient, on han treballat en equips per abordar les vulnerabilitats dels seus rius locals. Al llarg del taller, s’han desenvolupat escenaris especulatius emprant eines del pensament resilient. Les idees i propostes resultants s’han sintetitzat en documents col·laboratius que recullen esquemes, mapes mentals i reflexions.  

Com a part final del procés, els estudiants han realitzat un walkscape grupal conceptual explorant punts claus del Parc de Collserola al voltant d'EINA relacionats amb la resiliència colectiva. Mitjançant aquesta activitat basada en el cicle adaptatiu del pensament resilient. Els estudiants s'han fet la pregunta de pensament speculatiu: Què passaria si...?. Aquest exercici ha promogut la reflexió i la creativitat, connectant els conceptes treballats amb les realitats socioecològiques dels rius i bosc de Collserola, reforçant així la seva capacitat per imaginar i implementar solucions sostenibles en contextos reals.