Oraia, Camino Sostenible

Premi Catalunya d'Ecodisseny

Marina Gallego Anguis ha obtingut la menció especial a la categoria Disseny Jove al Premi Catalunya d'Ecodisseny 2021 amb el seu Treball Final del Grau de Disseny Oraia, Camino Sostenible, una sabata concebuda tenint en compte tots els aspectes ambientals de manera integral, des dels materials fins als elements separables per facilitar-ne la reparació i el reciclatge.


La proposta de disseny presentada a Oraia, Camino Sostenible va adreçada a solucionar alguns dels problemes principals en el reciclatge del calçat. Per a això ha estat necessari fer un breu repàs a la història i parar atenció a aspectes tan importants com el context sociocultural actual i a conceptes com la identitat i l’accessori, amb la finalitat de dissenyar un calçat que l'usuari esculli perquè se senti identificat amb els seus valors i vulgui vestir satisfet i convençut.

Dissenyat evitant l'ús de matèria primera nova, és a dir apostant per l'ús de materials reutilitzats en un 90%, i amb processos d'assemblatge lliures d'adhesius que permeten que sigui 100% reciclable. Està fabricat amb lona, pneumàtic, suro i fil PET, tot material reciclat, a més de cotó amb certificació BCI, làtex natural i metall lliure de crom i níquel. Pel que fa al packaging, consisteix només en una cinta de lona, estalviant un 50% d'espai en emmagatzematge i transport, i tinta amb base aigua per a l'estampació. Per a l'assemblat de les parts s'apliquen tècniques de cosit tradicional, cosa que facilita el reciclatge. El seu manteniment és senzill: rentat a mà i assecat a l'aire lliure.

Oraia, Camino Sostenible forma part de l’exposició itinerant del Premi Catalunya d'Ecodisseny que estarà del 18 novembre al 15 desembre a Disseny Igualada, i del 16 desembre al 18 gener al Museu del Disseny de Barcelona.

Oraia, Camino Sostenible Oraia, Camino Sostenible
Oraia, Camino Sostenible Oraia, Camino Sostenible
Oraia, Camino Sostenible Oraia, Camino Sostenible
Oraia, Camino Sostenible Oraia, Camino Sostenible