"Caritat del Río" - Pep Brocal

Pep Brocal guanya el Premi ARA de còmic en català

Pep Brocal, professor del Postgrau en Il·lustració per a publicacions infantils i juvenils d’EINA, ha guanyat la primera edició del Premi ARA de còmic en català amb la historieta Caritat del Río, un perfil biogràfic d'un dels personatges catalans més fascinants del segle XX, la lluitadora revolucionària, espia soviètica i mare de l'assassí de Trotski, Ramon Mercader.

“Estic molt content d'inaugurar el primer Premi ARA de Còmic de No-ficció en català. Tant el còmic com la llengua i la no-ficció són al meu entendre tres aspectes de la cultura que és necessari empènyer i recolzar. Per això crec que aquest premi era estratègic i molt necessari”, ha comentat en Pep Brocal a EINA.

També ha explicat el motius que l’han portat a presentar-se a aquest premi: “Per la meva part vaig prendre la decisió de participar-hi per tenir un objectiu engrescador durant els dies del confinament i en definitiva pensar en positiu en mig d'un panorama més aviat depriment. Però també com un repte professional, ja que mai abans havia fet un còmic d'estricta no-ficció. La no-ficció abasta un munt de possibilitats narratives molt diverses, però jo em vaig decantar pel gènere biogràfic, per tenir així d'entrada el marc de joc ben acotat”.

I ha detallat els motius de triar el personatge de Caritat del Río: “A partir d'aquí tot era trobar un personatge històric amb prou interès i que no hagués estat excessivament tractat abans. I també em vaig imposar que fos dona. Gairebé de seguida em vaig topar amb Caritat del Río i un cop trobada ho vaig tenir clar. A partir d'aquí només calia fer la feina i he de confessar que ha estat dur pel que fa a documentació i planificació vinyeta a vinyeta... però, també, ho admeto, molt engrescador. Crec, després d'aquesta experiència, que m'agradarà transitar de nou la no-ficció en el futur”.

Moltes felicitats Pep!

"Caritat del Río" - Pep Brocal "Caritat del Río" - Pep Brocal