Irene Savino & Arianna Squilloni

Il·lustració infantil i juvenil: Irene Savino i Arianna Squilloni

Irene Savino, editora d'Ekaré, i Arianna Squilloni, gerent i editora d'A buen paso, tenen en comú unes dilatades trajectòries professionals al món editorial, que conflueixen al Postgrau en Il·lustració narrativa per a publicacions infantils i juvenils d'EINA.

Concretament al seminari de Teoria de l'àlbum dins de l'assignatura de Projecte d'àlbum infantil il·lustrat. Després d'un llarg recorregut docent en aquest àmbit, el curs 2023-2024 Irene cedeix el testimoni a Arianna.

Gabriela Rubio, coordinadora del postgrau, hi conversa abans de començar les classes d'aquest programa que permet desenvolupar projectes d'oci i divulgació en diferents entorns: publicacions de prelectura, il·lustracions de revistes i jocs, llibres de text i de divulgació i àlbums infantils.

Irene, quin aprenentatge s'han endut els teus estudiants?
Vaig estar fent classes gairebé 20 anys, espanta una mica pensar en el munt de temps que això significa. Vaig començar el primer curs amb molt d'entusiasme i puc dir (cosa que m'alegra) que en el transcurs dels anys no ho vaig perdre. Vaig tenir la sort que el motiu de les meves classes, “anàlisi d'àlbums”, s'ha transformat de manera vertiginosa durant aquests anys. Aquest tipus de publicació n'ha redefinit els límits, els destinataris, les posades en escena, els temes, etc. Estar atenta a aquests canvis i incorporar-los a allò que volia transmetre als alumnes, ha estat sens dubte molt estimulant. Espero haver pogut despertar-hi la curiositat sobre com funcionen aquests “artefactes” i haver-li donat eines per identificar els seus mecanismes.

Després de tot aquest temps Irene, els teus alumnes han esdevingut professionals del sector.
M'agrada molt quan apareix al mercat un llibre il·lustrat per algun dels alumnes del postgrau. Són molts els il·lustradors amb una carrera sòlida que n'han sortit. Amb alguns he tingut ocasió de treballar com a directora d'art en llibres publicats per Ediciones Ekaré.

I en el teu cas Arianna, quants anys fa que vas fundar A buen paso i quina és la teva experiència amb el món de la il·lustració?
A buen paso va néixer fa 15 anys –sí que aquest any estem de celebració– i no hauria pogut néixer sense l'estreta col·laboració i la complicitat de les creadores i els creadors de llibres àlbum. A buen paso publica gairebé exclusivament obra de creació pròpia, menys del 10% dels llibres en catàleg corresponen a una compra de drets, per tant, la conversa curiosa amb il·lustradores i il·lustradors es troba als fonaments del que publiquem. He anat coneixent il·lustradores i il·lustradors en congressos, fires, fent classes i tafanejant per internet, buscant portfolis, seguint la pista d'imatges estimulants i amb un potencial narratiu immens.

Tot apunt doncs per a l'inici de classes del Postgrau en Il·lustració narrativa per a publicacions infantils i juvenils, que comença a finals d'octubre.

Irene Savino & Arianna Squilloni Irene Savino & Arianna Squilloni