Ràfols Casamada. Egyptian Nights, 1988

Exposicions de l’obra d’Albert Ràfols Casamada

Amb motiu del centenari del naixement d’Albert Ràfols Casamada, artista, pintor, poeta, humanista, pedagog i fundador d’EINA, s'han inaugurat tres exposicions amb la seva obra.

Per una banda, la Galeria Joan Prats presenta De la rialla Del crit. Elegia del retorn, una mostra comissariada per Rosa Pera, que també compta amb la participació dels artistes Mar Arza, Anna Irina Russell i Pere Llobera. L’exposició, oberta del 30 de novembre al 27 de gener, recull una selecció de peces i proposa una lectura actual de l’obra de l’artista.

Tal com comenta Rosa Pera: “Fer una exposició avui d'Albert Ràfols Casamada implica endinsar-se en el treball d'un dels artistes que són entesos com a pilars de l'art contemporani català, present a les principals col·leccions públiques i privades catalanes i que està igualment representat a altres, importants, estatals i internacionals. Tot plegat, el seu art ens parla de nosaltres, dels substrats culturals que ens han alimentat. Observar els seus quadres i dibuixos, llegir els seus poemes i els seus escrits, ens ajuda a entendre'ns, en part, com a comunitat artística.

Quan vaig assistir fa uns mesos a la inauguració de la celebració a EINA del centenari del naixement d'Albert Ràfols Casamada, es podia percebre a l'atmosfera la seva empremta, a través dels materials i documents que travessaven, no només la seva feina pictòrica, sinó també la rellevant contribució pedadògica que va desplegar, juntament amb Maria Girona.”

Ràfols Casamada. Salomon Way

Ràfols Casamada. Salomon Way, 1989

D’altra banda, la Fundació Palau a Caldes d’Estrac planteja a la mostra Ràfols Casamada. El passeig del poeta la rellevància de l’escriptura a la vida de l’artista, qui amb només catorze anys escriu els seus primers poemes i pinta els primers quadres. L’exposició, comissariada per Bernat Puigdollers, es pot visitar de l’11 de novembre a l’11 de febrer.

Ràfols Casamada. El passeig del poeta

I també a la Galeria EUDE es troba la mostra Ritmes i Espais amb una mostra de dibuixos i gravats d'Albert Ràfols Casamada del 1979 fins al 2006.

 

Imatge de portada: Ràfols Casamada. Egyptian Nights, 1988