Ecoimpakt.org

Entrevista a Oriol Cervantes, Laus de Plata

Oriol Cervantes ha estat premiat amb un Laus de Plata, atorgat per l'Associació de Dissenyadors Gràfics i Directors d'Art del FAD (ADG-FAD), a la categoria Estudiants, pel seu Treball Final del Màster en Disseny Gràfic 'Ecoimpakt.org'.

Oriol, què representa aquest premi?
Rebre aquest premi ha sigut del tot inesperat per a mi. M'ha suposat una dosi de confiança i, sobretot, la seguretat d'haver aprofitat al màxim i espremut tot el suc d'un recorregut acadèmic que ha estat molt breu (només un any) però fascinant i molt intens. Poc podia imaginar-me en començar el Màster en Disseny Gràfic a EINA que al final del recorregut m'esperava una gratificació com aquesta.

El teu projecte reflexiona críticament sobre l'hiperconsum, el greenwashing, la mercantilització de la sostenibilitat i el consum energètic d'Internet. Què és el que et va motivar escollir aquesta temàtica?  
Soc Llicenciat en Biologia i Graduat en Turisme, amb especialitat en Sostenibilitat. El medi ambient, i com els humans ens hi relacionem, però també la vessant social de la sostenibilitat, són temàtiques que sempre m'han atret molt, acadèmicament i personal. 

Crec que és essencial fomentar un pensament crític i analític cap als conceptes de la sostenibilitat, i entrenar-nos per a fugir de simplificacions i banalitzacions, ja que els mercats en van plens. Cal exigir acció a les administracions i a les empreses, però també cal autoexigir-nos responsabilitat a nosaltres mateixos com a consumidors. El paper del consumidor és crucial a l'hora de fomentar un tipus de consum o un altre. Amb aquest projecte he volgut imaginar possibles escenaris futurs, no del tot descabellats, que es despendrien de prendre's les modes sostenibles tan a la lleugera com ens prenem totes les altres, per a fomentar, precisament, aquest pensament crític.

I, per últim, Oriol quin rol ha tingut EINA en la teva carrera?
Per a mi EINA ha estat un trampolí de transformació personal que, en plena pandèmia, m'ha permès submergir-me en un món acadèmic i professional que, fins al moment, m'era pràcticament aliè. Gràcies al recorregut que he fet a l'escola he pogut reformular les meves habilitats, i transformar el meu perfil per a introduir-me en un nou sector professional que, fins fa poc temps, considerava inaccessible per a mi.

Oriol Cervantes Oriol Cervantes
Oriol Cervantes Oriol Cervantes