Com podem reconnectar-nos amb el territori que ens envolta? Quines propostes poden fer més habitable, sostenible i inclusiva aquesta frontera entre ciutat i natura?
Eina Actua és una proposta transformadora que convida a imaginar noves formes de convivència entre l'entorn urbà i el paisatge natural de Collserola.
Eina Actua és una crida a l’acció, una oportunitat per dissenyar plegats un futur més verd i humà a través de cinc tallers, conduïts pel dissenyador i biòleg Jon Marín, i oberts a tota la ciutadania (estudiants de batxillerat, estudiants universitaris d’arquitectura, disseny, enginyeria, associacions de veïns...).
→ Inscripcions obertes
En el marc de les Setmanes d’Arquitectura 2025, Eina impulsa tallers de creació col·lectiva on la ciutadania i els agents implicats podran repensar i testar accions concretes per a la millora ecològica i social d'aquest espai de transició.
Amb una mirada crítica i compromesa, Eina Actua aposta per una intervenció urbana que no només transformi l'espai, sinó també les relacions que hi tenim.
Taller d'exploració i anàlisi
Dijous 29 maig, de 17 a 19 h
Taller d'inspiracions
Dijous 5 de juny, de 17 a 19 h
Taller d'ideació
Dijous 12 de juny, de 17 a 19 h
Taller de prototipat
Dijous 19 de juny, de 17 a 19 h
Disseny de la intervenció
Dijous 26 de juny, de 17 a 19 h
→ Inscripcions obertes
Aquests cinc tallers connecten la ciutat i la natura i busquen transformació ambiental i social de l’entorn entre Barcelona i Collserola. Eina Actua convida a participar a professionals creatius, estudiants d’instituts i veïnat, que, des de la seva mirada i experiència, treballaran conjuntament per imaginar i construir una intervenció que generi un impacte positiu en l’entorn.
La millora plantejada, tant ambiental com social, naixerà del coneixement de les persones que viuen i transiten el territori cada dia, les que millor coneixen les necessitats reals del seu barri. A través d’un procés obert i autogestionat, es potenciarà la creació col·lectiva com una eina de transformació, on el camí creatiu tindrà el mateix valor que el resultat final.
Taller 1. Exploració i anàlisi
Data: Dijous 29 de maig, de 17 a 19 h
Espai: Eina Bosc
Després de reflexionar sobre l’emplaçament i identificar possibles àmbits d'intervenció, es planifica un recorregut que els participants fan amb el professional creatiu. Al llarg del trajecte es duen a terme tres activitats principals: d'una banda, s'observen i es fotografien elements i aspectes que podrien ser objecte de millora, també es localitzen els possibles espais on actuar i, per acabar, es fan entrevistes als veïns per saber què valoren de l’emplaçament, què els desagrada i què creuen que es podria millorar a fi de generar propostes d’actuació.
Taller 2. Inspiracions
Data: Dijous 5 de juny, de 17 a 19 h
Espai: Eina Bosc
Per obtenir referents i fonts d’inspiració per la intervenció paisatgística que es durà a terme, es revisen i discuteixen diverses obres d'artistes, arquitectes i dissenyadors. També es pot programar alguna visita a projectes que puguin servir d’inspiració que estiguin en aquest context o en d’altres (Can Masdeu, l’IAAC, iniciatives/hort comunitari, etc.).
Taller 3. Ideació
Data: Dijous 12 de juny, de 17 a 19 h
Espai: Eina Bosc
A partir de la investigació prèvia realitzada, s’instarà als participants a fer propostes per a la millora social i ambiental de l’entorn, tot tenint en compte que integri les casuístiques i problemàtiques específiques del territori, que hi hagi cohesió social i que siguin propostes respectuoses amb el medi. Aquestes idees haurien de tenir també l’objectiu de promoure la participació activa i creativa dels veïns i veïnes.
Taller 4. Prototipat
Data: Dijous 19 de juny, de 17 a 19 h
Espai: Eina Bosc
En aquest taller es durà a terme una sessió de treball col·lectiva amb els participants, les entitats del barri i els veïns i veïnes amb l’objectiu de prototipar les idees sorgides en el taller previ d’ideació. A través de maquetes o petites intervencions sobre el territori, es visualitzaran les propostes seleccionades per avaluar-ne la viabilitat i ajustar els detalls necessaris. Aquest procés permetrà recollir aportacions dels diferents agents implicats, fomentant un diàleg obert que ajudi a refinar i optimitzar el disseny final.
Taller 5. Disseny de la intervenció
Data: Dijous 26 de juny, de 17 a 19 h
Espai: Eina Bosc
A partir un l’anàlisi de prototips, es portarà a terme el disseny final de la intervenció urbana o paisatgística. Aquest taller implicarà l’assessorament en relació amb tots els recursos necessaris, tant materials com humans, per dur a terme el projecte en l’espai seleccionat. Els participants formaran part activa, assegurant que l’acció tingui un impacte real i positiu en la comunitat. Es documentarà tot el procés, tant per generar material de difusió com per avaluar-ne els resultats i aprendre de l'experiència per a futures intervencions.